گیاهان دارویی

خواص درمانی هل سفید و طریقه مصرف آن

هل سفید (نام علمی: Elettaria cardamomum L. Maton)، نام فرانسه Cardamome petit و نام انگلیسی آن Lesser Cardamom می‌باشد. نام‌های دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، هل، قاقله صغار و هیل نامیده شده است.

تیره گیاه:

زنجبیل Zingiberaceae

نوع گیاه:

بوته

هل سفید چیست؟

هل سفیدهمه چیز درباره هل سفید

گیاهی است علفی و چند ساله، ساقه‌های زیرزمینی آن منشعب، ضخیم و طویل و از ساقه‌های زیرزمینی، ساقه‌های هوایی بهم پیچیده به ارتفاع حدود تا سه متر می‌رویند. برگ‌های آن ساده، متناوب، بیضوی، نوک‌تیز و منتهی به غلافی بزرگ می‌باشند. دو ساقه گل دهنده به ارتفاع حدود یک متر از ساقه هوایی بهم پیچیده جدا شده و ظاهر می‌گردد. گل‌های آن به‌صورت سنبله، کوچک، سفید رنگ، گاهی موارد سبز روشن که در قسمت مرکز گل رنگ بنفش خودنمایی می‌کند. میوه‌اش (هل سفید) کپسول به طول حدود 8 میلی‌متر، معطر، سه حجره‌ای، دوکی شکل، رنگ آن سفید و محتوی تعدادی دانه‌ی سخت، سیاه مایل به قهوه‌ای، گوشه‌دار و بسیار معطر می‌باشد.

طبیعت هل سفید:

طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن خیلی گرم و خیلی خشک است.

رویش جغرافیایی:

اغلب در هندوستان و سریلانکا روییده و کاشته می‌شود و به‌صورت پرورشی در بعضی از نواحی کشورهای آسیایی و بیشتر در اندونزی و گواتمالا کاشته می‌شود. بیش از هشتاد درصد هل کشورها را هند صادر می‌کند.

ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در هل سفید:

اسانس روغنی فرّار (شامل ترپی نئول، ترپی نیل استات، سینئول، بورنئول و سابی نن)، روغن ثابت، پروتئین، کلسیم اکسالات و سیلیس در آن تشخیص داده شده است.

بخش مورداستفاده:

دانه‌های داخل هل

طریقه مصرف هل سفید:

معمولاً دانه‌های داخل هل را به‌صورت دم‌کرده استفاده می‌کنند و به‌عنوان ادویه و معطر کننده در صنایع غذایی، شیرینی‌سازی، عطرسازی و معطر کردن بعضی از محصولات دخانیات نیز کاربرد دارند.

خواص درمانی هل سفید:

هل سفیدهل سفید چه خواص و فوایدی دارد؟

  • تقویت‌کننده معده و نیرودهنده
  • بادشکن و معطرکننده غذاها
  • ضدافسردگی و بی‌حوصلگی ناشی از خستگی روزانه
  • تقویت‌کننده قلب
  • اشتهاآور
  • خوشبوکننده دهان
  • مسکن دردهای روماتیسمی
  • ضد اسپاسم
  • خردکننده سنگ مثانه و کلیه
  • ضد میکروب
  • تنظیم‌کننده عادت ماهیانه
  • قاعده‌آور
  • محرک و ضد تهوع
  • خلط‌آور و صفرابر
  • التیام‌بخش زخم‌های دهان و کاهنده تب
  • مفید برای ناراحتی‌های معده و رود
  • مفید برای ناراحتی‌های کبد
  • مفید برای رطوبت سینه
  • مفید برای مسمومیت
  • مفید برای سردرد
  • مفید برای دل بهم خوردگی
  • مفید برای سرماخوردگی
  • مفید برای برونشیت

احتیاط در مصرف:

مصرف هل بیش‌ازحد مجاز (سه گرم در روز) مضر و سبب بیماری‌های روده‌ای می‌شود.

3.8/5 - (15 امتیاز)
منبع
rasekhoonگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا