عناب | مهمترین خواص عناب
عناب (نام علمی: Ziziphus zizyphus) درختچهای است متوسط که ارتفاع آن تا ۱۰ متر نیز میرسد. عناب بومی مناطق گرمسیر و خشک بوده و برگهای کوچک سبزرنگ، بدون کرک و تخممرغی شکل آن در زمستان میریزد. میوهٔ عناب که دارای خواص دارویی بسیار زیادی میباشد در ابتدا سبز و گرد بوده و پس از رسیدن به رنگ قرمز و زیتونی شکل درآمده و چروک میخورد.
عُناب را «خرمای قرمز» و «خرمای چینی» نیز مینامند. خراسان جنوبی قطب تولید عناب کشور ایران میباشد.
ارزش غذایی: عناب – 100 گرم
انرژی | ۳۳۱ کیلوژول (۷۹ کیلوکالری) |
---|---|
کربوهیدراتها | ۲۰٫۲۳ g |
چربی | ۰٫۲ g |
پروتئین | ۱٫۲ g |
آب | ۷۷٫۸۶ g |
ویتامین آی معادل | ۴۰ میکروگرم (۴٪) |
ویتامین ب۱ (تیامین) | ۰٫۰۲ میلیگرم (۲٪) |
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) | ۰٫۰۴ میلیگرم (۳٪) |
ویتامین ب۳ (نیاسین) | ۰٫۹ میلیگرم (۶٪) |
ویتامین ب۶ | ۰٫۰۸۱ میلیگرم (۶٪) |
ویتامین C | ۶۹ میلیگرم (۱۱۵٪) |
کلسیم | ۲۱ میلیگرم (۲٪) |
آهن | ۰٫۴۸ میلیگرم (۴٪) |
منیزیم | ۱۰ میلیگرم (۳٪) |
منگنز | ۰٫۰۸۴ میلیگرم (۴٪) |
فسفر | ۲۳ میلیگرم (۳٪) |
پتاسیم | ۲۵۰ میلیگرم (۵٪) |
سدیم | ۳ میلیگرم (۰٪) |
روی | ۰٫۰۵ میلیگرم (۱٪) |
مهمترین خواص عناب
عناب طبع معتدل و مرطوب دارد، همچنین حاوی سدیم، پتاسیم، کربوهیدرات، پروتئین، کلسیم، منیزیم، آهن، ویتامین A، C ، B6، B12 و املاح است.
عناب به علت داشتن لعاب زیاد سینه را نرم میکند، اگر عناب را با آب یا شیر بجوشانند و سپس آن را میل کنند این محلول خاصیت ملینی پیدا میکند. عناب همچنین مدر است و خون را پاکسازی و تصفیه میکند.
خواص عناب برای سرماخوردگی
عناب ضد سرفه است و درد سینه را برطرف میکند، افراد برای رفع سرفه، سرماخوردگی، خلط و تسکین علائم آسم باید به مقدار مساوی از گیاهانی مانند آویشن شیرازی، پونه کوهی، گل پنیرک، گل ختمی، قدومه شیرازی، بارهنگ و هفت عدد عناب را با هم ترکیب کنند و در طول روز این معجون را میل کنند، اشخاص باید استفاده از این ترکیب را به مدت سه تا هفت روز ادامه بدهند این معجون مانند یک آنتیبیوتیک گیاهی عمل میکند.
عناب آرامبخش و خوابآور است، جوشانده پوست درخت عناب سبب درمان اسهال میشود، برای معالجه و التیام زخمها افراد باید پودر ریشه خشک شده عناب را بر روی محل مورد نظر بپاشند، عناب همچنین تأثیر بسزایی در رفع خستگی دارد.
جوشانده عناب گرفتگی صدا را برطرف میکند، برای این منظور افراد باید 50 تا 100 گرم عناب را در یک لیتر آب حرارت ملایم بجوشانند تا حجم آب دو سوم شود، سپس این جوشانده را روزانه سه تا چهار استکان میل کنند عناب دستگاه هاضمه و حافظه را تقویت و کم اشتهایی را برطرف میکند.
هر گاه افراد احساس غمگینی میکنند باید یک فنجان از دم کرده عناب را بنوشند، برای درمان سرطانها نیز اشخاص باید آب عناب را با کاهو میل کنند.
همه خواص عناب
خواص عناب برای کبد
افراد برای پاکسازی کبد، دستگاه تنفس و تقویت بدن باید 20 عدد عناب را به همراه 30 عدد مویز بی دانه، 30 عدد سپستان و 17 گرم گل بنفشه در نیم لیتر آب خیس کنند و بگذارند تا صبح باقی بماند سپس آن را صاف کنند و با 50 گرم شیرخشت و 50 گرم ترنجبین مخلوط کنند تا کاملاً حل شود، در نهایت کمی گلاب به این محلول اضافه و آن را میل کنند.
میوه عناب سرشار از ویتامین C است، به همین علت موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود، مصرف عناب با زنجبیل تأثیر بسزایی در تقویت دستگاه گوارش دارد، عناب همچنین قند و چربی خون را کنترل میکند.
عناب محافظ کبد است، همچنین سبب کاهش چربی کبد نیز میشود ،مصرف عناب برای افرادی که دچار بواسیر هستند، مفید است. استفاده از عناب همچنین سردردهای ناشی از غلبه صفرا را نیز تسکین میدهد برای این منظور افراد باید پنج گرم از هر یک از گیاهان پوست هلیله زرد، هلیله کابلی ( سیاه )، تمبر هندی، عناب، گل بنفشه، سپستان و تخم خیار را در یک لیتر آب به مدت 10 دقیقه آرام بجوشانند، سپس آن را صاف و روزانه سه استکان میل کنند.
مصرف عناب با زرشک آبگیری ( زرشک سیاه ) نقش مؤثری در کاهش فشار خون دارد، مبتلایان به سنگ صفرا باید 50 گرم عناب را با 100 گرم عرق بیدمشک و 100 گرم عرق کاسنی مخلوط، سپس آن را صاف و روزانه سه بار هر بار 2 قاشق غذاخوری از آن را میل کنند. عناب خشک شده خاصیت بیشتری در مقایسه با عناب تر دارد.
مضرات مصرف عناب
مصرف عناب در افراد سرد مزاج موجب نفخ و باد شکم میشود، بنابراین این اشخاص باید عناب را همراه با عسل یا مویز مصرف کنند، زیادهروی در استفاده از عناب باعث کاهش قوای جنسی میشود به همین علت اشخاص باید عناب را همراه با عسل میل کنند.