مذهبی

نحوه استفاده از توالت فرنگی و طهارت گرفتن

استفاده از توالت‌های فرنگی به خاطر سادگی و راحتی‌ای که دارند، امروزه در کشور بیشتر شده است. یکی از مشکلاتی که برای افراد پیش می‌آید، انجام طهارت در توالت‌های فرنگی و آشنایی با نحوه کار با دستشویی‌های فرنگی است. سؤالی که پاسخ دادن به آن خیلی هم سخت نیست و در این مقاله قصد داریم درباره آن به بحث و گفت‌وگو بنشینیم.

تبلیغات

احکام طهارت در اسلام:

قبل از اینکه به سراغ توضیح درباره طهارت در توالت‌های فرنگی برویم، اجازه دهید احکام طهارت را در اسلام بررسی کنیم و ببینیم در چه مواردی و به چه شکلی باید طهارت انجام داد و بدن را پاک کرد. طهارت در اسلام برای مردان و زنان در دفع ادرار و خروج بول کمی متفاوت است؛ ولی در دفع مدفوع تقریباً یکسان است.

احکام طهارت در زمان دفع مدفوع:

در زمان استفاده از توالت و دفع مدفوع در سه حالت طهارت مخرج انسان تنها با آب پاک شده و قطعاً نیاز به آب است. این سه حالت به شرح زیر هستند:

  1. هنگامی‌که به همراه مدفوع، چیز نجس دیگری مثل مدفوع نیز از مخرج انسان خارج شود.
  2. زمانی که نجاستی از محیط بیرون به مخرج رسیده و آن را نجس کرده باشد.
  3. زمانی که حوالی مخرج بیش‌ازاندازه آلوده شده و نجس شده باشد.

اگر هیچ‌کدام از این سه مورد اتفاق نیفتاده باشد، برای طهارت نیاز به آب نبوده و به روش‌های دیگر نیز می‌توان طهارت را انجام داد. از آن جمله پاک کردن مخرج با استفاده از دستمال، سنگ، پارچه و … است. اگرچه در ذهن ما این‌گونه جا افتاده که همچنان آب می‌تواند گزینه بهتری باشد.

پس می‌توان چنین نتیجه گرفت که در زمان طهارت در توالت فرنگی، در اغلب موارد نیازی به آب نبوده و با استفاده از دستمال توالت می‌توان این کار را انجام داد. ضمن اینکه دست کشیدن به اطراف مخرج نیز لازم نبوده و در واقع یک وسواس فکری است که ما همواره به آن دچاریم. همچنین باقی ماندن رنگ و بوی مدفوع به معنای نجس بودن نیست و تنها شرط نجس بودن، باقی ماندن ذرات مدفوع در اطراف مخرج است؛ که در این صورت با استفاده از آب باید تطهیر را انجام داده و مدفوع را پاک کرد.

تبلیغات

استفاده از توالت فرنگیچگونه خود را روی توالت فرنگی بشوییم؟

احکام طهارت در زمان خروج ادرار:

همان‌طور که آگاه هستید، سیستم دفع ادرار در زنان و مردان کمی با هم متفاوت بوده و به همین خاطر احکام آن نیز مقداری تفاوت دارد. آنچه درباره تطهیر مخرج ادرار گفته می‌شود، این است که به‌جز آب با چیز دیگری تطهیر نمی‌گردد. در زنان گفته می‌شود که دوبار شستشوی مخرج ادرار کافی بوده و در حقیقت احتیاط واجب است. در مردان که مجاری ادراری‌شان در حقیقت همان عضو تناسلی‌شان است، وضع کمی متفاوت خواهد بود. یکی از اعمال مستحبی که در احکام مردان وارد شده، انجام عمل استبراء است. استبراء در واقع به این خاطر انجام می‌گیرد که فرد از خروج تمامی ادرار اطمینان حاصل کند.

انجام عمل استبراء:

استبراء به معنای تخلیه کردن کامل مجاری ادراری از رطوبت است. انجام عمل استبراء در چند مرحله انجام می‌گیرد. مردان در زمان دفع ادرار باید در مرحله اول کنترل کنند که مجاری ادراری به نجاست آغشته نشده و پاک باشد. درصورتی‌که نجاست به مجاری ادراری رسیده باشد، باید در ابتدا آن را آب کشیده و طهارت کرد. پس‌ازآن سه مرتبه لازم است با انگشت وسطی دست چپ (استفاده از دست چپ در انجام عمل‌های طهارت مستحب است.) از ابتدا تا انتهای مجاری ادراری دست کشیده و سپس شست. مرحله آخر نیز این‌گونه است که با بهره گرفتن از انگشت شست و انگشت اشاره، ابتدای آلت را گرفته و سه بار تا انتهای آن (که اصطلاحاً به آن ختنه‌گاه می‌گویند) دست بکشند. در این صورت تمام نجاست موجود در مجاری ادراری تخلیه شده و با شستن مجاری ادراری طهارت فرد کامل است.

پس از انجام استبراء با شستشوی یک‌باره مخرج ادرار، طهارت کامل بوده و دیگر مشکلی وجود ندارد. حال سؤال پیش می‌آید که برای انجام طهارت در توالت‌های فرنگی باید چکار کرد؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

استفاده از توالت فرنگینحوه شستن خود در توالت فرنگی

انجام تطهیر در توالت‌های فرنگی:

حال که به طور حدودی احکام طهارت را در اسلام بررسی کردیم، می‌توانیم به سراغ احکام و چگونگی طهارت در توالت‌های فرنگی برویم. امروزه استفاده از توالت‌های فرنگی بیشتر شده است. بسیاری از کسانی که از این دستشویی‌ها بهره می‌برند، افرادی هستند که به خاطر مشکلات جسمانی قادر به استفاده از توالت‌های معمولی نبوده و نمی‌توانند به طور کامل روی دوزانوی خود بنشینند. برای این افراد مهم است که بدانند چگونه باید در توالت‌های فرنگی طهارت انجام دهند. انجام طهارت در توالت‌های فرنگی را نیز می‌توان در دو حالت بررسی کرد. یک در زمان دفع مدفوع و دو در زمان خروج ادرار از بدن.

دفع مدفوع و انجام طهارت در توالت‌های فرنگی:

استفاده از توالت‌های فرنگی در حالت کلی هیچ اشکالی ندارد. تنها مشکلی که وجود دارد، این است که چطور باید در توالت‌های فرنگی طهارت خود را حفظ کرد. در رابطه با خروج مدفوع همان‌طور که توضیح دادیم، در سه حالت برای طهارت نیاز به آب خواهید داشت. ولی اگر هیچ‌کدام از این سه حالت پیش نیاید، نیازی به آب نبوده و با استفاده از دستمال توالت نیز می‌توان این کار را انجام داد. برای طهارت در دستشویی‌های فرنگی بهترین عامل موجود همین دستمال‌های توالت است؛ که اغلب در دسترس بوده و مشکلی را برای فرد به وجود نمی‌آورد. ولی اگر یکی از سه شرایط گفته‌شده پیش بیاید، به خاطر اینکه در توالت‌های فرنگی خروجی آبی وجود ندارد، لازم است طهارت را به شکلی دیگر و با آب انجام دهید.

تبلیغات

دفع ادرار و انجام طهارت در توالت‌های فرنگی:

در دستشویی‌های فرنگی معمولاً سیستمی برای خروجی آب وجود ندارد. اینجاست که اغلب استفاده‌کنندگان از توالت‌های فرنگی به مشکل برخورده و دچار دردسر می‌شوند. موضوعی که اغلب استفاده‌کنندگان از دستشویی‌های فرنگی فراموش می‌کنند، این است که در زمان دفع ادرار، طهارت تنها با استفاده از آب انجام شده و با روش دیگری قابل انجام نیست. به همین خاطر باید حتماً به آب دسترسی داشت. اگر امکان استفاده از آب در نزدیکی دستشویی‌های فرنگی وجود داشته باشد، فرد می‌تواند بعد از انجام عمل ادرار به شکلی که می‌تواند طهارت خود را انجام دهد. وگرنه بایستی این موضوع را به یاد داشته باشد و در زمان مناسب این کار را صورت بدهد.

نکته دیگر در زمان دفع ادرار انجام عمل مستحب استبراء در مردان است. گفتیم که استبراء کمک می‌کند تا مجاری ادراری مردان از نجاست و رطوبت خالی شده و دیگر خیالشان از نجس شدن یا نشدن راحت باشد. موقع انجام طهارت در دستشویی فرنگی نیز بهتر است عمل استبراء را انجام داد. در صورت انجام این کار، اگر مجدداً رطوبتی از مجاری ادراری خارج شود، حکم نجاست را نداشته و پاک است.

طریقه استفاده از توالت فرنگی

توالت فرنگی اگرچه در کشور ما در هرجایی یافت نمی‌شود اما در بعضی خانه‌ها، هتل‌ها و مکان‌های عمومی کشورهای دیگر همانند عربستان سعودی راهی جز استفاده از آن نیست، لازم به ذکر است که توالت فرنگی اگرچه در ابتدا عجیب به نظر می‌رسد اما استفاده از آن بسیار راحت‌تر از توالت معمولی است و درعین‌حال از خستگی پاها و آسیب‌های جدی به مفاصل پا در درازمدت جلوگیری می‌کند. به هر دلیلی که تمایل به استفاده از توالت فرنگی داشته باشید، در گام‌های پیش رو شما را با طرز استفاده از آن آشنا می‌کنیم.

استفاده از توالت فرنگینحوه استفاده از توالت فرنگی و طهارت گرفتن

1- ابتدا محل توالت فرنگی را وارسی کنید.

مطمئن شوید که دستمال توالت، شوینده داخلی یا شیر آب در صورت نیاز در دستشویی موجود باشد. سیفون توالت فرنگی را که به‌صورت دسته‌ای در کنار یا روبروی جعبه سیفون قرار دارد به پایین هدایت کنید و از سالم بودن سیفون مطمئن شوید.

2- محل نشستن خود را تمیز کنید.

یک دستمال توالت بردارید و با آن درپوش توالت فرنگی را باز کنید. با همان دستمال محل نشستن پاها را در صورت خیس بودن خشک‌کنید و دستمال را به درون سطل بیندازید.

تبلیغات

3- محل نشستن خود را آماده کنید.

تعدادی دستمال توالت بردارید و در اطراف محل نشستن جایی که پاها قرار است با بدنه توالت فرنگی در تماس باشد بگذارید. به‌طوری‌که لبه‌های دستمال توالت‌ها بر روی هم قرار گیرند.

4- شلوارتان را تا زانو و نه بیشتر پایین بکشید.

پاها را باز کنید تا شلوار به پایین سر نخورد و با زمین در تماس نباشد.

5- بر روی توالت فرنگی بنشینید.

فرض کنید که قرار است بر رو صندلی بنشینید. حال زمان آن رسیده که بعد از آماده کردن محل، با آرامش کاری را که قرار است، به انجام برسانید.

6- خود را تمیز کنید.

بعد از پایان کار خود را کمی به جلو بکشید و با یکی از روش‌های زیر خود را تمیز کنید:

استفاده از دستمال توالت: با دستمال توالت درحالی‌که نشسته‌اید پشت خود را تمیز کنید. و درصورتی‌که شیر آب در محل موجود نبود مجبورید که ادامه شستشو را در حمام انجام دهید.

تبلیغات

استفاده از شیر آب و شیلنگ: درحالی‌که خود را کمی به جلو کشیده‌اید، شیر آب را با فشار کم باز کنید و محل را بشویید. دست خود را با دستمال توالت خشک‌کنید.

استفاده از شوینده: در بعضی مکان‌ها یک جایگاه سرامیکی دیگری در کنار توالت فرنگی برای شستشو قرار داده شده که بعد از اتمام کار و تمیز کردن خود با دستمال می‌توانید بر روی این شوینده بنشینید و با باز کردن شیر آب این شوینده و رعایت نکاتی شبیه به توالت فرنگی، خود را بشویید.

اگر کمی خوش‌شانس باشید و توالت فرنگی دارای شوینده داخلی باشد، در کنار کاسه توالت دستگیره یا شیر آبی تعبیه شده است که می‌توانید آب را از داخل کاسه توالت به محل شستشو هدایت کنید.

7- سیفون را بکشید.

بعد از اتمام کار دسته‌ی سیفون را (معمولاً به صورت دسته‌ای در روبرو یا کناره‌ی مخزن سیفون قرار دارد) با دستمال به پایین هدایت کنید.

8- دستمال‌هایی که در زیر پایتان قرار داشتند را درون سطل بیندازید.

9- دست‌هایتان را با آب و صابون بشویید.

نکته‌ها:

  • درصورتی‌که از تمیز بودن محل تماس پاها با بدنه توالت فرنگی اطمینان دارید نیازی به استفاده از دستمال توالت در محل نشستن نمی‌باشد. اما برای راحتی بیشتر استفاده از این روش توصیه می‌شود.
  • در بعضی مکان‌ها کاغذهای مخصوصی قرار داده‌شده‌اند که به شکل کاسه توالت فرنگی هستند و مانند دستمال توالت می‌توانید بکشید و در زیر پای خود استفاده کنید.
  • استفاده از شوینده داخلی یا شوینده مجزا نیاز به تجربه دارد بنابراین اگر در مکان مناسبی نیستید و وقت کافی برای استفاده از این روش‌ها ندارید از امتحان آن‌ها صرف‌نظر کنید. ممکن است فشار آب لباستان را خیس کند.
  • این نوع شوینده‌ای داخلی یا شوینده سرامیکی مجزا در کشورهای ایتالیا کره جنوبی، ژاپن، مصر، یونان، اسپانیا، فرانسه، پرتقال، ترکیه، آرژانتین، برزیل، اروگوئه، ونزوئلا، لبنان و هند یافت مشوند. بنابراین روی استفاده از این روش‌های شستشو یا حتی استفاده از شیلنگ آب در دیگر کشورها حساب نکنید.
  • در توالت‌های عمومی به‌هیچ‌وجه اجازه ندهید که پوست شما با چیزی تماس پیدا کند و در صورت تماس محل را در صورت امکان با صابون بشویید.
4/5 - (13 امتیاز)

تبلیغات

منبع
beytootezanbilگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا