تفاوت بین قهوه ساز و دستگاه اسپرسوساز چیست؟

آنچه در این مقاله میخوانید
در دنیای مدرن بسیاری از عادات و ذائقههای غذایی تغییر کرده است. یکی از علتهای عمدهای که برای این مسئله بیان میشود آن است که امروزه در سرتاسر دنیا، محصولات مشابه بازار مشتریان فراوانی را پیدا کردهاند پس فرقی نمیکند که شما اهل شرق باشید یا غرب در نهایت تحت تاثیر این محصولات و بازار قرار میگیرید.
قهوه هم یکی از محصولات غذایی است که با وجود قدمت تاریخی که در بسیاری از کشورها دارد، در عصر حاضر محبوبیت دو چندانی پیدا کرده است. دیگر لازم نیست برای تهیه دانههای قهوه مرغوب زمان طولانی منتظر بمانید و هر نوع قهوهای از هر سرزمینی را به راحتی در فروشگاههای نزدیک خود پیدا خواهید کرد. همچنین که نوع دمآوری قهوه و محتویات مختلف آن بسته به ذائقه و سلیقه شما میتواند تفاوت کند. از ترکیب قهوه با شیر و کارامل و شکلات تا آیس کافیهای خنک و قهوههای داغ، همه اینها میتواند در آشپزخانه شما آماده شود.
ما در این مقاله سعی داریم نه نکته اساسی برای خرید بهترین اسپرسو ساز خانگی یا قهوهساز را به طور مختصر برای شما شرح دهیم تا بتوانید انتخاب مناسبی داشته باشید:
در ابتدا باید گفت تفاوت قهوهساز و اسپرسوساز این است که اسپرسوساز برای تهیه نوشیدنیهایی بر پایه اسپرسو مانند لاته، موکا یا کاپوچینو مناسب است و اسپرسوساز هم خود نوعی قهوهساز است. اما قهوهسازها برای دمآوری انواع دیگر قهوه مانند ترک یا فرانسه استفاده میشود و در واقع قهوهسازهای فیلتری یا قطرهای به حساب میآیند.
فرق قیمتی
قهوهسازها به طور کلی وسیله ارزانتری هستند به نسبت اسپرسوسازها در نتیجه هر کدام از شماها میتوانید به راحتی یک قهوهساز ساده و جمع جور برای منزل خود و به راحتی قهوه روزانه خودتان را دم کنید. پیدا کردن قهوهسازی زیر یک میلیون تومان کار سختی به نظر نمیآید و به دلیل ساختار سادهای که دارد نیاز نیست حتما از یک برند لاکچری خرید کنید.
اما اسپرسوسازها وسایل گرانتری هستند. حتی اگر شما بخواهید یک اسپرسو ساز معمولی از برند متوسطی تهیه کنید باز هم باید مبلغ بالایی بپردازید. خرج شما همین جا تمام نمیشود و برای اسپرسوساز خود بسته به مدلی که تهیه کردهاید، خرید وسایل جانبی نیز ضروری است.
در صورت خرید اسپرسو ساز نسپرسو باید هزینه خرید کپسول های آماده را جداگانه پرداخت کنید. نسپرسو محصولی از شرکت نستله است که به جای قهوه با کپسول های آماده کار می کند. بسیاری از مردم طعم کپسول نسپرسو را دوست دارند، اما قیمت آنها را در نظر داشته باشید. به خصوص بعد از اینکه قیمت آنها اخیراً افزایش یافته است.
استفاده آسان
قهوهسازهای قطرهای ساختار بسیار آسانی دارند. البته برخی مدلهای آن ممکن است کمی پیچیده باشند اما در کل شما با پر کردن آب و ریختن و قهوه و زدن دکمه شروع میتوانید قهوه خود را آماده کنید. در نتیجه این وسیله علاوه بر اینکه برای همه اقشار مناسب است برای افراد مسنتر بیشتر پیشنهاد میشود.
اسپرسوساز دستگاه پیچیده و تخصصی است. هرچند که استفاده از مدلهای تمام اتوماتیک این دستگاه دشوار به نظر نمیرسد اما به دلیل قیمت بالایی که دارند، بیشتر مردم ترجیح میدهند مدلهای نیمه اتوماتیک آن را خریداری کنند. این مدلهای نیمه اتوماتیک پیچیدگیهای خاصی دارد. علاوه بر قطعات بیشتر به نسبت قهوهساز، طرز استفاده و محل قرار گیری آب و شیر و قهوه هم آسان نیست به همین دلیل راه افتادن در استفاده از اسپرسوسازها بیشتر زمان میبرد.
غلظت قهوه یا نسبت قهوه به آب
دستورهای دمآوری قهوه مانند هر محصول غذایی دیگری متفاوت و متنوع است. به صورت کلی قاعده بر این است که در تهیه قهوه به روش فیلتری، به ازای هر ۶ اونس آب تقریبا ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری پودر قهوه نیاز داریم اما در مقابل برای یک شات اسپرسو، در هر ۱.۵ اونس آب ۷ گرم پودر قهوه افزوده میشود. این یعنی یک فنجان قهوه اسپرسو بسیار قویتری و غلیظتر از یک فنجان قهوه فیلتری یا قطرهایست همین باعث میشود تا اسپرسو تلختر و قهوههای دیگر مزه متعادلتری داشته باشند.
نکته مثبت برای اسپرسو که آن را برای جماعت عاشق قهوه پرطرفدارتر میکند، آن است که برخلاف قهوه فیلتری که ساده است، اسپرسو پایه نوشیدنیهای مختلفی با ترکیب فوم شیر، کارامل و انواع سیروپهای دیگر میشود و دست شما را برای انتخاب نوشیدنی روزتان باز میگذارد.
میزان کافئین
یکی از دلایل پرمصرف بودن فرآوردههای قهوه، وجود کافئین موجود در آن است که میتواند شما را سرحالتر و پرانرژیتر سازد. در یم فنجان قهوه فیلتری، البته با محاسبه فاکتورها مختلف به هنگام دم کشیدن، ۱۰۰ تا ۱۷۰ میلیگرم کافئین وجود دارد.در مقابل یک فنجان قهوه اسپرسو با اندازه برابر، ۳۹۰ تا ۵۵۰ میلیگرم کافئین به شما میدهد.
این یعنی اگر به دنبال قهوه با کافئین بالا هستید اسپرسوساز مناسب شماست اما اگر یک فنجان قهوه معمولی با کافئین متوسط بخواهید قهوهساز برایتان کفایت میکند. برتری هر یک را کاربرد شما مشخص میکند.
درجه آسیاب کردن دانههای قهوه
درجه آسیاب کردن قهوه از جمله دلایل اساسی و عمده ایست که طعم و عطر قهوه شما را متفاوت میسازد. معمولا پیشنهاد میشود که به میزان قهوه مصرفی خود در بازههای زمانی کوتاه مدت قهوه آسیاب شده داشته باشید تا تازگی را در عطر و طعم آن احساس کنید.
درجه آسیاب کردن دانههای قهوه برای هر نوع قهوه متفاوت است. برای اسپرسو دانههای قهوه ریزتر و برای قهوههای دیگر دانهها درشتتر آسیاب میشود. بسیاری از اسپرسوسازهای حرفهای خود دستگاه آسیاب کردن دارد تا قبل از دم کردن بتوانید به میزان مصرف روزانه خود قهوه آسیاب کنید.
اما در مدلهای ارزانتر چنین امکانی وجود ندارد و یا باید دستگاه آسیاب جدا تهیه کنید یا از بیرون قهوه آسیاب شده خریداری نمایید. قهوهسازهای قطرهای معمولا در مورد درجه دانههای قهوه انعطاف بیشتری دارند و قهوه مورد نیاز شما در همه جا یافت خواهد شد.
مدت زمان و شیوه دمآوری
همانطور که پیشتر گفته شد، اسپرسوسازها دانههای ریزتری نسبت به سایر قهوهسازها میطلبند. در نتیجه مدت زمانی که نیاز است تا یک اسپرسوساز یک شات اسپرسو به شما تحویل بدهد چیزی حدود ۳۰ ثانیه یا یک مقدار بیشتر خواهد بود ولی قهوهسازهای فیلتری یا قطرهای باید آب را از میان دانههای درشتتری رد می کند و تهیه قهوه از این دانهها ۵ تا ۱۰ دقیقه زمان خواهد برد.
عملکرد
در مورد اینکه هر کدام از دستگاههای اسپرسوساز و قهوهساز به چه صورتی عمل میکنند، با توجه به مدل و برند دستگاه شما متفاوت است و در دفترچه راهنمای آن آمده است.
به طور کلی برای تهیه اسپرسو لازم است تا از میان پودر قهوه آب تقریبا جوش و با فشار بالا عبور کند. هرچند که برای عبور این آب در هر مدل اسپرسوساز، ساز و کار خاص خودش تعبیه شده است. در برخی اسپرسوسازها فشار لازم با پیستون دستی و در برخی دیگر بهکمک بخار یا پمپ ایجاد میشود. فشار مطلوب در تهیه یک شات اسپرسو حداقل ۹ بار است که در اسپرسوسازهای اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک به ۱۵ بار نیز میرسد.
در مقابل، قهوهسازهای فیلتری ابتدا آب داغ را بر روی پودر قهوه میریزند و بعد از آن به دلیل شکل این دستگاه و نیروی جاذبه، آب داغ عبور داده شده از میان پودر قهوه به صورت قطرهای از فیلتر میگذرد و وارد قوری میشود. فشار این دستگاهها حدود ۱ باز است و به اندازه اسپرسو ساز قوی و پرفشار نیست.
انواع نوشیدنی تولید شده
اسپرسو پایه بسیاری از نوشیدنیهای قهوه محبوب است که ما در بیرون سفارش میدهیم. به عنوان مثال برای تهیه نوشیدنی لاته در کنار اسپرسو با افزودن شیر بخار داده شده یک فنجان لاته خواهید داشت و همین ترکیب با تغییر میزان هر یک به شما کاپوچینو تحویل میدهد و در مواقعی با افزودن مواد دیگر مانند شکلات میتوانید موکا تهیه کنید. پس تنوع انواع نوشیدنیها بر پایه اسپرسو زیاد است.
در مقابل با قهوهسازهای فیلتری، تنوع کمتری از قهوهها را آن هم به صورت ساده خواهید داشت.
نحوه تمیز کردن
همواره در خرید وسایل خانه به ویژه آشپزخانه، تمیز کردن آنها بسیار مهم است. خریداران وسایل آشپزخانه سعی میکنند تا این نکته را مدنظر داشته باشند که بعد از استفاده از مثلا قهوهساز و اسپرسو ساز، قطعات آن به راحتی جدا شده تا بتوان دستگاه را تمیز کرد.
قهوهسازها سادهتر و با قطعات کمتری هستند در نتیجه جدا کردن این قطعات و تمیز کردن و جرمگیری کردن از آنان دشوار نیست. در پایان دوباره سوار کردن قطعات جدا شده هم به راحتی امکان پذیر خواهد بود. ولی دستگاه اسپرسو به دلیل داشتن لولههای داخلی و مخازن و فیلترهای مختلف، تنها با صرف زمان به نسبت طولانی و استفاده از روشها و مواد خاصی قابل پاکسازی و جرم گیری است.
در پایان با جمعبندی نکات مثبت و منفی هر کدام آنها را به طور خلاصه و به شرح زیر آماده کردهایم:
دستگاه اسپرسوساز:
مزایا:
- تهیه انواع قهوه
- کافئین بالا
- مدت زمان کمتر برای دم آوردن قهوه
معایب:
- گران قیمت
- استفاده از آن پیچیده
- جدا نشدن تمام قطعات به هنگام تمیز کردن
دستگاه قهوهساز فیلتری/ قطرهای
مزایا:
- قیمت مناسب
- استفاده آسان
- تمیز کردن آسان
معایب:
- تنوع نوشیدنی کمتر
- کافئین کمتر
- مدت زمان بیشتر برای تهیه قهوه
سخن پایانی
به عنوان نکته پایانی باید گفت که مناسب یا نامناسب بودن یک دستگاه را شما با توجه به بودجه و نیاز خود مشخص میکنید. اگر یادگیری طرز کار با اسپرسوساز برایتان سخت نیست و بودجه کافی را برای آن دارید و همچنین از تهیه نوشیدنیهای متنوع لذت میبرید،
اسپرسوساز با همه سختیهایی که ممکن است داشته باشد. برایتان آسان خواهد بود اما اگر به دنبال یک دستگاه ساده و ارزانتر برای نوشیدن یک قهوه معمولی هستید، قهوهساز فیلتری یا همان قطرهای گزینه مناسبی برای آشپزخانه شما خواهد بود برای خرید بهترین مدل ها به سایت اسپیتا (www.spita.ir) فروشگاه لوازم خانه و آشپزخانه مراجعه کنید.