بارداری و اطفال

قرص ال دی چیست و نحوه تاثیر آن بر بدن چگونه است؟

قرص ال دی چیست؟ سوالی که امکان دارد ذهن بسیاری از خانم‌ها رو به خود درگیر کند، باید در نظر داشته باشید که این محصول دارویی به‌عنوان یکی از راه‌های پیشگیری از بارداری به‌شمار می‌رود.

این نوع از قرص‌های ضدبارداری، حاوی نسخه‌های مصنوعی از هورمون‌های زنانه مانند استروژن و پروژسترون هستند که به‌طور طبیعی در تخمدان‌ها تولید می‌شوند.

نحوه تاثیر این قرص بر بدن زنان، این‌گونه است که معمولا با جدا نگه‌داشتن تخمک و اسپرم یا از طریق توقف تخمک‌گذاری از بروز بارداری جلوگیری می‌کند.

تفاوت بین کنترل بارداری با دوز بالا و قرص ال دی چیست؟

زمانی که در مورد دوز قرص‌های ضدبارداری بحث می‌کنند، درواقع این موضوع مربوط به میزان هورمون‌های موجود در آنها است که باعث جلوگیری از بارداری می‌شود.

زمانی که برای نخستین بار قرص‌های هورمونی برای پیشگیری از بارداری مورد استفاده قرار گرفت، مصرف قرص ضد بارداری با دوز بالا مرسوم بود که البته عوارضی را به‌همراه داشت.

با در نظر گرفتن عوارض زیادی که استفاده از قرص‌های دوز بالا برای افراد ایجاد می‌کرد، در حال حاضر قرص‌هایی که در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد، دوز کمتری از هورمون را دارند.

از همین رو در پاسخ به اینکه قرص ال دی چیست دکتر زنان کرمان این‌گونه نظر می‌دهد که قرص‌هایی با میزان هورمون کمتر به‌عنوان ال دی (Low-Dose) شناخته می‌شوند.

درواقع زمانی که قرص‌های ضدبارداری برای اولین بار در دهه 1960 در دسترس قرار گرفتند، 150 میکروگرم استروژن داشتند، این در حالی است که اکثر قرص‌های ترکیبی، در حال حاضر 10-35 میکروگرم هورمون دارند.

نحوه عملکرد قرص ال دی چیست؟

به‌طور معمول در بدن زنان 2 هورمون اصلی تحت عنوان پروژسترون و استروژن ترشح می‌شود که دستوراتی مبنی بر تخمک‌گذاری و آمادگی برای بارداری احتمالی را ارائه می‌دهند و در صورت عدم‌بارداری سطح آنها به‌شدت کاهش پیدا می‌کند.

از همین رو نمونه‌های مصنوعی از این هورمون‌ها که در قرص‌هایی با دوز پایین موجود است، این امکان را فراهم می‌کنند که از طریق عملکردهای زیر مانع از ایجاد بارداری شوند:

  • توقف یا کاهش تخمک‌گذاری (مانع از آزادشدن تخمک از تخمدان می‌شوند)
  • ضخیم‌شدن مخاط دهانه رحم برای جلوگیری از ورود اسپرم به این قسمت
  • نازک‌شدن پوشش داخلی رحم به‌طوری که تخمک بارورشده احتمال کمتری برای چسبیدن به دیواره رحم داشته باشد.

باید در نظر داشته باشید که ممکن است 7 روز طول بکشد تا قرص در پیشگیری از بارداری موثر باشد و در این مدت، بهتر است از روش دیگری برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید.

درصورتی‌که از این قرص برای کنترل علائمی مانند آکنه یا خون‌ریزی غیرطبیعی استفاده شود، امکان دارد دوره‌ای 3 تا 4 ماهه برای درمان لازم باشد تا شما بتوانید تاثیرات مثبت آن را مشاهده کنید.

آشنایی با انواع نمونه‌های قرص ال‌دی

اکثر قرص‌های ضدبارداری حاوی ترکیبی از استروژن و پروژسترون هستند که این 2 هورمون درواقع برای تنظیم چرخه قاعدگی به‌صورت طبیعی در بدن فعالیت می‌کنند.

پروژستین یک شکل مصنوعی از هورمون طبیعی پروژسترون است که در قرص‌های ضدبارداری از آن استفاده می‌کنند. قرص‌هایی با دوز پایین معمولا به 2 صورت وجود دارند.

برخی به‌عنوان قرص‌های ترکیبی شناخته شده که برای تولید آنها، از استروژن و پروژسترون استفاده می‌شود و در صورت مصرف، می‌توانند تا حدود 99.7 درصد از بروز بارداری جلوگیری کنند.

البته باید بدانید که با توجه به تاثیرات شدید استروژن بر سلامت افراد، در فرمولاسیون قرص‌های ترکیبی مقدار کمتری از استروژن را در مقایسه با قرص‌های سنتی ارائه می‌دهند.

این در حالی است که برخی از نمونه‌های دیگر که درواقع نوع دوم از قرص‌های ال‌دی محسوب می‌شوند، قرص‌هایی هستند که فقط در ترکیب آنها پروژسترون مصنوعی وجود دارد.

فواید استفاده از قرص ال دی چیست؟

در نظر داشته باشید که استفاده از این قرص تنها برای پیشگیری از بارداری نیست و بسیاری از زنان با اهداف بهداشتی و درمانی نیز از این قرص استفاده می‌کنند، برخی از فواید ال‌دی به شرح زیر است:

  • قاعدگی را تنظیم می‌کند.
  • با کوتاه‌تر کردن قاعدگی مانع از ایجاد کم‌خونی می‌شود.
  • از دیگر فواید قرص‌های ال‌دی این است که باعث کاهش دردهای قاعدگی می‌شوند.
  • سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و اختلال بدشکلی پیش از قاعدگی (PMDD) را مدیریت می‌کند.
  • برای درمان سندرم تخمدان پلی‌کیستیک مفید است.
  • آندومتریوز یا فیبروم رحم را درمان می‌کند.
  • خطر ابتلا به سرطان تخمدان، سرطان رحم و روده بزرگ را کاهش می‌دهد.
  • یکی دیگر از فوایدی که در زمان استفاده از این نوع قرص می‌توان انتظار داشت، بهبود آکنه است.
  • رشد موهای ناخواسته در برخی از نواحی بدن را متوقف می‌کند.
  • در کاهش حملات میگرن نیز تا حدی موثر است.
  • گرگرفتگی در دوران گذار به یائسگی را می‌توان با استفاده از این قرص‌ها کنترل کرد.

عوارض سوء مصرف قرص ال دی چیست؟

برخی از زنان با شروع مصرف قرص، برخی از عوارض جانبی دارو را تجربه می‌کنند که اغلب پس از چند ماه این نشانه‌ها و عوارض برطرف خواهد شد.

این را در نظر داشته باشید که هنگام بروز عوارضی که برای شما بسیار آزاردهنده است، باید این موارد را با پزشک معالج خود در میان بگذارید تا در صورت نیاز داروی شما را به مارک دیگری تغییر دهد.

البته باید بدانید که در اغلب موارد صبرکردن و مصرف قرص مطابق با دستورالعمل‌های ارائه‌شده به رفع بسیاری از علائم شما کمک می‌کند، به‌خصوص هنگامی که برای اولین بار یک قرص جدید را شروع می‌کنید.

اگر استفاده از قرص در زمان مقررشده را فراموش کردید باید به محض یادآوری آن را مصرف کنید، سپس دوز معمول روزانه خود را طبق برنامه در پیش بگیرید.

با توجه به این مسائل امکان دارد که هنگام استفاده از قرص‌های ضدبارداری با دوز پایین عوارض جانبی بالقوه مانند موارد زیر را تجربه کنید:

  • حساسیت یا تورم سینه
  • سردرد
  • تحریک‌پذیری یا بدخلقی
  • حالت تهوع
  • لکه‌بینی بین قاعدگی (قاعدگی غیر طبیعی)

قرص‌های ضد بارداری برای اکثر زنان بی‌خطر هستند و حدود 60 سال است که در دسترس آنها قرار می‌گیرد، اما ممکن است درصد کمی از زنانی که از قرص‌های ضدبارداری ترکیبی (حاوی استروژن) استفاده می‌کنند، در معرض افزایش خطر ابتلا به برخی عوارض نادر باشند.

لخته‌شدن خون، ترومبوز ورید عمقی، حمله قلبی، فشار خون بالا و سکته از سری عوارض نادری به‌شمار می‌رود که امکان دارد برای برخی از افراد هنگام مصرف این دارو بروز کند.

از همین رو پزشک براساس سوابق درمانی، در مورد میزان خطر این نوع قرص‌ها به شما اطلاعات لازم را ارائه می‌دهد و اگر فردی نتواند از نمونه‌های حاوی استروژن استفاده کند، می‌توانند با خیال راحت قرص‌هایی بر پایه پروژسترون را مورد استفاده قرار دهند.

قرص ال دی چیست؟ در خصوص پاسخ این سوال باید به این نکته توجه کنید که این دارو به‌عنوان قرص ضدبارداری با دوز پایین (Low-Dose) شناخته می‌شود.

درواقع ترکیبات موجود در این قرص‌ها شامل 2 هورمون استروژن و پروژسترون است که مقادیر استفاده از استروژن در گذشته چیزی حدود 150 میکروگرم بود اما نمونه‌های امروزی حاوی مقادی بین 10 تا 35 میکروگرم هستند.

به‌طور کل علاوه‌بر پیشگیری از بارداری، در بسیاری از موارد پزشکان برای مصارف بهداشتی و درمانی همچون تنظیم قاعدگی، رفع آکنه و برخی موارد دیگر نیز این دارو را تجویز می‌کنند.

4/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا