نکات آشپزیعلاقه مندی آشپزی

چرا غذاهای مادربزرگ ها طعم دیگری داشت؟ ۱۲ فوت و فن قدیمی که فراموش شده اند

گاهی یک قاشق از غذایی که سال‌ها پیش در خانه مادربزرگ خورده‌ایم، هنوز هم می‌تواند همان عطر و مزه آشنا را زنده کند؛ طعمی که با وجود استفاده از همان مواد اولیه، به‌راحتی تکرار نمی‌شود. چرا غذاهای مادربزرگ ها طعم دیگری داشت؟ آیا واقعاً دستورهای قدیمی یک راز پنهان داشتند یا پای چیزهای ساده‌تری مثل کیفیت مواد، ادویه، حرارت و حوصله در میان بود؟

بخشی از آن مزه به مواد اولیه تازه و فصل‌محور برمی‌گشت و بخشی هم به فوت‌وفن‌هایی که نسل به نسل منتقل شده بودند؛ از پیاز داغ و ادویه مناسب هر غذا گرفته تا دم‌کنی، شعله‌پخش‌کن و خشک کردن درست سبزی‌های معطر. خیلی از این روش‌ها هنوز هم قابل استفاده‌اند و می‌توانند بدون دردسر خاصی، عطر و طعم غذای خانگی را بهتر کنند.

🥩 فوت‌وفن اول: مواد اولیه تازه، نیمی از طعم غذا بود

مادربزرگ‌ها برای بسیاری از غذاها تا جای ممکن سراغ گوشت تازه، سبزی تازه و مواد اولیه همان فصل می‌رفتند. آن زمان نگهداری طولانی‌مدت مواد غذایی به شکل امروزی رایج نبود و تازگی مواد، خودش بخش مهمی از کیفیت غذا را تعیین می‌کرد.

این موضوع درباره سبزی‌های معطر هم جالب بود؛ سبزی را در فصل خودش تهیه می‌کردند و برای ماه‌های بعد خشک می‌کردند تا عطرش را حفظ کنند.

سبزی را درست خشک و نگهداری می‌کردند

سبزی‌های معطر اگر به‌درستی خشک و دور از رطوبت، گرمای زیاد و نور مستقیم نگهداری شوند، می‌توانند عطر خوبی داشته باشند. البته این به معنی بهتر بودن همیشه سبزی خشک نسبت به تازه یا فریزری نیست؛ هر سبزی و هر غذا روش مناسب خودش را دارد.

کره و روغن حیوانی، عطر متفاوتی می‌دادند

در بسیاری از خانه‌های قدیمی برای بعضی غذاها از کره یا روغن حیوانی استفاده می‌شد و همین چربی‌ها می‌توانستند رایحه‌ای خاص و دلنشین به غذا بدهند. مقدار مصرف هم مهم بود؛ کمی از آنها در غذای مناسب، بدون اینکه طعم اصلی را بپوشاند، می‌تواند عطر غذا را تغییر دهد.

🧅 فوت‌وفن دوم: پیاز را با عجله سرخ نمی‌کردند

پیاز داغ پایه طعم بسیاری از غذاهای ایرانی است و مادربزرگ‌ها معمولاً برای این مرحله عجله نداشتند. پیاز را با حرارت مناسب سرخ می‌کردند تا آب آن گرفته شود و به رنگ طلایی و عطر مطلوب برسد، بدون اینکه بسوزد و تلخ شود.

یک نکته کدبانویی: پیاز را با شعله خیلی زیاد سرخ نکنید؛ ممکن است سطح آن زود رنگ بگیرد، اما داخلش هنوز آب داشته باشد و در نهایت به جای پیاز داغ خوش‌عطر، تکه‌هایی سوخته و تلخ داشته باشید.

🌿 فوت‌وفن سوم: برای هر غذا، ادویه مناسب را می‌شناختند

مادربزرگ‌ها معمولاً چند ادویه را بی‌هدف داخل همه غذاها نمی‌ریختند؛ می‌دانستند هر ماده غذایی با چه عطری بهتر می‌شود. زیره برای بعضی غذاهای برنجی و گوشتی، دارچین برای غذاهای گوشتی و بعضی پلوهای مجلسی، گلپر برای برخی حبوبات و باقالی و نعناع خشک برای آش و غذاهای حبوباتی کاربرد داشت و زردچوبه هم پایه بسیاری از غذاهای ایرانی بود.

ادویه را به اندازه و در زمان مناسب اضافه می‌کردند

ادویه اگر بیش از حد استفاده شود، طعم اصلی غذا را می‌پوشاند و اگر خیلی دیر اضافه شود، فرصت کافی برای ترکیب شدن با غذا ندارد. بعضی ادویه‌ها را هم کمی در روغن تفت می‌دادند تا عطرشان باز شود؛ البته نه آن‌قدر که بسوزند و تلخ شوند.

شاید یکی از تفاوت‌های آشپزی قدیم همین شناخت بود؛ ادویه را فقط برای تند یا خوش‌عطر شدن غذا نمی‌زدند، بلکه می‌دانستند کدام عطر با کدام ماده غذایی جور درمی‌آید.

🍅 فوت‌وفن چهارم: رب را خام داخل غذا نمی‌ریختند

در بسیاری از غذاها، رب گوجه ابتدا با کمی روغن تفت داده می‌شد تا خامی آن گرفته شود و رنگش باز شود. این کار ساده می‌تواند رنگ و عطر بهتری به خورشت و غذاهای برنجی بدهد.

فقط نباید رب را آن‌قدر روی حرارت نگه داشت که تیره و سوخته شود؛ وقتی رنگ آن باز شد و بوی خامی از بین رفت، زمان اضافه کردن آن به غذاست.

نکته جالب اینجاست که طعم غذا فقط از تعداد ادویه‌هایی که داخل قابلمه می‌ریختند نمی‌آمد. ترتیب کار هم مهم بود؛ پیاز باید به اندازه سرخ می‌شد، رب نباید خام می‌ماند و ادویه باید در زمان مناسبی به غذا می‌رسید. همین جزئیات کوچک بود که غذای ساده را خوش‌عطر می‌کرد.

چرا غذاهای مادربزرگ ها طعم دیگری داشت 2

🧂 فوت‌وفن پنجم: نمک و چاشنی را با عجله اضافه نمی‌کردند

مقدار نمک و چاشنی در طول پخت ممکن است تغییر کند، مخصوصاً در غذاهایی که آب زیادی از دست می‌دهند. برای همین بهتر است نمک را مرحله‌ای اضافه کنید و نزدیک پایان پخت، پس از جا افتادن غذا، مزه را دوباره تنظیم کنید.

چاشنی را آخر کار تنظیم می‌کردند

آبلیمو، آبغوره و دیگر چاشنی‌های ترش را می‌توان نزدیک پایان پخت اضافه کرد تا عطر و مزه‌شان بهتر حفظ شود. در غذاهایی که زمان پخت طولانی دارند، اضافه کردن زودهنگام چاشنی می‌تواند روی بافت بعضی مواد هم اثر بگذارد.

🔥 فوت‌وفن ششم: حرارت را بی‌دلیل زیاد نمی‌کردند

غذاهای جاافتاده معمولاً با شعله زیاد خوش‌طعم‌تر نمی‌شوند. حرارت ملایم فرصت می‌دهد مواد به‌آرامی بپزند و طعمشان با هم ترکیب شود، بدون اینکه آب غذا سریع تبخیر شود یا مواد از بیرون بپزند و از داخل بافت مناسبی نداشته باشند.

آنها می‌دانستند بعضی غذاها را نمی‌شود با عجله به همان طعمی رساند که با حوصله به دست می‌آید.

شاید جالب باشد که بسیاری از این فوت‌وفن‌ها به ابزار خاصی نیاز نداشتند. چیزی که امروز ممکن است با چند وسیله و دستورالعمل دنبال کنیم، آن زمان بیشتر از دل تجربه و تکرار به دست می‌آمد؛ آشپز می‌دانست چه زمانی شعله را کم کند، چه موقع ادویه را اضافه کند و چه زمانی در قابلمه را بردارد.

🍚 فوت‌وفن هفتم: برنج را با دم‌کنی و حوصله دم می‌کردند

برنج خوش‌عطر و دانه‌دانه فقط به کیفیت برنج بستگی ندارد؛ دم‌کنی، شعله‌پخش‌کن و حرارت درست هم نقش مهمی دارند. بعد از قرار گرفتن برنج در قابلمه، با دسته قاشق چند سوراخ در آن ایجاد می‌کردند تا مسیرهایی برای گردش بخار ایجاد شود، سپس دم‌کنی را روی در قابلمه می‌گذاشتند تا بخار داخل قابلمه حفظ شود.

شعله‌پخش‌کن؛ حرارت را آرام‌تر می‌کند

در مرحله دم کشیدن، شعله‌پخش‌کن کمک می‌کند حرارت مستقیم و شدید کمتر به کف قابلمه برسد و برنج آرام‌تر دم بکشد. این کار به‌خصوص برای جلوگیری از خشک شدن یا ته گرفتن سریع کف قابلمه مفید است.

فوت‌وفن کدبانویی: بعد از گذاشتن دم‌کنی، بی‌دلیل در قابلمه را باز نکنید. خارج شدن بخار و حرارت می‌تواند روند دم کشیدن برنج را به‌هم بزند.

🥘 فوت‌وفن هشتم: خورشت را مدام هم نمی‌زدند

خورشت قرار نیست از لحظه شروع تا پایان مرتب هم زده شود. هم زدن بی‌دلیل می‌تواند بافت بعضی مواد را خراب کند؛ بهتر است اجازه دهید غذا با حرارت ملایم آرام بپزد و فقط در صورت نیاز، آن را به‌آرامی جابه‌جا کنید.

به غذا فرصت جا افتادن می‌دادند

جا افتادن فقط به معنی ساعت‌ها جوشاندن نیست. حرارت باید مناسب باشد تا مواد به‌آرامی بپزند، آب غذا بیش از حد تبخیر نشود و طعم‌ها فرصت ترکیب شدن پیدا کنند.

چرا غذاهای مادربزرگ ها طعم دیگری داشت 1

🥩 فوت‌وفن نهم: گوشت را قبل از پخت درست آماده می‌کردند

گوشت خوب فقط با ادویه خوش‌طعم نمی‌شود. انتخاب قسمت مناسب، اندازه تکه‌ها و روش آماده‌سازی روی نتیجه نهایی تأثیر دارد. در غذاهای خورشتی، تفت دادن مناسب گوشت می‌تواند به ایجاد طعم بهتر کمک کند، بدون اینکه آن را بیش از حد سرخ و خشک کنیم.

🌱 فوت‌وفن دهم: سبزی را با حوصله آماده می‌کردند

در غذاهایی مثل قورمه‌سبزی، کیفیت سبزی و نحوه سرخ کردن آن اهمیت زیادی دارد. سبزی باید به اندازه‌ای تفت بخورد که عطر و رنگ مناسبی پیدا کند؛ سرخ کردن بیش از حد می‌تواند عطر سبزی را کم و حتی طعم آن را تلخ کند.

راز کار فقط در مقدار روغن نبود؛ تشخیص لحظه مناسب برای برداشتن سبزی از روی حرارت، چیزی بود که با تجربه به دست می‌آمد.

🫘 فوت‌وفن یازدهم: حبوبات را از قبل آماده می‌کردند

خیساندن حبوبات پیش از پخت، هم زمان پخت را کمتر می‌کند و هم کمک می‌کند حبوبات یکنواخت‌تر بپزند. در آشپزی قدیمی که بسیاری از حبوبات به‌صورت خشک خریداری می‌شدند، این مرحله تقریباً بخشی از برنامه آشپزی بود، نه کاری که در آخرین لحظه به یادشان بیفتد.

❤️ فوت‌وفن دوازدهم: برای غذا وقت می‌گذاشتند

شاید مهم‌ترین تفاوت همین باشد. بسیاری از غذاهای سنتی ایرانی برای رسیدن به طعم مطلوب به زمان و حرارت مناسب نیاز دارند. مادربزرگ‌ها معمولاً قابلمه را روی شعله می‌گذاشتند و اجازه می‌دادند غذا بدون عجله مسیر خودش را طی کند.

امروز هم لازم نیست همه چیز را به روش قدیمی انجام دهیم؛ اما می‌توانیم آن حوصله را دوباره وارد آشپزی کنیم. گاهی کم کردن شعله، بستن در قابلمه و چند دقیقه بیشتر صبر کردن، بیشتر از اضافه کردن یک ادویه جدید به غذا کمک می‌کند.

✨ پس چرا غذاهای مادربزرگ ها طعم دیگری داشت؟

حالا اگر دوباره بپرسیم چرا غذاهای مادربزرگ ها طعم دیگری داشت، جواب احتمالاً یک راز عجیب نیست. مواد اولیه تازه، سبزی‌های درست نگهداری‌شده، شناخت ادویه‌ها، پیاز داغ باحوصله، کره و روغن حیوانی در جای مناسب و مهم‌تر از همه پخت آرام و بدون عجله، همه بخشی از آن طعم بودند.

البته بخشی از خاطره آن غذاها هم به کودکی، خانه مادربزرگ و آدم‌هایی مربوط می‌شود که کنار همان سفره می‌نشستیم؛ چیزی که هیچ دستور غذایی نمی‌تواند کاملاً تکرارش کند. اما فوت‌وفن‌های آشپزی هنوز در دسترس ما هستند. کافی است گاهی به جای دنبال کردن ترفندهای عجیب، همان اصول ساده قدیمی را جدی بگیریم.

راز غذای مادربزرگ‌ها این نبود که مواد بیشتری داشتند؛ بلد بودند از همان مواد ساده، با حوصله و شناخت بیشتری استفاده کنند.

🍽️ نظرت درباره این دستور آشپزی چیه؟
اگر این غذا رو درست کردی یا نظری درباره طعم، زمان پخت یا تجربه‌ات داری، خوشحال می‌شیم پایین همین صفحه برامون بنویسی! 👇
💬 نظر شما درباره این مطلب چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا