چرا همیشه بی حوصله ام؟ چطور از شر بی حوصلگی خلاص شوم؟
به طور حتم شما هم روزها و لحظاتی را تجربه کرده اید که چندان سرحال نبوده و احساس کسالت، خواب آلودگی و بی حوصلگی می کرده اید. تا به حال از خودتان پرسیده اید که کدام عوامل چنین احساسی را ایجاد می کنند؟ در اینجا به ۱۰ عاملی اشاره می کنیم که می توانند شما را بی حوصله و کسل کنند:
چرا همیشه بی حوصله ام؟
علت بی حوصلگی میتواند به زندگی یکنواخت، تغذیه و خواب نامناسب، استرس، افسردگی، روابط اجتماعی نامطلوب، عدم فعالیت بدنی و یا نگرش منفی ما به زندگی بازگردد. گاهی بیحوصلگی به خاطر نداشتن انگیزه و گاهی هم ناشی از سرکوب و عقب راندن تمایلات و علایق است که منجر به بیهدفی میشود. مشکل بیحوصلگی فقط ویژه افراد مجرد نیست و فکر نکنید اگر متاهل باشید بیحوصلگی در خانهتان را نمیزند. همچنین برخلاف باور عمومی، مردها بیش از خانمها در معرض خطر ابتلا به بی حوصلگی قرار دارند.
برخی از علل بیحوصلگی قابل رفع هستند، ریشه برخی به خود ما باز میگردند و با برخی دیگر باید کنار بیاییم و به دنبال راهکارهایی باشیم که روحیه ما را بهبود ببخشد. اگر این مشکل به موقع برطرف نشود، میتواند به مساله مزمنی تبدیل شده و بعد از مدتی فرد را وارد فاز افسردگی کند؛ بنابراین اگر احساس بیحوصلگی سراپای وجودتان را گرفته، دست بجنبانید تا تبدیل به افسردگی نشود.
عادت بد غذایی از علل بی حصولگی
1 عادت بد غذایی
عادت بد غذایی علاوه بر آنکه می تواند حالاتی مانند تهوع و درد در شکم را ایجاد کند، بر حالات روانی ما نیز تاثیر می گذارد و حالاتی مانند تحریک پذیری، نوسانات خلقی، عدم تمرکز، پرخاشگری، عصبانیت یا بیش فعالی را ایجاد کند. اگر از نوسانات خلقی رنج می برید، غذاهایی را که در طول روز مصرف می کنید یادداشت کنید تا رابطه بین غذاهای مصرف شده و نوسانات خلقی خود را کشف کنید.
همچنین بخوانید: تغذیه سالم در سلامتی انسان چه نقشی دارد؟
2 چیدمان خانه
اگر می خواهید سرحال تر و شادتر باشید چیدمان خانه را عوض کنید زیرا محیط اطراف تاثیری عمیق بر روحیات ما دارد؛ مثلا رنگ قرمز می تواند افراد را تحریک پذیر و عصبی کند، در حالی که زرد ایجادکننده شادی و آبی ایجادکننده آرامش است. تحقیقات همچنین نشان می دهد که استفاده از تصاویر آرامش بخش –مثلا مناظر زیبا بر روحیات ما تاثیری مثبت داشته و استرس و آشفتگی را کم می کند.
3 ترفیع گرفتن
اکثر ما رویای ترفیع گرفتن در محل کار را در سر می پرورانیم، اما واقعیت آنقدرها هم که فکر می کنیم امیدبخش نیست. محققان دانشگاه وارویک به این نتیجه رسیده اند که وقتی کارمندی ترفیع می گیرد، میزان استرس و فشار ذهنی ای که بر او وارد می شود افزایش یافته و سلامت ذهنی او به خطر می افتد.
چراغ خواب و بی حوصلگی
4 چراغ کنار تخت یا چراغ خواب
اگر مرتبا هنگام تماشای تلویزیون یا هنگام مطالعه خوابتان می برد، مراقب تاثیر این امر بر اعصاب و روان خود در روز بعد باشید. تحقیقات نشان می دهند که نور در شب می تواند مانعی برای تولید ملاتونین – هورمونی که بر خلق و خوی انسان اثر می گذارد بشود. ملاتونین تنها در تاریکی تولید می شود بنابراین سعی کنید در منزل خود از پرده های ضخیم استفاده کرده و هنگام خواب همه چراغ ها را خاموش کنید.
5 کمبود مواد مغذی
عوامل زیادی وجود دارند که می توانند به افسردگی منجر شوند، ولی در عین حال رژیم غذایی نیز می تواند علایم افسردگی را بهتر یا بدتر کند. کمبود ویتامین D، ویتامین B و اسیدهای چرب امگا ۳ می تواند به احساس افسردگی و آشفتگی منجر شود؛ بنابراین سعی کنید این مواد مغذی را حتما در رژیم غذایی روسانه خود بگنجانید.
6 دوستان
ممکن است تصور کنید که وقت گذرانی با دوستان راهی مناسب برای سرحال شدن است، با این حال همه چیز به روحیات آنها بستگی دارد. به عقیده محققان احساسات ما (خواه مثبت و خواه منفی) مسری هستند و اغلب بدون اینکه بدانیم از شخصی به شخص دیگر انتقال می یابند. جالب آنکه حتی گاهی بدون اینکه دوستان را ببینیم تحت تاثیر خلق و خوی آنها قرار می گیریم؛ مثلا در یک تحقیق مشخص شد که کاربران فیس بوک می توانند تا مدت ۳ روز تحت تاثیر سایر کاربران قرار داشته باشند.
بی حوصلگی به خاطر دیر خوابیدن
7 دیر خوابیدن
بسیاری از ما می دانیم که کمبود خواب موجب کسالت و بی حوصلگی می شود، با این حال از نظر محققان زمان خواب به اندازه میزان خواب اهمیت دارد. کسانی که دیر به رختخواب می روند حتی اگر زیاد بخوابند، در معرض افسردگی قرار دارند. پس سعی کنید شب ها زود بخوابید و البته خواب کافی داشته باشید.
همچنین بخوانید: عوامل بیخوابی | درمان بیخوابی شبانه
8 قرص های ضدبارداری
محققان می گویند زنانی که از قرص های ضدبارداری استفاده می کنند دو برابر بیشتر از سایر زنان در معرض خطر افسردگی قرار دارند. این قرص ها در برخی زنان حالاتی مانند نوسانات خلقی و کاهش میل جنسی را نیز ایجاد می کند.
همچنین بخوانید: عوارض قرص اورژانسی (ضدبارداری)
9 سیگار
همه ما آگاه هستیم که سیگار خطر ابتلا به سرطان، بیماری های قلبی و پیری زودرس را افزایش می دهد؛ اما جالب است بدانید که سیگار بر سلامت روان افراد نیر تاثیر سوء دارد. محققان نیوزلندی در یک پژوهش بزرگ دریافتند که افراد سیگاری و معتادین به نیکوتین بیش از سایرین در معرض افسردگی قرار دارند.
10 آفتاب
در روزهای تاریک زمستان احتمال ابتلا به اختلال عاطفی فصلی وجود دارد، ولی آیا می دانستید که آفتاب هم می تواند افراد را کسل و افسرده کند؟ اگرچه اختلال عاطفی تابستانی تنها بر ۱ درصد افراد تاثیر دارد، ولی عوارض آن جدی و شامل بی خوابی، کاهش اشتها و افسردگی هستند.
راهکارهایی برای درمان بی حوصلگی
درمان بی حوصلگی با ورزش کردن
1 ورزش کنید
ورزش کردن هم به سلامت جسم شما و هم به سلامت روانتان کمک شایانی میکند. ورزش موجب ترشح هورمونهای شادیآور در بدن میشود و شما را از کسالت و بیحوصلگی دور میکند. حتی از یک فرصت اندک نیز استفاده کنید و خود را از یک نرمش ساده، پیادهروی کوتاه یا دویدن مختصر محروم نکنید.
2 نگرش خود را تغییر دهید
به یاد داشته باشید که هیچ چیز کسالت بار نیست بلکه این ذهن بی حوصله شماست که همه چیز را کسل کننده میبینید. افکار خود را تغییر دهید تا احساسات شما نیز تغییر یابند. برای این کار میتوانید بنشینید و اتفاقهای خوب زندگیتان را هرچند کوچک فهرست کنید و بنویسید. بعد از آن، ویژگیها و صفات مثبت خودتان را (در هر زمینهای) یادداشت کنید و جملات و واژههای خوب در مورد خودتان و زندگی به کار ببرید. دید خود به مسایل را تغییر دهید و نگاه مثبت و خوش بینانه را در خود تقویت کنید.
همچنین بخوانید: چگونه مثبت اندیش باشیم
3 خواب مناسب داشته باشید
دانشمندان بین دیر خوابیدن و بی حوصلگی روابط محکمی یافتهاند. سعی کنید شبها زود بخوابید و البته خواب کافی داشته باشید. ساعات اولیه خواب شبانه تاثیر بسزایی در آرام کردن و ترمیم اعصاب خسته و سرحال کردن بدن دارد. اگر دچار بیخوابی هستید برای درمان بیحوصلگی خود ابتدا به درمان بی خوابی خود بپردازید.
4 گریه کنید
اصطلاح مرد که گریه نمیکند را فراموش کنید. مرد و زن ندارد؛ احساساتتان را در قلبتان نگه ندارید. این احساسات ناخوشایند اول حال و حوصلهتان را میبرند، بعد به تدریج میتوانند زمینه بروز اختلالهای جسمی و روانی شوند. اگر غمگین هستید و احساس میکنید باید گریه کنید، پس گریه کنید و بعد از آن احساس بهتری خواهید داشت.
همچنین بخوانید: چرا افرادی که گریه میکنند قویترند؛ خواص گریه برای بدن
5 حرف بزنید
با دیگران در مورد دلخوریها، شک و تردیدها و هر حس ناخوشایندی که دارید، صحبت کنید تا در کمترین زمان ممکن برطرف شود.
برای درمان بی حوصلگی در زندگی خود تغییری ایجاد کنید
6 تغییر کنید یا تغییر ایجاد کنید
آب نیز اگر یک جا بماند مرداب میشود. بنابراین هرازگاهی در زندگیتان تغییر محسوسی ایجاد کنید. این تغییر حال و هوایتان را تغییر داده و باعث میشود دچار حس ناخوشایند نشوید. برای درمان بی حوصلگی سعی کنید هر از چند گاهی در زندگی خود تغییراتی چه بزرگ چه کوچک ایجاد کنید.
همچنین بخوانید: چگونه تغییر کنیم
7 به ذهنتان مرخصی بدهید
برای مدت کوتاهی هم که شده بین خودتان و مشکلات فاصله بیندازید. به ذهنتان مرخصی دهید وبه یک مسافرت ذهنی بروید.
8 سفر کنید یا به دامن طبیعت بروید
مسافرت یا حتی یک گردش کوتاه میتواند از آدمی بیحوصله یک آدم شاد و پرنشاط بسازد. سپردن خود به دامن طبیعت همراه با فعالیت بدنی سبک و نرم، بسیار به درمان بی حوصلگی شما کمک میکند.
همچنین بخوانید: چگونه هورمون شادی را افزایش دهیم؟
9 زمانی را صرف علاقمندیهای خود کنید
برای علایق خود وقت بیشتری صرف کنید و با اینکار احساس آرامش و شادى به شما دست خواهد داد.
10 روابط اجتماعی داشته باشید
سعی کنید روابط اجتماعی خود را با کسانی که به شما انرژی منفی داده و موجب بیحوصلگی شما میشوند کاهش دهید و به جای آن با افرادی وقت بگذرانید که روحیه شما را بالا میبرند. اینکه در انزوا بنشینید، فرصت خوبی برای کسالت هست که به شما نزدیکتر شود. با دوستانتان تماس بگیرید و احوالات آنها را جویا شوید. شاید با این کار به درمان بی حوصلگی آنها نیز کمک کنید.
همچنین بخوانید: چگونه با افراد منفی گرا برخورد کنیم؟
برای خداحافظی با بی حوصلگی فعال باشید
11 فعال باشید
بی کاری و فقدان فعالیت یک عامل مهم در ایجاد بیحوصلگی است. دست به کارشوید با نشستن و به نقطهای خیره شدن چیزی عوض نمیشود. برخیزید و به کاری مشغول شوید.
12 هدف زندگی خود را بیابید
به زندگی خود معنا بخشید. حس پوچی و این باور که زندگی، شغل و فعالیتهای شما بی معنی است میتواند شما را تا مرز افسردگی پیش برد. شما نباید زندگی خود را یک دایره بی پایان و بی هدف بدانید.
13 کنجکاو باشید
هر روز یک چیز جدید یاد بگیرید و به علم خود بیفزایید. نسبت به پیرامون خون بیتفاوت نباشید و حس کنجکاوی خود را بر انگیزید.
14 خیالپردازی کنید
خیالپردازی بیش از حد سبب دور افتادن شما از واقعیتها و حقایق می گردد اما از تخیل خود میتوانید در رفع و درمان بی حوصلگی کمک بگیرید. خیال پردازی کنید و حداقل در خیال به آرزوهای خود دست یابید. این به شما انرژی مثبت میدهد.
15 برای رهایی از روزمرگی تنوع ایجاد کنید
تکرار فعالیتهای روزمره یا از روی عادت بسیار خسته کننده است. تنوع ایجاد کنید. مثلا هر روز برای صبحانه چای شیرین نخورید، یک روز هم قهوه یا شیر بخورید. با تغییر دکوراسیون خانه نیز سرحالتر خواهید شد.
16 مراقب سلامت جسم خود باشید
گاهی عوامل فیزیولوژیک نیز در ایجاد احساس کسالت موثر هستند به وضعیت جسمی خود اهمیت داده و با پزشک مشورت نمایید تا مطمئن شوید بیحوصلگی شما علت جسمانی مانند کمبود آهن نداشته باشد.
رابطه بی حصولگی با رژیم غذایی و تغذیه
17 رژیم غذایی مناسب داشته باشید
برای رژیم غذایی سالم و سرشار از انرژی باید از سبزیجات، میوهجات و پروتئین بدون چربی استفاده کنید و از مصرف قهوه و کافیین زیاد خودداری کنید.
18 به خودتان برسید
از خودتان غفلت نکنید و به خودتان برسید. به آرایشگاه بروید، لباسهای متنوع بپوشید و سعی کنید کمی در خود با طرز لباس پوشیدن یا مدل مو تفاوت ایجاد کنید.
19 خرید کنید
اگر کمی پول در جیب خود دارید، به نزدیکترین فروشگاه بروید و برای درمان بی حوصلگی خود کمی خرید کنید. تاثیر خرید کردن را بر روی روحیهتان بسیار زودتر از آنی که فکرش را بکنید، خواهد دید.
20 عادتهای بدتان را کنار بگذارید
مصرف مواد مخدر به هیچ وجه راهی برای درمان بی حوصلگی نیست. عادتهای بدی چون سیگار کشیدن، استفاده از مواد الکلی، مصرف غذاهای فراوری شده، مصرف نوشابههای گازدار و … علاوه بر اینکه برای سلامتی شما مضر هستند باعث اختلال در خلقیات شما نیز میشوند.
21 دارو نخورید
برای درمان بی حوصلگی بدون تجویز پزشک دارو مصرف نکنید.
22 با روانشناس و مشاور مشورت کنید
اگر با وجود تلاشهایی که برای درمان بی حوصلگی تان انجام دادهاید، حس کردید نمی توانید مشکل را برطرف کنید از روانشناس کمک بگیرید.
و در نهایت؛ سعی کنید آدمها و کارهایی که آرامش فکری و روحی شما را میگیرند را از زندگیتان دور کنید. در عوض برای درمان بی حوصلگی سعی کنید به خود آرامش دهید. برای رسیدن به آرامش راز و نیاز با خدا، توسل و توکل بهترین کلید است، بعد بنشینید و برای زندگی اهداف روشن و زیبا و واقعی ترسیم کنید. هدفهایی که با مرور آنها احساس آرامش کنید. در یک هوای آزاد و تمیز ورزش کنید و نفس عمیق بکشید و به چیزهای خوب فکر کنید.
سلام وخسته نباشی من بیش ازاندازه افسرده هستم وخیلی استرس چون خیلی استرس دارم بی حوصله افسرده همیشه خستم تن به کار نمیدم این همه استرس بی حوصلگی یاافسرده هستم لاغر نمیشم خیلی بهم برمیخوره خیلی زژیم گرفتم چون استرسم زیاده وزن کم نمیکنم خواهش میکنم از شما کمکم کنی این با عث شده تمام بدنم درد کنه دستام انگشتای دستم درد میکنه بدم همش خستس توو خدا کمکم کنی
باسلام
بهترین عمل مراجعه به روانشناس یا روان پزشک برای تشخیص علل و درمان این مشکل است.
عالی بود
باسلام،
اینکه گفتید در مورد ناخوشایندی ها و شک و تردیدها حرف بزنید من این حرفها و کارها رو بارها و بارها با پدرو مادرم داشتم ولی فایده ای که نداشت هیچی من رو آدم بیش از حد حساس و زودبرخور و حسودی تلقی میکنند! من هم بعد از اون دیگه خیلی کمتر باهاشون صحبت میکنم. یه موقع هایی اصلا دیده نمیشم و حرفی هم باهام زده نمیشه حتی یه دوره ای هم بود که اسمم رو حتی صدا نزدند!!
حتی حوصله خوندن این متنم نداشتم😂