تاثیر سلامت روان در زندگی و سلامت جسم
ارتباط حالتهای روانی و سلامت جسمی
ارتباط میان جسم و ذهن و تأثیرات متقابل این دو بر یکدیگر بهتازگی توجه کارشناسان سلامت و روان شناسان زیادی را به خود جلب کرده است.
تصویر حالتهای روانی مختلف چه تأثیراتی بر سلامت ما میگذارند؟ با تأثیرات حالتهای روانی مختلف بر سلامت جسمی آشنا شوید.
سلامت روان چگونه بر سلامت جسم اثر میگذارد؟
ارتباط تنگاتنگی میان سلامت جسم و روان شما وجود دارد. تغییر جزئی در سلامت یکی از آنها بهطور حتم بر سلامت دیگری تأثیر میگذارد. به عقیده انجمن روانشناسی آمریکا، چنانچه ازنظر روحی بیمار باشید، سلامت جسمی شما نیز علائمی از پریشانی را نشان خواهد داد. به همین نحو، چنانچه به لحاظ جسمانی احساس ضعف و سستی کنید، سلامت روانی شما نیز تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. بنابراین، ارتباطی قوی بین ذهن و بدنتان وجود دارد که بر سلامت کلی شما تأثیر میگذارد.
تأثیر حالات روانی بر سلامت جسمانی
رابطه سلامت روان و سلامت جسم
خوشبینی و سیستم ایمنی
مطالعات نشان میدهند خوشبینی بر عملکرد بهتر سیستم ایمنی تأثیرگذار است. بر اساس این مطالعات، عملکرد این سیستم، ارتباط نزدیکی با نوع دیدگاه ما دارد؛ بهعنوانمثال، عملکرد سیستم ایمنی دانشجویانی که در مورد آینده آکادمیک خود بدبین بودند، کاهش قابلتوجهی نشان داد. همچنین مطالعات متعدد ارتباط قوی میان خوشبینی و سلامت را تأیید میکنند. هرچند مکانیسم این تأثیرگذاری هنوز مشخص نیست، اما به نظرمی رسد داشتن دیدگاه خوشبینانه، سطح هورمون کورتیزول را که عامل بیماریهایی مانند فشارخون، سرطان و پوکی استخوان است، کاهش میدهد.
استرس یا قاتل خاموش
نتایج تحقیقات بسیاری نشان میدهد استرس بهعنوان یک قاتل خاموش میتواند یک دهه یا بیشتر از عمر انسان بکاهد. واکنش جنگوگریز که واکنش طبیعی بدن به تهدیدات است با افزایش هورمونهای استرس مانند آدرنالین و کورتیزول باعث افزایش انرژی، گشادشدن مردمک چشم، افزایش قند خون و اکسیژنرسانی به عضلات میشود. اگر افزایش هورمونهای استرس در واکنش به تهدیدات خفیف صورت گرفته و حالت مزمن به خود بگیرند بر عملکرد سیستم ایمنی، دستگاه گوارش و دیگر اندامها تأثیر میگذارند. بالا بودن غیرطبیعی کورتیزول، عامل بروز مشکلاتی مانند کبد چرب، مشکلات قلبی و دیابت نوع 2 است.
سمومی به نام احساسات منفی
مدتهاست دانشمندان به ارتباط میان تحریکپذیری سریع با بیماریهای قلبی پی بردهاند. تحقیقات جدید نشان میدهد احساسات منفی بر مکانیسمهای زیستی مانند تصلب شریانها تأثیر میگذارند. کارشناسان همچنین میگویند احساساتی مانند خشم، افسردگی و اضطراب شدید، بخشهایی از مغز را درگیر میکنند که مسئول تنظیم سطح التهاب در بدن هستند. این یعنی در طب پیشگیرانه، مدیریت احساسات را میتوان نخستین سد دفاعی بدن دانست.
احساس ناسالم انزوا
احساس انزوا میتواند تأثیراتی مشابه سیگار کشیدن، نوشیدن مشروبات الکلی و دیگر عادتهای ناسالم داشته باشد. بر اساس مطالعات، افراد منزوی، 29 درصد بیشتر از دیگران به حملات قلبی دچار میشوند و 32 درصد بیشتر در معرض سکته قرار دارند.
تأثیرات مثبت حس قدردانی
محققان میگویند حس قدردانی و شکرگزاری با خواب بهتر، تقویت عملکرد سیستم ایمنی و سلامت بیشتر قلب مرتبط است. تأثیرگذاری حس شکرگزاری بر سیستم ایمنی و غدد درونریز همچنین کاهش مصرف چربیها، عملکرد سالمتر مغز و افزایش سطح اوکسی توسین (هورمون عشق) را به دنبال خواهد داشت.