گیاهان دارویی

چای سفید؛ خواص، طریقه مصرف و مضرات مصرف بیش‌ازحد چای سفید

چای سفید نوعی چای است که از جوانه‌ها و گلبرگ‌های تازه گیاه چای به دست می‌آید. برخی خواص چای سفید را می‌توان کاهش خطر ابتلا به سرطان، رفع اختلالات قلب و عروق و بهبود سلامت دهان دانست. چای سفید دارای خواص آنتی‌اکسیدان و ضد پیری است و مصرف آن به حفظ سلامت پوست کمک می‌کند.

تبلیغات

نام‌گذاری چای سفید ناشی از پرزهای سفید نقره‌ای جوانه‌های نشکفته گیاه چای است که به آن ظاهری سفید می‌دهد، هرچند دم‌کرده آن به رنگ زرد کم‌رنگ است.

چای سفید چیست؟

برای چیزی که “چای سفید ” نامیده می‌شود، مدارک مختلفی وجود دارد. اساساً، چای که بعد از خشک شدن به‌هیچ‌وجه پردازش نشده، اغلب به نام چای سفید نامیده می‌شود. نام “چای سفید ” نیز به چای داده‌شده است که از جوانه‌های نابالغ یا جوان ساخته‌شده است که منجر به طعم ملایم چای بعد از دم کردن می‌شود.

درهرصورت چای سفید برگ گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) می‌باشد که یکی از محبوب‌ترین انواع چای در جهان است.

پیشینه نوشیدن چای سفید

نوشیدن چای سفید در سال‌های اخیر افزایش پیداکرده، این می‌تواند به دلیل این باشد که چای سفید اثربخشی مثبتی بر سلامت و آرامش دارد، همان‌طور که در بخش اول مقاله گفته شد چای سفید از همان گیاه چای است و چیزی که باعث تفاوت چای سفید با چای سبز، چای سیاه و چای اولونگ می‌شود در برداشت چای سفید و فرآیند تهیه کردن آن است، درواقع چای سفید را در زمان خیلی زودتر از دیگر انواع چای برداشت می‌کنند زمانی که هنوز پرزهای سفیدی روی جوانه‌ها وجود دارد که درمجموع آن را یکی از سالم‌ترین انواع چای کرده است. در ادامه مقاله به خواص چای سفید می‌پردازیم.

تبلیغات

مقدار کافئین چای سفید

برخلاف باوری که می‌گوید چای سفید کافئین ندارد باید بگوییم که گاهی چای سفید میزان کمتری کافئین نسبت به چای سبز و چای اولونگ دارد، اما برای مقایسهٔ دقیق‌تر مقدار کافئین در چای‌ها نسبت به هم باید به محل تولید آن‌ها دقت کرد خیلی از افراد میگویند، چون چای سفید کمترین اکسیداسیون را دارد پس کمترین کافئین را هم دارد، درصورتی‌که نمی‌توانیم این نتیجه را بگیریم نمی‌توان به‌طورکلی گفت که همهٔ چای‌های سبز نسبت به همهٔ انواع چای‌های سیاه یا سفید کافئین کمتر یا بیشتری دارند. صرف‌نظر از چای سفید در بررسی انواع چای‌های سیاه و سبز اینکه محل تولید چای کجا باشد روی مقدار کافئین چای اثر دارد به‌طورکلی چای سیاه هند نسبت به چای سیاه چین مقدار کافئین بیشتری دارد؛ و در بین انواع چای‌های سفید چای سفید سوزن نقره‌ای کافئین بیشتری دارد، اما برخلاف تصور چای سفید بدون کافئین نیست.

چای سفیدچای سفید

خواص چای سفید

برخی از خواص و مزایای چای سفید عبارتند از :

۱. غنی از آنتی‌اکسیدان

چای سفید سرشار از نوعی پلی‌فنول (Polyphenols) به‌نام کاتچین (catechins) است. پلی فنول‌ها درواقع مولکول‌هایی با منشأ گیاهی هستند که در بدن به‌عنوان آنتی‌اکسیدان عمل می‌کنند. آنتی‌اکسیدان‌ها از سلول‌های بدن در برابر ترکیب‌هایی به‌نام رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند.

آسیب بیش‌ازاندازهٔ رادیکال‌های آزاد به سلول‌ها می‌تواند مضراتی را برای بدن به همراه داشته باشد که ازجملهٔ آن‌ها می‌توان به بروز علائم افزایش سن، التهاب مزمن، تضعیف سیستم ایمنی و انواع مختلفی از بیماری‌ها اشاره کرد. مقابله با رادیکال‌های آزاد یکی از بهترین خواص چای سفید به شمار می‌رود. مطالعات نشان داده‌اند که چای سفید و چای سبز دارای خواص آنتی‌اکسیدان مشابهی هستند.

تحقیقات آزمایشگاهی پیرامون خواص چای سفید نشان داده است که عصارهٔ این چای می‌تواند از سلول‌های عصبی حیوانات در برابر نوعی رادیکال آزاد به‌نام هیدروژن پراکسید محافظت کند. مطالعات آزمایشگاهی دیگر همچنین نشان می‌دهند که پودر چای سفید در کاهش التهاب سلول‌های پوستی ناشی از رادیکال‌های آزاد بسیار مؤثر است. بااین‌حال، برای اثبات خواص آنتی‌اکسیدان چای سفید باید تحقیقات انسانی بیشتری انجام شود و نمی‌توان به بررسی‌های آزمایشگاهی اکتفا کرد.

تبلیغات

۲. کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی

بیماری قلبی یکی از اصلی‌ترین دلایل مرگ‌ومیر به شمار می‌رود. این بیماری کاملاً با التهاب مزمن در ارتباط است که خود به‌تنهایی به عوامل متفاوتی ازجمله رژیم غذایی، ورزش و عادت‌های رفتاری مثل سیگار کشیدن بستگی دارد.

پلی‌فنول‌های موجود در چای سفید می‌توانند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را از چند روش مختلف کاهش دهند. برای مثال، نتایج بررسی‌های مختلف نشان داده است که پلی فنول‌ها می‌توانند به رگ‌های خونی کمک کنند و ایمنی را افزایش دهند. نتایج بررسی‌های بیشتر نشان داد که پلی فنول‌ها می‌توانند از اکسیدشدن کلسترول مضر LDL جلوگیری کنند؛ این نوع کلسترول از دیگر عوامل مؤثر در ایجاد بیماری قلبی به شمار می‌رود.

دانشمندان با بررسی‌های بیشتر متوجه شدند افرادی که روزانه بیش از سه فنجان چای می‌نوشند،‌ در حقیقت، این کارشان، خطر ابتلا به بیماری قلبی را به میزان ۲۱ درصد کاهش می‌دهد. باوجود نتایج امیدبخشی که پیرامون خواص چای سفید به‌دست‌آمده، بهتر است موارد دیگری مثل خوردن میوه و سبزیجات، ورزش منظم و استراحت و خواب کافی را در برنامهٔ روزانهٔ خود قرار دهید تا از بروز بیماری‌های قلبی جلوگیری کنید.

۳. کمک به کاهش وزن

چای سبز یکی از مؤثرترین نوشیدنی‌های چربی سوز محسوب می‌شود؛ اما باید بدانید که چای سفید نیز می‌تواند به همان اندازه در چربی سوزی مؤثر باشد.

میزان کافئین و اپی گالوکاتچین گالات (نوعی کاتچین) در هر دو چای به یک‌میزان است. وجود این ترکیب در چای سبز به سوزاندن چربی کمک می‌کند. تعامل و برهم‌کنش این دو ترکیب باعث می‌شود که تأثیر آن‌ها افزایش یابد.

تبلیغات

مطالعات آزمایشگاهی نشان دادند که عصارهٔ چای سفید می‌تواند فرایند شکستن چربی را تحریک کند و از شکل‌گیری سلول‌های چربی جدید جلوگیری کند؛ این حالت به دلیل وجود اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) ایجاد می‌شود. بررسی‌های دیگر نشان می‌دهند که چای سفید می‌تواند در افزایش سوخت‌وساز بدن به میزان ۴ تا ۵ درصد مؤثر باشد؛ این میزان برابر است با سوختن ۷۰ تا ۱۰۰ کالری در روز.

ازآنجایی‌که چای سفید محبوبیت زیادی ندارد، مطالعات بیشتری دربارهٔ تأثیر آن بر کاهش وزن انجام‌نشده است؛ بنابراین برای اثبات این خاصیت چای سفید باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

۴. حفاظت از دندان‌ها در برابر باکتری‌ها

چای سفید یکی از بهترین منابع فلوراید، کاتچین‌ها و تانن‌ها به شمار می‌رود. ترکیب این مولکول‌ها می‌تواند با مقابله در برابر قند و باکتری‌ها، به تقویت بیشتر دندان‌ها و جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک کند.

فلوراید با افزایش مقاومت سطوح دندان در برابر حمله‌های اسیدی باکتری‌ها و قندها می‌تواند از ایجاد حفره‌های دندانی جلوگیری کند.

چای سفید سرشار از کاتچین‌ها (نوعی آنتی‌اکسیدان گیاهی) است. تحقیقات نشان داده‌اند که این آنتی‌اکسیدان می‌تواند رشد پلاک‌های باکتریایی را مهار کند (از بین بردن پلاک دندان).

تبلیغات

تانن‌ها نوع دیگری از پلی فنول‌ها هستند که در چای سفید وجود دارند. ترکیب تانن‌ها و فلوراید نیز همانند کاتچین‌ها می‌تواند از میزان رشد پلاک‌های باکتری جلوگیری کند.

چای سفیدچای سفید باعث تقویت بیشتر دندان‌ها می شود

۵. مبارزه با سرطان

چای سفید دارای ترکیباتی است که می‌تواند در جریان مقابله با سرطان مؤثر باشد.

سرطان دومین عامل مرگ‌ومیر در بسیاری از کشورهاست. خوشبختانه بسیاری از مطالعات آزمایشگاهی نشان داده‌اند که چای سفید می‌تواند خاصیت ضد سرطانی داشته باشد. دریکی از این مطالعات مشخص شد که عصارهٔ چای سفید می‌تواند در ازبین‌بردن سلول سرطانی در چند نوع از سرطان ریه مؤثر باشد.

بررسی‌های بیشتر نشان داد که عصارهٔ این چای می‌تواند رشد سلول‌های مربوط به سرطان روده بزرگ را سرکوب و از گسترش آن‌ها جلوگیری کند. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در عصارهٔ چای سفید همچنین مانع از آسیب مولکول‌های مضر به سلول‌های سالم می‌شوند.

البته برای اثبات خاصیت ضد سرطانی چای سفید باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

تبلیغات

 

۶. کاهش خطر مقاومت در برابر انسولین

انسولین یکی از مهم‌ترین هورمون‌های بدن است. این هورمون در انتقال مواد مغذی از جریان خون به سلول‌ها نقش دارد. مصرف بیش‌ازاندازهٔ قند و برخی عوامل دیگر باعث می‌شود که بدن نسبت به انسولین واکنشی نشان ندهد و اصطلاحاً نسبت به انسولین مقاوم باشد.

مقاومت در برابر انسولین بسیار رایج است و با بسیاری از بیماری‌های مزمن ازجمله دیابت نوع ۲، بیماری‌های قلبی و سندروم متابولیک ارتباط دارد. خوشبختانه نتایج بررسی‌های مختلف نشان می‌دهند که پلی‌فنول‌های موجود در چای سفید می‌توانند خطر اثر مقاومت در برابر انسولین را کاهش دهند.

مطالعات حیوانی نشان داده‌اند که اپی گالوکاتچین گالات و سایر پلی‌فنول‌هایی که در چای سفید وجود دارند می‌توانند تأثیر انسولین را افزایش دهند و از افزایش سطح قند خون جلوگیری کنند.

دانشمندان با تجزیه‌وتحلیل ۱۷ مطالعهٔ مختلف که با حضور ۱۱۰۰ نفر انجام‌شده است، به این نتیجه رسیدند که مولکول‌های موجود در چای‌ها مثل پلی‌فنول‌ها می‌توانند قند خون و سطح انسولین را به میزان چشمگیری کاهش دهند. بااین‌حال باید مطالعات انسانی بیشتری انجام شود تا این خاصیت چای سفید نیز با درصد خطای کمتری به اثبات برسد.

تبلیغات

۷. مقابله با پوکی استخوان

یکی دیگر از خواص چای سفید این است که می‌تواند در مقابله با پوکی استخوان مؤثر باشد. این بیماری که اکثراً افراد مسن را تحت تأثیر قرار می‌دهد، می‌تواند به آسیب و کاهش کیفیت زندگی افراد منجر شود.

مطالعات نشان داده‌اند که رادیکال‌های آزاد و التهاب مزمن می‌توانند خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند. این عوامل می‌توانند سلول‌های مؤثر در رشد استخوان‌ها را سرکوب و در عوض، سلول‌های تضعیف‌کنندهٔ استخوان را تقویت کنند؛ اما کاتچین‌های موجود در چای سفید با سرکوب سلول‌های تضعیف‌کننده، با این عوامل مخرب مقابله می‌کنند. میزان کاتچین‌ها در چای سفید، بیشتر از چای سبز و سیاه است.

۸. مقابله با پیری پوست

چین‌وچروک پوست و نیز افتادگی پوست به‌مرورزمان و با افزایش سن شکل می‌گیرد. پیری پوست معمولاً در دو حالت ایجاد می‌شود: پیری درونی و پیری بیرونی.

پیری بیرونی زمانی شکل می‌گیرد که عوامل محیطی باعث آسیب به پوست و افزایش روند پیری می‌شوند؛ مثل اشعهٔ فرابنفش خورشید که به‌مرورزمان و ایجاد التهاب، به سطح پوست آسیب می‌رساند.

اما پیری درونی که به‌عنوان روند پیری طبیعی نیز شناخته می‌شود، به دلیل آسیب عوامل مختلف در بدن، مثل رادیکال‌های آزاد و برخی آنزیم‌های خاص شکل می‌گیرد. آنزیم‌هایی مثل الاستاز و کلاژناز می‌توانند به شبکهٔ فیبری پوست آسیب برسانند؛‌ این شبکه به استحکام پوست کمک می‌کند.

خوشبختانه ترکیبات موجود در چای سفید می‌توانند از پوست شما در برابر هر دو نوع پیری درونی و بیرونی محافظت کنند. نتایج یکی از تحقیقات نشان می‌دهند که قرار دادن عصارهٔ چای سبز روی سطح پوست می‌تواند در مقابله با اثر زیان‌بار اشعهٔ فرابنفش مؤثر باشد.

بررسی‌های دیگر ثابت کرده‌اند که پلی‌فنول‌های موجود در چای سفید می‌توانند چندین ترکیب سلولی را که به شبکهٔ فیبری پوست آسیب می‌رسانند، سرکوب و به حفظ استحکام پوست کمک کنند.

۹. حفاظت در برابر پارکینسون و آلزایمر

پلی‌فنول‌هایی مثل اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) که در چای سفید به فراوانی یافت می‌شوند، می‌توانند خطر ابتلا و گسترش بیماری پارکینسون و آلزایمر را کاهش دهند.

پلی‌فنول‌هایی مثل اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) که در چای سفید به فراوانی یافت می‌شوند، می‌توانند خطر ابتلا و گسترش بیماری پارکینسون و بیماری آلزایمر را کاهش دهند.

دانشمندان درنتیجهٔ مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی دریافتند که اپی گالوکاتچین گالات می‌تواند رادیکال‌های آزاد را سرکوب کند و التهاب را کاهش دهد. این پلی‌فنول درمجموع، تأثیر عوامل مخرب دیگری را که در بروز این بیماری‌ها مؤثر هستند کاهش می‌دهد. برای مثال، مطالعات آزمایشگاهی نشان داده‌اند که اپی گالوکاتچین گالات می‌تواند مانع از توده و انبوه شدن پروتئین‌ها شود. پیچیدن و توده شدن پروتئین‌ها یکی از عوامل ابتلا به پارکینسون و آلزایمر به شمار می‌رود؛ چراکه این حالت به افزایش التهاب و آسیب سلول‌های مغزی منجر می‌شود.

مطالعات انسانی زیادی انجام‌شده که تأثیر نوشیدن چای سفید بر کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را اثبات می‌کند. برای مثال، دانشمندان با بررسی هشت مطالعهٔ مختلف که با حضور ۵۶۰۰ نفر انجام‌شده، به این نتیجه رسیدند که خطر ابتلا به پارکینسون در افرادی که چای می‌نوشند، ۱۵ درصد کمتر از افرادی است که به نوشیدن چای عادت ندارند.

بررسی ۲۶ مطالعه و ۵۲۵۰۰ نفر نشان می‌دهد که نوشیدن چای به‌صورت روزانه می‌تواند خطر ابتلا به اختلالات مغزی مثل آلزایمر را تا ۳۵ درصد کاهش دهد.

چای سفیددم کردن چای سفید بسیار آسان است

۱۰. دم‌کردن آسان

روند آماده کردن چای سفید بسیار آسان است. تنها کافی است کمی آب داغ را به چای سفید اضافه کنید و پس از پنج‌تا هشت دقیقه، آن را از صافی رد کنید و از نوشیدن آن لذت ببرید. دمای آب ترجیحاً باید بین ۷۵ تا ۸۵ درجه سانتی‌گراد باشد. از ریختن آب جوش (۱۰۰ درجه) خودداری کنید، چراکه می‌تواند طعم لطیف چای سفید را خراب کند.

طعم چای سفید بسیار خوشایند است و تأثیری طراوت‌بخش دارد. می‌توانید این چای را به‌صورت گرم یا خنک بنوشید. با اضافه کردن چای بیشتر می‌توانید نوشیدنی غلیظ‌تری داشته باشید. احتمالاً با چند بار دم کردن چای سفید، طعم دلخواه خود را پیدا می‌کنید.

 

طریقه مصرف چای سفید

برای مصرف چای سفید، بهتر است بجای خرید چای کیسه‌ای، برگ‌های چای را خریداری کنید زیرا این برگ‌ها حاوی مواد مغذی هستند. برای دم کردن چای سفید، باید آب باید به‌اندازه کافی گرم‌کنید و در قوری بریزید، آب نباید به نقطه‌جوش نرسد زیرا ممکن است اجزای حساس را از بین ببرد.

چگونگی درست کردن چای سفید

مواد لازم:

  • 1 فنجان آب؛
  • 2 قاشق چای‌خوری برگ چای سفید؛
  • شیرین‌کننده به انتخاب خودتان (اختیاری)؛

مراحل دم کردن چای سفید

  1. آب را به‌اندازه‌ای حرارت دهید که به دمای 75 تا 85 درجهٔ سانتی‌گراد (یا 170 تا 186 درجهٔ فارنهایت) برسد.
  2. پیش از افزودن برگ‌های چای، آب را از روی حرارت بردارید و چنددقیقه‌ای صبر کنید.
  3. برگ‌های چای سفید در مقایسه با دیگر انواع چای آن‌چنان فشرده و متراکم نیستند. ازاین‌رو، برای درست کردن یک فنجان چای باید دو قاشق چای‌خوری از برگ‌های چای سفید را در آب بریزید.
  4. اجازه دهید چای حدود 5 تا 8 دقیق (و حتی بیش‌تر، بسته به غلظت دلخواهتان) به همان حالت بماند و دم بکشد.
  5. چای را صاف کنید و در فنجان بریزید.
  6. در صورت تمایل می‌توانید انواع شیرین‌کننده‌های دلخواهتان را به چای بیفزایید. چای سفیدتان حاضر است!

مصرف حدود 2 تا 4 فنجان چای سفید مزایای زیادی برای سلامتی دارد. خستگی و استفاده از عطروطعم خاص چای سفید، ممکن است دلسردکننده باشد؛ اما با افزایش مصرف چای سفید، به‌سلامت خود کمک خواهید کرد.

آیا چای سفید برای من مناسب است؟

بله، مصرف چای سفید برای شما بسیار مفید است، چای سفید شامل ترکیبات ارگانیک و مواد ضد پیری است که می‌تواند به کاهش استرس و جلوگیری از برخی بیماری‌های مزمن کمک کند. همچنین می‌تواند از پوست شما در مقابل اشعه ماوراءبنفش محافظت کند و حتی به افزایش قدرت سیستم ایمنی کمک کند.

چای سفیدمصرف چای سفید برای همه مناسب است

مضرات مصرف بیش‌ازحد چای سفید

دانشمندان به این نتیجه دست‌یافته‌اند که کاتچین‌های موجود در چای سفید باعث درمان بی‌خوابی، سرگیجه یا مشکلات گوارشی در افراد خواهد شد. متخصصان طب سنتی توصیه می‌کنند که به علت مقدار بسیار زیاد کافئین در چای سفید به‌هیچ‌عنوان بانوان بارده و شیرده از این دم‌نوش خوشمزه و طبیعی استفاده نکنند.

برای اینکه از چای سفید نتیجه خوبی ببینید روزانه تا ۳ فنجان می‌توانید از این دم‌نوش استفاده کنید و ازنظر متخصصان بهترین زمان مصرف آن هر بار بعد از وعده‌های غذایی است.

تفاوت چای سفید با دیگر انواع چای‌ها

مزه چای سفید شیرین و ملایم است و رنگ آن زرد کمرنگ است. چای سبز مزه‌ای ملایم‌تر داشته و به رنگ سبز دیده می‌شود درحالی‌که چای سیاه مزه‌ای تلخ داشته و به رنگ قرمز دیده می‌شود.

 

4.5/5 - (2 امتیاز)

منبع
zoomlifeyjcmashreghnewschetor

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا