رپورتاژ آگهی

قبل از خرید انواع سیم و کابل با تفاوت آن ها آشنا شوید

به طور معمول از واژه های سیم و کابل برای توضیح یک محصول واحد استفاده می شود، اما در واقع کاملاً متفاوت هستند. سیم یک هادی الکتریکی منفرد است، اما کابل مجموعه ای از سیم های پوشیده شده در غلاف را شامل می شود. اصطلاح کابل در اصل به یک خط از سیم های متعدد گفته می شود که برای حمل جریان های الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرند.

انتخاب سیم و کابل مناسب

چه در داخل و چه در خارج از منزل، خرید و نصب سیم و کابل از اهمیت بالایی برخوردار است. اطمینان از تامین برق روان و همچنین گذراندن بازرسی های الکتریکی، از مهم ترین اقدامات در سیم کشی ساختمان به شمار می آید.  هر نوع سیم و کابل باید با دقت نصب شوند، از جعبه فیوز گرفته تا پریزها، وسایل و لوازم خانگی را شامل می شود. اطلاعات چاپ شده روی پوشش سیم برق یا کابل، تمام چیزی است که برای انتخاب سیم و کابل مناسب نیاز دارید.

کابل برق چیست؟

کابل مجموعه ای از سیم های عایق بندی شده است که در یک روکش قرار گرفته اند. به طور معمول، یک کابل حداقل یک سیم برای انتقال جریان، یک سیم خنثی و یک سیم اتصال به زمین دارد. کابل ها بر اساس تعداد سیم های موجود در آن، اندازه و گیج آنها طبقه بندی می شوند. نوع کابل ها با یک سری حروف و به دنبال آن یک عدد، یک خط تیره و یک عدد دیگر مشخص می شوند. حروف، نوع عایق را نشان می دهد. عدد اول نشان دهنده مقاومت سیم ها در کابل است و عدد زیر خط تیره نشان دهنده تعداد هادی های جداگانه در کابل خواهد بود. همچنین سیم ها و کابل ها را می توان از مواد مختلفی مانند مس، طلا و آلومینیوم ساخت. مواد هر کدام مقاومت های متفاوتی دارند.

انواع کابل برق

کابل برق را بر اساس معیارهای مختلفی طبقه بندی می کنند که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • سطح ولتاژ
  • نوع هادی
  • حفاظت مکانیکی
  • تعداد رشته
  • نوع کاربرد
  • نوع عایق
  • حفاظت الکتریکی

کابل آلومینیوم

به کابل هایی که بخش هادی و رسانای آن ها، از جنس آلومینیوم تشکیل شده، کابل آلومینیومی گفته می شود. این فلز در مقایسه با مس، دارای هدایت الکتریکی کمتری است، اما اگر با سطح مقطع مناسبی انتخاب شود، می تواند به خوبی رسانای الکتریکی مورد نیاز در شبکه های توزیع را تامین کند. همچنین به دلیل پایین تر بودن قیمت سیم و کابل آلومینیوم نسبت به فلز مس، بسیاری از افراد، کابل آلومینیومی را به کابل مسی ترجیح می دهند.

کابل مس

به کابل هایی که در آن ها از فلز مس به عنوان هادی استفاده شده است، کابل مسی گفته می گویند. در میان دیگر فلزاتی همچون سرب، نقره یا آلومینیوم، مس جایگاه ویژه ای دارد؛ زیرا دارای ساختار شیمیایی و فیزیکی برتری در مقایسه با دیگر فلزات بوده و قیمت نسبتا مناسبی دارد.

فلزات در کابلسازی

کابل خودنگهدار

کابل های خودنگهدار، دارای عایق XLPE، هادی آلومینیومی و سیم نگهدارنده می باشد و نقش انتقال نیرو را در خطوط هوایی بر عهده دارند. در این نوع از کابل ها، سیم نگهدارنده فشار ضعیفی داشته و به عنوان سیم نول شناخته می شود.

سیم برق چیست؟

سیم برق به عنوان یک هادی الکتریکی تعریف می شود، اما یک کابل، به عنوان گروهی از سیم های عایق بندی شده به طور جداگانه بیان خواهد شد. آن ها در یک روکش در کنار هم قرار گرفته اند. در واقع، روکش یک ماده غیر رسانا با خواص محافظتی جهت مراقبت از قسمت رسانای سیم وکابل طراحی شده است. اگر چه سیم رسانای خوبی محسوب می شود، اما همچنان می تواند مقداری مقاومت داشته باشد. در واقع، در مقایسه با سیم های نازک، سیم ضخیم دارای مقاومت کمتری خواهد بود.

اما مقاومت آن می تواند همزمان با طول سیم یا تغییر دما دستخوش تغییر شود. اندازه سیم می تواند قطر هادی فلزی در سیم را نشان دهد. هنگام انتخاب اندازه سیم، باید گیج، ظرفیت سیم و اینکه سیم برای چه کاری استفاده می شود را در نظر بگیرید. اگر سیم خیلی کوچک باشد، جریان زیادی از آن عبور می ‌کند و باعث می ‌شود سیم قدرت بیشتری را به شکل وات کاهش دهد، زیرا مقاومت بالایی دارد.

انواع سیم برق

سیم های برق، در جنس های مختلف و در سایزهای متنوعی به بازار عرضه می شوند و در حالت کلی، در دو دسته بندی سیم مسی و آلومینیومی قرار می گیرند.

سیم برق مفتولی

سیم برق مفتولی، از نوع سیم تک رشته هستند که به آن سیم خشک نیز می گویند. این نوع از سیم به طور معمولی در تابلوهای برق مورد استفاده قرار می گیرد. آن ها ولتاژی بین 300 تا 500 ولت را شامل می شوند. همچنین، سطح مقطع آن ها نیز بین 1.5 تا 240 میلی‌ متر در نظر گرفته می شود. از جمله مزیت این سیم برق در مقایسه با دیگر مدل ها، مقاومت بالای آن در برابر پوسیدگی و خوردگی است.

سیم الکتریکی افشان

در مقایسه با دیگر سیم های برق، سیم افشان دارای انعطاف بیشتری بوده و به همین دلیل، در سیم کشی داخل ساختمان به کار گرفته می شود. آن ها دارای سطح مقطع متنوعی بوده و ولتاژی بین 300 تا 500 دارد.

سیم های نیمه افشان

سیم های نیمه افشان نیز در مقایسه با سیم مفتولی و افشان، دارای انعطاف بیشتری بوده و عملکردی شبیه به سیم افشان دارد.

انواع سیم برق پر کاربرد

سیم ارت در انواع سیم های برق

سیم ارت، یکی از کاربردی ترین سیم ها بوده و به طور معمول از جنس مس ساخته می شود و دارای روکشی سبز و زرد رنگ می باشد. به جهت آنکه در این نوع از سیم، از مس خالص استفاده می شود، در مقایسه با دیگر سیم های برق، دارای مقاومت اهمی کمتری بوده و در سیم کشی ها، استفاده از آن ضرورت محسوب می شود. این نوع از سیم می تواند در سیستم ارتینگ، امنیت را افزایش دهد.

سیم برق نایلون

سیم برق نایلون نیز از دیگر انواع سیم به شمار می آید که دو سیم نازک را شامل می شود. از آن به طور معمول در ساختمان سازی استفاده می کنند. آن ها کاربردی در صنعت ندارند؛ زیرا قدرت کمی دارند.

سیم لاکی

سیم لاکی نیز در میان انواع سیم برق، از قرارگیری یک عایق بسیار نازک، در کنار یک رشته هادی تشکیل می شود. این سیم دارای ضخامت بسیار کمی است و به همین دلیل، در ترانسفورماتورها یا سیم پیچی موتور به کار گرفته می شود.

سخن پایانی

همانطور که قبلا گفتیم، سیم یک هادی منفرد بوده، اما کابل گروهی از دو یا چند هادی است. در نظر بگیرید که سیم ها جزء کابل ها هستند. اگر به زبان ساده صحبت کنیم، سیم به طور کلی یک رشته یا گروهی از رشته های مواد رسانا مانند مس یا آلومینیوم را تشکیل می دهد، اما یک کابل از دو یا چند سیم عایق تشکیل شده و در یک پوشش پیچیده شده اند. نکته ی مهم دیگری که لازم است بدانید این است که، هنگام خرید باید به برند سیم و کابل و فروشگاهی که از آن خرید انجام می دهید، توجه داشته باشید. به عنوان مثال، برند خراسان الکتریک سال ها است در زمینه ی تولید سیم و کابل فعالیت می کند و یک گزینه ی قابل اعتماد برای افراد خواهد بود.

4/5 - (1 امتیاز)

کتاب الکترونیکی (182 صفحه)

فایل صوتی کتاب (132 دقیقه)

کتاب الکترونیکی 14 تمرین مکمل

برنامه تمرینی 4 هفته ای

موسیقی درمانی سابلیمینال

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا