بهداشت کودکان

علت عرق كردن كودكان در خواب چيست

مهمترین علت عرق کردن کودکان در خواب گرمای اتاق و یا پوشاندن لباس زیاد و ضخیم به کودک است. از دلایل دیگر عرق کردن کودکان در خواب می‌توان به کمبود ویتامین D، کم خونی، تب، بیماری و عفونت، وقفه تنفسی، پرکاری تیروئید، دیابت و اختلالات عصبی در کودک اشاره کرد.

عرق کردن کودکان در خواب یک مسئله مبهم برای بسیاری از پدران و مادران است و نمی‌دانند که در این شرایط چه اقداماتی انجام دهند. گاهی یک علامت کوچک ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری جدی و مهم باشد. در نتیجه با اقدام به‌ موقع والدین و تشخیص درست و به‌ موقع پزشک می‌‏توان سلامت کودک را به سرعت به او بازگرداند و در صورت وجود بیماری از پیشرفت آن جلوگیری کرد. در این مقاله درباره علت عرق کردن کودکان در خواب، صحبت می‌کنیم.

علل عرق کردن کودکان در خواب

  1. اولین و رایج‌ترین دلیل تعریق در خواب، افزایش دمای بدن به خاطر گرمای محیط است. پوشاندن لباس‌های گرم و ضخیم به کودک و یا پتو کشیدن روی کودک، می‌تواند علت عرق کردن کودکان در خواب باشد. اگر اتاق گرم است، کودک نباید پوشش زیاد داشته باشد، در غیر این صورت ممکن است عرق کند. پس درجه حرارت اتاق و پوشش را با هم در نظر بگیرید.
  2. کارشناسان بیان می‌کنند کمبود ویتامین D نیز، می‌تواند علت عرق کردن کودکان در خواب باشد. در این صورت باید ویتامین D خون کودک، اندازه‌‌گیری شود تا در صورت کمبود، پزشک تجویزهای لازم را انجام دهد. در این صورت به احتمال خیلی زیاد تعریق شبانه کودک برطرف می‌شود.
  3. کم خونی نیز ممکن است باعث عرق کردن کودکان شود. این حالت معمولا مربوط به ندادن قطره آهن نوزادان و رژیم غذایی حاوی آهن به کودک است. همچنین کم‌خونی ممکن است باعث بی اشتهایی کودکان و کمبود وزن آنان شود.
  4. وقفه تنفسی در خواب نیز می‌تواند علت عرق کردن کودکان در خواب باشد. اگر کودک مشکل تنفس در خواب داشته باشد، این مشکل منجر به تلاش بیشتر بدن برای تنفس می‌شود. اختلال تنفسی خواب در کودکان، به خصوص کودکان نوپا، می‌تواند به صورت خوابی نا آرام و همراه با تعریق بروز کند. در این حال، کودک با صورتی قرمز، خیس عرق و در رختخوابی به هم ریخته از خواب بیدار می‌شود. در صورت بروز این وضعیت هر چه سریع‌تر کودک را نزد پزشک متخصص ببرید.
  5. وجود بیماری‌های عفونی در کودک می‌تواند منجر به عرق کردن کودک در خواب شود.
  6.  تب می‌تواند موجب افزایش عرق کردن در کودک شود.
  7. گاهی سیستم تنظیم دمای بدن کودکان به اندازه یک فرد بالغ نیست و مدتی طول می‌کشد تا به تکامل برسد، در این حالت عرق کردن کودک در خواب، طبیعی است.

    عرق کردن کودکان در خوابعلت تعرق کودکان در خواب

  8. غدد عرق در بدن کودکان بیشتر از یک فرد بالغ است.
  9. خواب‌های پریشان نیز می‌تواند باعث تعریق شود.
  10. گاهی اثرات جانبی برخی از داروها می‌تواند علت عرق کردن کودکان در خواب باشد.
  11. پرکاری تیرویید هم ممکن است منجر به تعریق زیاد در کودکان شود.
  12. در کودکانی که دیابت دارند، عرق کردن کودک در خواب به دفعات زیاد مشاده می‌شود.
  13. وجود اختلالات در سیستم عصبی خودکار
  14. وجود بیماری های قلبی مادرزادی، در این شرایط قلب کودک سخت‌تر از حالت عادی کار می‌کند و مخصوصاً در شب‌ها عرق زیادی می‌کند.
  15. بدن کودک هنوز در حال سوخت و ساز و رشد است؛ عرق کردن برای نوزادان تا حدودی طبیعی است زیرا در حال رشد هستند. نوزادان دارای ضربان قلب بالاتر و در نتیجه جریان خون سریعتری هستند که می‌تواند باعث عرق کردن بیشتر در آنان شود.
  16. گاهی سر کودکان بیشتر عرق می‌کند. در این حالت با عرق غیر عادی در ناحیه سر مانند ناحیه پشت سر و پیشانی در طول خواب روز یا شب مواجه می‌شوید. این ممکن است به دلیل مشکلات معده و یا ضعف در کلیه‌ها باشد.

چه زمانی عرق کردن کودک به علت مشکلات معده است؟

زمانی که گرمای زیادی در معده و روده بزرگ کودک وجود داشته باشد این گرما به طرف سر و بینی جریان پیدا می‌کند و سبب عرق کردن در این نواحی می شود. اگر کودک علائم زیر را داشته باشد، علت عرق کردن سر سر او در خواب، مشکلات گوارشی و معده است.

  • بدن گرم و چهره سرخ رنگ
  • عصبانیت شدید کودک
  • یبوست
  • نفخ معده
  • حرکات روده‌ای نامنظم

چه زمانی عرق کردن کودک به علت مشکلات کلیوی است؟

در کودکان زیر سه سال، عرق کردن ممکن است به علت مشکل کلیوی باشد و معمولاً در شب اتفاق می‌افتد. در این حالت کودک نشانه‌های زیر را خواهد داشت:

  • مدفوع خشک
  • پوست خشک
  • تشنگی و عطش
  • کمبود کلسیم

نکات مهم در رابطه با عرق کردن کودک در خواب

  • اجتناب از دادن غذای بیش از حد به کودک، مخصوصاً برای شام. سعی کنیدزودتر به کودک غذا بدهید تا فوراً بعد از خوردن غذا به رختخواب نرود.
  • پوشاندن لباس‌های نازک و روشن به کودک (در شرایط گرما و دمای بالای اتاق کودک، از پتو و ملحفه نازک برای پوشاندن کودک استفاده شود).
  • پرهیز از دادن غذاهای تند و ادویه دار و سرخ کردنی به کودک.
  • مطمئن شوید کودک، حرکات روده‌ای مرتب دارد.
  • از دمای اتاق برای کودکان مطمئن شوید.
  • هنگام خواب به کودکان لباس خواب راحت و مناسب بپوشانید.
  • به کودک مایعات و آب فراوان بدهید.

سخن آخر با پدر و مادرها … 

به کودک خود لباس‌هایی با پارچه‌های طبیعی و رنگ روشن بپوشانید و برای اتاق کودک خود سیستم تهویه مناسبی در نظر بگیرید. به کودک خود آب زیادی بدهید حتی اگر به نظر تشنه نمی‌آید. کودکتان را عادت دهید تا از کودکی آب زیادی بنوشد تا در صورت عرق کردن، آب بدن کودک کم نشود. در صورت مشاهده عرق کردن‌های غیرطبیعی در کودک، سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا وضعیت کودک بررسی شود.

5/5 - (2 امتیاز)

منبع
setareگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت 1

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا