روماتیسم مفصلی چیست؟
آیا میدانید آرتریت روماتوئید چیست؟ روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی بوده که به طور کلی مفاصل را درگیر میکند. آرتریت روماتوئید نام دیگر این بیماری بوده و منجر به التهاب و تورم شدید مفاصل شده که میتواند بعد از مدتی شکل ظاهری مفاصل را نیز تغییر دهد. این بیماری میتواند همه افراد را به طور یکسان درگیر کند، به خصوص افرادی که مشکلات سیستم ایمنی دارند. دقت کنید که این بیماری صرفا مختص به مفاصل نشده و میتواند بخشهای دیگر بدن از جمله پوست، چشم، ریه و قلب و عروق را نیز درگیر کند.
روماتیسم مفصلی یعنی چه؟
همان طور که ممکن است خودتان هم بدانید مفاصل بدن انسان محل تلاقی دو استخوان هستند. مفاصل به ما اجازه داده که در جهات مشخص و همچنین محدوده معینی حرکت داشته باشیم.
روماتیسم مفصلی(rheumatoid arthritis) یا همان آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی بوده که میتواند منجر به التهاب، تورم و درد شدید بخصوص در مفاصل بدن انسان شود. این بیماری به دلیل مشکلات سیستم ایمنی ظاهر شده، تا جایی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافتهای سالم بدن حمله کرده و همین موضوع منجر به بروز التهاب مفصلی میشود. برخلاف بیماری استئوآرتریت در روماتیسم مفصلی پوشش مفاصل تحت شعاع قرار گرفته و بعد از مدتی ممکن است حتی از نظر ظاهری هم شکل مفاصل تغییر کنند.
علت بروز روماتیسم مفصلی چیست؟
توجه داشته باشید که در دنیای پزشکی هنوز هم علت واحد و مشخصی برای روماتیسم مفصلی پیدا نشده است. با این حال محققین و دانشمندان بر این باور هستند که ترکیب برخی فاکتورها از جمله ژنتیک، هورمونها و همچنین فاکتورهای محیطی در بروز این بیماری نقش دارند.
همان طور که میدانید سیستم ایمنی بدن ما به طور طبیعی موظف به حفاظت از بدن در برابر بیماریها و عوامل بیماریزا است. زمانی که روماتیسم مفصلی در بدن ظاهر شده سیستم ایمنی را تحریک کرده تا به بافتهای سالم و مفاصل خود بدن حمله کنند. در نتیجه این بیماری شدیدتر میشود. علاوه بر اینها مصرف الکل، دخانیات، استرسهای فیزیکی و روانی میتوانند بهانهای برای شروع این بیماری باشند.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر هستند؟
آمار نشان داده که حدود 1.3 میلیون نفر از شهروندان آمریکایی درگیر این بیماری هستند. به علاوه اینکه طبق مطالعات انجام شده زنان 2.5 برابر بیشتر از مردان درگیر این بیماری میشوند. اگر در این زمینه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید با متخصص روماتولوژی مشورت کنید.
بد نیست بدانید که این بیماری اغلب اوقات در بازه سنی 30 تا 60 ظاهر میشود. البته احتمال اینکه تمامی افراد در هر سنی درگیر آن شوند وجود دارد. زمانی که روماتیسم مفصلی در کودکان و افراد بالغ در بازه سنی 16 تا 40 سال اتفاق میافتد به آن young-onset rheumatoid arthritis یا روماتیسم زودرس گفته میشود که نام جدید آن آرتریت ایدیوپاتیک است. همچنین زمانی که این بیماری بعد از 60 سالگی ظاهر شده به آن روماتیسم مفصلی دیررس گفته میشود.
علائم و نشانههای روماتیسم مفصلی کداماند؟
علائم و نشانههای این بیماری ممکن است در بخشهای مختلف بدن از جمله انگشتهای دست، دستها، مچ دست، زانو، مچ پا و انگشتان پا دیده شوند.
زمانی که این التهاب کنترل نشده پیشرفت کند میتواند آسیب جدی به غضروفها برساند. همان طور که میدانید غضروفها مانند یک کیسه محافظ عمل میکنند و از ساییده شدن دو استخوان یا مفصل بر روی یکدیگر جلوگیری میکنند. زمانی که غضروف از بین برود به مرور زمان سایش مفصلی خواهید داشت که میتواند درد و همچنین تورم شدیدی به همراه داشته باشد.
به یاد داشته باشید که علائم این بیماری میتواند در برخی افراد بعد از گذشت چندین سال ظاهر شوند. از طرفی در برخی بیماران نشانههای بیماری فورا قابل تشخیص خواهند بود. از رایجترین علائم این بیماری میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- درد
- تورم
- تب
- تعرق شدید
- ضعف بدنی
- سفتی مفاصل
- خستگی شدید
- کاهش وزن ناگهانی
- از دست دادن اشتها
- از دست دادن عملکرد مفاصل
- حساسیت بیش از اندازه یک مفصل
- عدم توانایی برای حرکت بخصوص هنگام صبح
- و…
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
همان طور که بالاتر گفتیم برخی فاکتورها از جمله ژنتیک، سن، رژیم غذایی، مصرف الکل و دخانیات و همچنین جنسیت در بروز این بیماری نقش اساسی دارند. اگر اخیرا متوجه علائم مشابهی به این بیماری شدهاید و البته فاکتورهای موثر در بروز بیماری شامل حالتان میشود پیشنهاد میکنیم که حتما با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید. دقت کنید که علائم این بیماری ممکن است به طور ناگهانی شدید شوند و دیگر راهی برای کنترل و جلوگیری از پیشرفت آن نخواهید داشت. در نتیجه هر چقدر زودتر برای تشخیص بیماری اقدام کنید شانس بیشتری برای کنترل آن خواهید داشت.
تشخیص روماتیسم مفصلی
تشخیص بیماری در مرحله اول با معاینه بالینی آغاز شده و پزشک در جلسه معاینه در مورد سوابق بیماریهای گذشته هم پرس و جو میکند. به علاوه اینکه به منظور تشخیص دقیقتر گاها از یکسری آزمایشات هم کمک گرفته میشود از جمله آزمایش خون، تصویربرداری مفصلی، آزمایش تشخیصی مفصل و… اگر در این زمینه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید سری به سایت درمانکده بزنید. درمانکده علاوه بر داشتن یک مجله پزشکی کامل و بروز دارای لیست کاملی از متخصصین و پزشکان بوده که راههای ارتباطی با آنها را در اختیار کاربران میگذارد. از متخصص زنان تهران گرفته تا بهترین متخصصین روماتولوژی.
راهکارهای درمان روماتیسم مفصلی
هدف از راهکارها و متدهای درمانی این بیماری در وهله اول کنترل بیماری و کاهش میزان التهاب مفاصل است. در واقع پزشکان به دنبال این هستند تا عملکرد مفاصل را بهبود دهند. علاوه بر اینها در طولانی مدت قصد دارند تا آسیب و تخریب مفصلی را کاهش دهند. از جمله راهکارهای رایج درمانی این بیماری میتوانیم به دارو درمانی، تغییر سبک زندگی، انجام فعالیتهای ورزشی، درمانهای خانگی و تغییر رژیم غذایی اشاره کنیم. دقت داشته باشید که راهکارهای درمانی با توجه به شرایط بیمار و شدت بیماری دنبال میشوند. در نتیجه تمامی افراد از یک متد واحد و یکسان برای درمان استفاده نمیکنند. علاوه بر این روشها در صورتی که شرایط بیمار وخیم باشد پزشک به سراغ روش تهاجمیتر یعنی جراحی خواهد رفت.
سخن پایانی
اگر اخیرا احساس خستگی مداوم دارید، صبحها ضعف زیادی در حرکت دارید، یا اینکه اخیرا حین انجام کارهای ساده و روزمره درد مفصلی زیادی تجربه میکنید بهتر است که با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید. حتی در یک جلسه معاینه بالینی هم این بیماری قابل تشخیص است. فراموش نکنید که در صورت عدم پیگیری درگیر آسیبهای دائمی مفصلی و استخوانی میشوید.