پزشکی و سلامت

فواید روزه‌داری برای سلامت بدن

یکی از واجبات و ستون دین اسلام روزه گرفتن است. مردم 11 ماه به خوردن و آشامیدن می‌پردازند و از نعمت‌های الهی بهره‌مند‌می شوند. یک ماه را بنا به دستور شرع باید روزه‌داری کنند، تا روح خود را از هرگونه فساد و آلودگی پاک سازند. روزه‌داری نیز علاوه بر تعالی روح، به لحاظ پزشکی برای جسم نیز فواید بسیار ارزشمندی دارد. می‌توان گفت که در همه ادیان به دستور روزه‌داری تأکید شده است. ما در این مقاله سعی داریم “فواید روزه‌داری در ماه مبارک رمضان” را ارائه دهیم، تا علاوه بر اینکه یکی از دستورات اسلام را بجا می‌آورید با فواید آن برای جسم خود نیز آشنایی بیشتری داشته باشید.

تبلیغات

فواید روزه‌داری برای دستگاه گوارش

پزشکان معتقدند که روزه‌داری در یک ماه سیستم بدن را بازسازی می‌کند. سلول‌هایی که درون دستگاه گوارش هستند از ریزش بالایی برخوردارند، چون به مدت یک ماه سیستم گوارشی بدن کم‌تر فعالیت دارد، در حال استراحت است و امکان تجدید این سلول‌ها وجود دارد، هم‌چنین میزان متابولیسم افزایش‌یافته و سوخت‌وساز بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد، درنتیجه میزان فعالیت‌های متابولیسمی به حد نرمال می‌رسد. بنابراین دستگاه گوارش بعد از ماه رمضان بهتر به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

فواید روزه‌داری برای سلامت مغز

هنگامی‌که فرد سالمی بیش‌ازحد غذا مصرف می‌کند، نوعی اختلالات در مغز ایجاد می‌شود. با روزه‌داری، در مغز بعضی تغییرات شیمیایی رخ می‌دهد که به‌ سلامت مغز تأثیر می‌گذارد. پروتئین‌هایی که به هنگام ورزش کردن در مغز تولید می‌شود پروتئین‌های نوروتروفیک است، که آن‌ها با روزه‌داری در ماه رمضان نیز در مغز تولید می‌شود و مدارهای عصبی فعال می‌شود. رشد و فعال شدن آن‌ها به تشکیل سیناپس‌های مغز کمک می‌کند. هم‌چنین باعث تولید کتون ها که یک منبع انرژی برای عصب است می‌شود و در توانایی ارتباط با دیگران و صبر و حوصله تأثیر مثبت می‌گذارد و از ابتلا شدن به بیماری‌های آلزایمر و پارکینسون جلوگیری می‌کند.

آیا روزه گرفتن در کاهش وزن موثر است؟

برخی افراد چاقی که می‌خواهند در ماه رمضان لاغرتر شوند، به‌جای این‌که به وزن ایده آل خود برسند، برعکس چاق‌تر می‌شوند. دلیل آن‌هم می‌تواند پرخوری‌های بعد از افطار و سحری و کم‌تحرکی باشد. بنابراین در این موارد باید نکاتی را رعایت کرد. نباید وعده‌ی سحری را حذف کرد چون با حذف این وعده، میزان قند خون افت کرده و فرد در طول روز تمایل به پرخوری و یا خوردن غذاهای پرکالری پیدا می‌کند. خوردن غذاهای پرچرب در سحری توصیه نمی‌شود. باید با آب ولرم افطار کرد. فاصله بین افطار تا شام زیاد نباشد. به شرطی که شام سبک باشد.

فواید روزه‌داری برای سلامت قلب

روزه گرفتن در رمضان علاوه بر فواید دیگر، مهم‌ترین فایده‌ای که دارد بهبود سیستم قلب است. روزه‌داری سکته قلبی را کاهش می‌دهد. به این صورت که، میزان هموسیستئین که دلیل اصلی سکته قلبی است، کاهش می‌یابد. از طرف دیگر، روزه‌داری نارسایی قلبی را بهبود می‌بخشد، روزه‌داری با کاهش فشارخون و بهبود تپش قلب بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

تبلیغات

سم‌زدایی بدن با روزه گرفتن

چربی‌های مواد غذایی مصرف‌شده و جذب‌شده توسط بدن در طی چندین ماه، در  روزه‌داری ماه رمضان پاک‌سازی می‌شوند. به‌خصوص غذاهایی که دارای مواد افزودنی هستند و به‌مرورزمان تبدیل به سم می‌شوند. وقتی فرد روزه‌دار است بدن او برای هضم غذا انرژی صرف نمی‌کند، به‌جای آن انرژی خود را برای سوزاندن آن اضافات صرف می‌کند و با بازسازی بدن، سلول‌های جدیدتری تولید می‌کند.

فواید روزه‌داری برای پوست

روزه‌داری در ماه رمضان برای پوست هم تأثیرات مثبت و هم منفی به‌جای می‌گذارد. چون در طی این ماه، بدن اقدام به پاک‌سازی می‌کند، در طی روزهای اول ماه رمضان این پاکسازی به شکل جوش در صورت ظاهر می‌شود. اما بعدازاینکه بدن، خود را با شرایط جدید مطابقت داد این جوش‌ها پاک‌سازی می‌شوند. به شرطی که در زمان افطار تا سحری به‌اندازه کافی آب مصرف کنید، زیرا آب به دفع این سمومی که به شکل جوش ظاهرشده‌اند کمک می‌کند. هم‌چنین افرادی که دارای بیماری‌های پوستی همانند کهیر هستند، روزه‌داری به درمان سریع‌تر آن‌ها کمک می‌کند.

افزایش ایمنی بدن با روزه گرفتن

روزه‌داران حداقل مواد غذایی را دریافت می‌کنند، این کار باعث فعال شدن سیستم ایمنی بدن می‌شود. اما نباید در مصرف غذا بعد از افطار زیاده‌روی کنند و  باید برنامه غذایی صحیحی را برای ماه رمضان خود داشته باشند. هم‌چنین در سالمندان که دچار بیماری‌های خاصی باشند در صورت روزه گرفتن سیستم ایمنی بدنشان برعکس عمل کرده و بسیار پایین می‌رود، در صورت روزه گرفتن هم باید تحت نظر پزشک اقدام به روزه‌داری کنند.

فواید روزه‌داری ازلحاظ معنوی

روزه‌ای که خداوند متعال برای انسان واجب کرده است، نه‌تنها به لحاظ جسمی، بلکه به لحاظ روحی هم فواید و برکاتی دارد. همان‌گونه که جسم برای ادامه حیات به غذا نیاز دارد، معنویت روح هم نیاز اساسی برای انسان است. برای رسیدن به این معنویت روحی، باید دستورات خداوند متعال را انجام داد که روزه‌داری در ماه رمضان یکی از واجبات این دستورها هست. روزه گرفتن در ماه رمضان سبب رهایی از هرگونه افکار شیطانی، رهایی از تجملات دنیوی، غلبه کردن بر نفس خود را امکان‌پذیر می‌کند. سبب آرامش قلبی، تقویت اراده در انسان، صبر و تحمل و آمادگی انسان برای سایر عبادت‌ها را فراهم می‌کند.

همان‌طور که در مطالب بالا خواندید، روزه‌داری در ماه رمضان از هر جنبه‌ای فواید ارزشمند و والایی برای انسان‌ها دارد و خداوند متعال این لطف را در حق همه بشریت عطا کرده است. امیدواریم که با مطالبی که خواندید رغبت شمارا در انجام این فریضه‌ی الهی افزوده باشیم.

تبلیغات
5/5 - (2 امتیاز)

منبع
yjc

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا