پزشکی و سلامت

نحوه زدن سرم در منزل

تامین مایعات و الکترولیت های ضروری و مهم بدن و همچنین تزریق سریع داروها، از مهم ترین اهداف تزریق سرم می باشد. برای تزریق سرم علاوه بر دانش کافی راجع به انواع ورید و شناخت  محل مناسب جهت تزریق آن و … نیازمند کسب تجربه در این زمینه نیز هستیم. در بسیاری از موارد به دلیل نیاز مداوم بیمار به تزریق سرم در ساعات مختلف شبانه روزی، امکان انتقال مکرر بیمار به مراکز بهداشتی و بیمارستانها وجود ندارد. لذا یادگیری نحوه سرم زدن در منزل یکی از مهارتهای مورد نیاز برای اعضای خانواده و پرستارانی که در منزل از این بیماران مراقبت می کنند است.

تبلیغات

در این مطلب قصد داریم به مهم ترین نکات راجع به نحوه زدن سرم در منزل بپردازیم. پیشنهاد میشود برای اطلاع بیشتر مقاله تزریق سرم در منزل کرج را هم مطالعه نمایید.

سرم چیست؟ چند نوع سرم وجود دارد؟

هنگامی که شخصی بر اثر ابتلا به انواع عفونت ها و بیماری های متعدد دچار کمبود موارد ضروری در جریان خون می شود پزشک معالج  از سرم های مختلف جهت بهبود وضعیت بیمار استفاده خواهد کرد.

سرم ها انواع مختلفی دارند و شامل  ترکیباتی از  انواع الکترولیت ها آمینواسیدها و کربوهیدراتها هستند که هر کدام برای بیماران خاصی تجویز می شوند. از انواع سرم ها می توان به محلول های قندی، محلول های نمکی، محلول های قندی-نمکی، محلول های جایگزین پلاسما، محلول های قلیایی، محلول های تغذیه ای و … اشاره نمود.

چگونه در منزل سرم وصل کنیم؟

نحوه زدن سرم در منزل

تبلیغات
  1. دست های خود را بشویید و به دقت ضد عفونی کنید.
  2. در ابتدا بعد از بررسی سلامت سرم و عدم تغییر رنگ آن و همچنین بررسی تاریخ آن می نماییم
  3. در مرحله بعد محل وارد کردن ست در سرم ها و درب لاستیکی ویال های تزریقی را با یک ضد عفونی کننده مناسب به خوبی استریل می کنیم.
  4. تاریخ مصرف تمامی وسایلی را که در حال استفاده ایم را به دقت چک می نماییم.
  5. سپس باید اقدام به رگ گیری صورت گیرد. در این مرحله بیمار باید به حالت صاف و آرام دراز کشیده باشد. ابتدا بعد از انتخاب محل مناسب تزریق سرم تونیک را تقریبا 15 سانت بالای موضع مورد نظر می بندیم و از بیمار درخواست می کنیم تا مشت خود را محکم ببندد. فرد سالم دارای رگ های هیدراته و محکم است و به راحتی می توان مرحله رگ گیری را انجام داد. (توجه داشته باشید که نباید تونیک را بیش از 3 دقیقه ببندید. روی محل مورد نظر  پنبه ای را که به الکل آغشته کرده ایم را می کشیم تا موضع کاملا ضدعفونی شود. سپس منطقه مورد نظر را با انگشت تان لمس کنید و برای کاهش احساس درد بیمار پوست روی ورید را به سمت پایین بکشید تا سوزن با درد کمتری وارد ورید شود.)
  6. بعد از وارد کردن سوزن به ورید آنژیوکت را پایین می آوریم و سپس به اندازه 1 سانتی متر به سمت جلو می رانیم.
  7. از بیمار درخواست می کنیم تا مشت گره کرده خود را باز کند و بعد تونیک را سریعا باز می کنیم.
  8. پوشش محافظتی سرم را برداشته و به آنژیوکت متصل می کنیم و در انتها جهت جلوگیری از حرکت سوزن روی آن چسب می زنیم.

تفاوت سرم زدن به بزرگسالان و کودکان چیست؟

تمامی نکاتی که برای سرم زدن بزرگسالان رعایت می شد باید با دقتی مضاعف برای کودکان نیز رعایت شود. همچنین از والدین کودک بخواهید که جهت جلوگیری از تکان خوردن ناگهانی کودک در حین تزریق سرم به ورید وی را محکم نگه دارند. ورید های پشت قوزک پا و  ورید های پشت پا (ورید های حاشیه جانبی و میانی پا) از مناسب ترین ورید ها برای تزریق سرم  به کودکان هستند.  در نوزادان کمتر از 9 ماه ورید های سر مناسب ترین ورید ها برای تزریق سرم هستند؛ چرا که این ورید ها فاقد دریچه های لانه کبوتری می باشند.

نحوه زدن سرم در منزل

برای تزریقات مایعات وریدی کدام وریدها مناسب ترند؟

از مناسب ترین ورید های برای تزریق سرم به بزرگسالان می توان به ورید های پشت دست و ساعد  و همچنین ورید های ناحیه جلو ارنج اشاره نمود این وریدهای کاملا درشت  و سطحی هیتند و به راحتی می توان انها را پیدا کرد.

در هنگام تزریق سرم به نکات ذیل توجه کنید:

  1. اگر بیمار مورد نظر قادر به خوردن و نوشیدن است حدالامکان از سرم برای افزایش حجم مایعات بدن وی استفاده نکنید.
  2. قبل از تزریق سرم حتما نسبت به تداخلات دارویی و سرمانتخابی دقت کنید
  3. قبل از تزریق سرم اطلاعات جامعی راجع به بیماری های زمینه ای فرد بدست آورید. مثلا بیماران دیابتی نمی توانند از سرم های قندی استفاده کنند و تزریق سرم بدون بررسی وضعیت بیمار می تواند تبعات بسیار خطرناکی را داشته باشد.
  4. توجه داشته باشید که درب ویال های تزریقی سرم ها استریل نیست و نیاز است که حتما قبل ازاستفاده به روش صحیح استریل گردند.
  5. به شرایط نگهداری سرم ها (دما، نور و …) توجه کنید.

نحوه زدن سرم در منزل

تبلیغات

شایع ترین دلایل قطع شدن سرم چیست؟

  1. پیچ خوردگی ست سرم
  2. پارگی رگ از اصلی ترین دلایل قطعی سرم می باشد که در این شرایط باید سریعا سوزن سرم را از ورید خارج کنید و موضع دیگری را برای رگ گیری انتخاب نمایید.
  3. وارد شدن لخته خون به داخل سوزن سرم نیز یکی دیگر از دلایل اصلیقطع شدن سرم است؛  در این شرایط سوزن را سریعا از رگ خارج نمایید زیرا  ممکن است لخته از سوزن خارج شده و منجر به انفارکتوس ریه شود.
  4. بسته بودن گیره سرم

کلام آخر

در این مطلب سعی کردیم به مهم ترین نکات نحوه زدن سرم در منزل اشاره کنیم. اکیدا توصیه می شود: اگر تمایل دارید که بدون تحصیل در رشته های مرتبط نظیر پرستاری و …  به یادگیری نحوه سرم زدن در منزل بپردازید، در دوره های حضوری این مهارت شرکت کنید.

اگر بیماری در منزل دارید که مکررا نیازمند تزریق دارو و سایر الکترولیت های مفید از طریق سرم است می توانید از خدمات طنین سلامت البرز استفاده نمایید.

این استارتاپ، پلی میان پزشکان و پرستاران و بیماران می باشد و دارای مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان البرز است از دیگر خدمات این مجموعه میتوان به ویزیت پزشک در منزل کرج اشاره نمود. شما عزیزان می توانید به ادرس سایت https://taninsalamatalborz.com مراجعه کنید و از طریق تماس با مشاورین  این مرکز بهترین خدمات پزشکی را در منزل بهره مند شوید.

5/5 - (2 امتیاز)

تبلیغات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا