خواص هسته انبه برای سلامتی و زیبایی
انبه پادشاه میوهها است و در سرتاسر دنیا بسیاری از افراد طرفدار پر و پا قرص مصرف آن هستند. در آیوروِدا (طب سنتی هند مشتمل بر داروهای گیاهی و روغنهای مالیدنی و …) هر قسمت از درخت انبه فواید خاص خود را دارد.
بهطور مثال مصرف دانه، گلها، میوه و حتی پوست درخت هم برای سلامت بدن پرفایده خواهد بود. بیشتر ما نوشیدن یک لیوان آب انبه خنک، غلیظ و خوشرنگ را بسیار میپسندیم و از مزایای مصرف آن آگاه هستیم؛ اما آیا با خواص هسته انبه هم آشنایی دارید؟ جالب است بدانید میتوانید از پودر، روغن و حتی کَره هسته انبه هم استفاده کنید.
ارزش غذایی
جدا از عطروطعم فوقالعاده میوه انبه، هسته انبه منبع خوبی از مواد مغذی، ویتامینها و مواد معدنی است. مصرف 100 گرم هسته انبه میتواند 13 گرم چربی کل، 32.24 گرم کربوهیدرات، 0.19 میلیگرم ویتامین B6، 6.36 گرم پروتئین، 1.3 میلیگرم ویتامین E، 2.02 گرم فیبر غذایی کلی، 22.34 میلیگرم منیزیم و 0.12 میکروگرم ویتامین B12 ارائه کند. افزون بر این، بسیاری از اسیدهای آمینه، ازجمله 8.4 گرم لوسین، 3.23 گرم ایزولوسین، 2.31 گرم هیستیدین، 3.8 گرم والین، 2.04 گرم ترئونین و 3.13 گرم لیزین در 100 گرم هسته انبه وجود دارند.
فواید سلامت هسته انبه
هستههای انبه که اغلب پس از مصرف گوشت میوه دور انداخته میشوند، در حقیقت، سرشار از مواد مغذی مفید هستند. پودر هسته انبه به روشهای مختلف قابلاستفاده است. در ادامه با برخی فواید سلامت هسته انبه بیشتر آشنا میشویم.
سلامت مو و پوست سر
شوره سر یکی از رایجترین مشکلات مو است که افراد از آن رنج میبرند. شوره سر بیشتر در کودکان در حال رشد و نوجوانان دیده میشود و همچنین گاهی اوقات افراد مسن نیز با آن درگیر هستند. شوره سر بهواسطه خشک شدن پوست سر و پوستهپوسته شدن آن رخ میدهد. هسته انبه میتواند به بهبود شوره سر کمک کند. برای تحقق این هدف شما میتوانید از کره هسته انبه روی موی سرخود استفاده کنید. کره هسته انبه موجب درخشش و افزایش استحکام مو میشود. استفاده از ترکیب کره هسته انبه و روغن خردل میتواند به کنترل آلوپسی (ریزش مو)، سفید شدن زودرس مو، ریزش مو و شوره سر کمک کند.
بیماری قلبی عروقی
پودر هسته انبه زمانی که به میزان متعادل در رژیم غذایی مصرف شود میتواند به کاهش پرفشاری خون و همچنین پیشگیری از مشکلات قلبی و عرقی کمک کند. پودر هسته انبه در صورت مصرف منظم میتواند به پیشگیری و بهبود مشکلات قلبی مختلف کمک کند.
خواص مغز هسته انبه
سلامت باروری زنان
هسته انبه میتواند به درمان برخی مشکلات سلامت باروری در زنان کمک کند. یک قاشق چایخوری از خمیر هسته انبه را درون واژن بمالید. این خمیر میتواند به بهبود مشکلاتی مانند واژینیت (التهاب واژن) و لکوره (ترشحات واژن) کمک کند. همچنین، هسته انبه به آرامش دیوارههای واژن پس از بارداریهای متعدد کمک میکند.
بهبود گوارش
هسته انبه خشکشده گزینهای مؤثر برای مبارزه با اسیدیته است. این میتواند به بهبود گوارش کمک کند. ازآنجاییکه هسته انبه سرشار از فنول ها و ترکیبات فنولیک است که بهعنوان آنتیاکسیدانی خوب شناخته میشوند، این محصول میتواند به بهبود گوارش کمک کند.
سلامت دهان و دندان
پودر مخصوص دندان که با استفاده از هسته انبه آماده میشود گزینه خوبی برای تقویت سلامت دندانها است. مقداری پودر هسته انبه را کف دست خود ریخته و آن را مرطوب کنید، سپس مسواک خود را به آن آغشته کنید. مسواک زدن با پودر هسته انبه میتواند به حفظ سلامت دندانها و پیشگیری از پوسیدگی آنها کمک کند.
دیابت
هسته انبه میتواند به کاهش سطوح قند خون انسان کمک کند و ازاینرو در درمان دیابت مؤثر عمل میکند. هسته انبه به تغییر آنزیمهایی در روده و کبد کمک میکند، ازاینرو، آنها گلوکز کمتری جذب میکنند. بهواسطه کاهش جذب گلوکز، قند خون نیز کاهش مییابد. همچنین، هسته انبه به کاهش چربی، وزن بدن و اندازه دور کمر نیز کمک میکند.
محافظت در برابر آکنه
استفاده از هسته انبه بهعنوان یکلایهبردار پوست میتواند به از بین بردن آکنه کمک کند. هسته انبه، پس از خشک شدن آسیاب شده و به پودر تبدیل میشود. این پودر را با آب گوجهفرنگی تازه ترکیب کرده تا یک خمیر شکل بگیرد و آن را روی صورت قرار داده و اجازه دهید برای چند دقیقه به همان حالت باقی بماند. سپس، بهآرامی پوست صورت را ماساژ داده و با آب شستشو دهید. این خمیر به باز شدن منافذ پوست، لایهبرداری پوست و همچنین بهبود جوشهای سرسیاه، آکنه و انواع دیگر جوشها کمک میکند. همچنین، این ترکیب از قرمزی پوست پیشگیری میکند. این محصول لایهبردار ملایم را میتوانید روزانه استفاده کنید.
مقابله با مشکلات گلو
پودر هسته انبه میتواند در درمان التهاب گلو و سرفه مؤثر عمل کند. از این محصول بهعنوان درمانی خانگی برای دیفتری استفاده میشود. مقداری پودر انبه را در آب ولرم ریخته و از آن برای غرغره کردن استفاده کنید.
درمان اسکوروی
پودر دانه انبه گزینه مؤثری برای درمان اسکوروی است. این پودر سرشار از ویتامین C است که به بهبود بیماری اسکوروی کمک میکند.
پودر هسته انبه برای درمان اسهال مفید است
مقابله با اسهال
پودر هسته انبه برای درمان اسهال گزینه خوبی محسوب میشود. مصرف پودر هسته انبه دو تا سه بار در روز میتواند به بهبود اسهال و دیسانتری (اسهال خونی) کمک کند. پودر هسته انبه با خشککردن هسته انبه در برابر نور خورشید و سپس آسیاب کردن آن تهیه میشود. حدود یک تا دو گرم از پودر هسته انبه دوز مناسب مصرف روزانه است و برای کسب بهترین نتایج باید مقداری عسل همراه با آن مصرف شود.
تسکین درد نیش زنبور یا عقرب
خمیر تهیهشده از پودر هسته انبه و آب انبه تازه را میتوانید روی محل نیش زنبور یا عقرب قرار دهید. این خمیر به تسکین درد ناشی از گزیدگی کمک میکند.
مقابله با چاقی
با بهبود گردش خون و کاهش سطوح کلسترول بد (LDL)، پودر هسته انبه به کاهش وزن و درمان چاقی که بهواسطه سطوح بالای کلسترول در بدن شکل میگیرد، کمک میکند. پودر هسته انبه به افزایش سرعت سوختوساز بدن نیز کمک میکند.
بهبود کمخونی
افراد مبتلابه کمخونی ممکن است با سطوح پایین هموگلوبین در خون مواجه باشند که وظیفه انتقال اکسیژن را بر عهده دارد. کمخونی در زنان نسبت به مردان شایعتر است. از علائم این شرایط میتوان به رنگپریدگی پوست، خستگی و سرگیجه اشاره کرد. هسته انبه یکی از بهترین گزینههای غذایی برای مقابله با کمخونی است.
بهبود خشکی پوست
اگر با خشکی پوست مواجه هستید میتوانید از کره هسته انبه برای بهبود این شرایط استفاده کنید. کره هسته انبه برای بهبود خشکی پوست، بهویژه در بخشهای حساسی مانند پوست اطراف چشمها، گونهها و بخشهای دیگر مؤثر عمل میکند.
همچنین، کره هسته انبه یک مرطوبکننده طبیعی برای پوست لبها محسوب میشود. شما میتوانید این محصول را بهعنوان یک بالم پیش از خواب روی لبهای خشک و کم آب خود بمالید. کره هسته انبه با احیای سلولهای پوست، افزایش رطوبت و از بین بردن سلولهای مرده پوست به بهبود شرایط آن کمک میکند. همچنین، کره هسته انبه به تسریع روند بهبودی پوست کمک میکند.
کلسترول
مصرف پودر هسته انبه میتواند به تقویت گردش خون کمک کند. این میتواند به کاهش سطوح کلسترول بد (LDL) در بدن کمک کند. همچنین، پودر هسته انبه به تنظیم سطوح قند خون در بدن کمک میکند. اینیکی از بهترین و مهمترین فواید هسته انبه است.
خواص انبه برای پیشگیری از آسم
خطر پیشرفت آسم در افرادی که مقدار فراوانی از مواد مغذی ویژهای مصرف میکنند بسیار پایین است. یکی از این مواد مغذی بتاکاروتین است که در انبه، پاپایا، زردآلو، بروکلی، طالبی، کدوحلوایی و هویج یافت میشود.
کاربردهای سنتی هسته انبه
موارد استفاده سنتی و فواید دیگر هسته انبه
- کره هسته انبه برای درمان اسهال، دایسنتری و معده درد استفاده میشود.
- مصرف پودر هسته انبه میتواند به کنترل خونریزی بیشازحد و ترشحات سفیدرنگ از واژن هنگام قاعدگی کمک کند.
- کره هسته انبه همراه با یک قاشق عسل بهعنوان درمانی خانگی برای بواسیر استفاده میشود.
- از کره هسته انبه برای مراقبت از مو و پوست استفاده میشود.
- کره هسته انبه در محصولات تجاری نرمکننده مو، کرمهای صورت، صابونها و لوسیون ها نیز استفاده میشود.
- پودر هسته انبه بهعنوان خمیردندان برای تقویت لثهها و کمک به درمان مشکلات دندان، بوی بددهان و چرک دندان استفاده میشود.
- هسته انبه بهواسطه خواص جمع کننده خود بهعنوان گزینه برای درمان اسهال مزمن استفاده میشود.
- گفتهشده است که میوه نارس انبه در درمان التهاب چشم و جوشها و هسته آن در درمان آسم کاربرد دارد.
- هسته انبه حاوی اسید گالیک زیاد است که در درمان خونریزی ناشی از بواسیر و خونریزی شدید در زمان قاعدگی مؤثر عمل میکند.
- ترکیب پودر هسته انبه با باترمیلک و مصرف دو بار در روز آن به تسکین بواسیر و دیگر اختلالات اینچنینی کمک میکند. مصرف ترکیب پودر هسته انبه با آب نیز میتواند به بهبود خونریزی شدید در زمان قاعدگی کمک کند.
- مصرف متعادل هسته انبه میتواند به کاهش خطر مشکلات مرتبط با قلب و پرفشاری خون کمک کند.
چگونه استفاده کنیم
پودر هسته انبه به بهبود عطروطعم بسیاری از غذاها، بهویژه میان وعدهها کمک میکند. شما میتوانید این پودر را به دستورالعملهای غذایی مختلف اضافه کنید.
برای تهیه کره هسته انبه نیز میتوانید چند هسته میوه رسیده انبه را جمع کرده و در محلی گرم و خشک نگهداری کنید تا بهطور کامل خشک شوند. زمانی که پوسته بیرونی هسته خشک و بخش داخلی آن پوچ و شکننده شد میتوانید مغز درونهسته را خارج کنید و در یک ظرف بریزید. مغزهای خشکشده هسته انبه را پودر کرده و با مقداری آب مخلوطکنید. آب را کمکم اضافه کنید تا یک خمیر شکل بگیرد. به این خمیر کره هسته انبه گفته میشود.
اقدامات احتیاطی روغن هسته انبه
- افرادی که به انبه حساسیت دارند باید از مصرف این روغن خودداری کنند.
- باید در مقادیر متوسط استفاده شود.
- از استفاده بیشازحد آن خودداری کنید.
- قبل از استفاده یک تست روی قسمت کوچکی از پوست انجام دهید.
- خانمهای باردار و شیرده برای استفاده باید با پزشک معالج خود مشورت کنند.