بیماری ها

برای حساسیت بهاری چه کنیم؟

در حالی که گرمای بهاری، برای مبتلایان به سینوزیت حاد یا افراد گرفتار ضعف سیستم ایمنی، آرامش بخش است، مبتلایان به رینیت آلرژیک با آمدن بهار زانوی غم به بغل می گیرند. شکوفه های بهاری و شرایط هوایی خاص این فصل، علائم بیماری آنها را تشدید می کند و علائمی مثل سرخی چشم ها، آبریزش بینی، پف زیر چشم و سرفه یا عطسه های مکرر را به جانشان می اندازد.

چرا به آلرژی بهاری دچار می شوید؟

اصلی ترین دلیل شیوع آلرژی در بهار، گرده افشانی گل ها، سبز شدن شکوفه ها و وزش بادهایی است که غبار و گرده ها را به بینی و مجراهای تنفسی وارد می کنند. در چنین شرایطی، سیستم ایمنی بدن، گرده‌ها یا غبار را به عنوان یک عنصر خطرناک بیگانه ارزیابی می کند و برای مبارزه با آن دست به کار می شود. به دنبال این اتفاق، هیستامین ها در خون آزاد می شوند و سپس نشانه های آلرژی بدن را تحت تأثیر قرار می دهند.

چطور آلرژی را تشخیص دهیم؟

اگر به خاطر سرفه های پیاپی یا خارش پوست شب ها بی خواب می‌شوید، به جای شنیدن توصیه دوستانتان سراغ یک فوق تخصص آسم و آلرژی بروید. اگر موضوع را با دوستان تان مطرح کنید، احتمالا به شما می گویند «چیزی نیست! فقط آلرژی است.» اما واقعیت این است که نگاه متخصصان به این مشکل، تا این اندازه ساده انگارانه نیست. از نظر آنها آلرژی یک مشکل در اولین قدم، مشاهده علائمی که سراغ تان آمده، به شما برای جدی و نیازمند درمان فوری است. تشخیص این بیماری کمک می کند اما مشاهده علائم، دلیل دچار بودن تان به آلرژی و عوامل تحریک کننده سیستم ایمنی  بدن تان را روشن نمی کنند. به همین دلیل است که باید یک آزمایش پوستی آلرژی با یک آزمایش خون آلرژی انجام دهید. نتیجه این آزمایش ها، دقیقا به شما می گوید که به چه میزانی و به چه ماده‌ای حساسیت دارید. اصلا شاید همه آلرژی بهاری شما به خاطر گرده ها نباشد و مصرف بعضی از میوه های بهاری هم در شما حساسیت ایجاد کرده باشد.

به موقع درمان را شروع کنید

نشانه های آلرژی، بیشتر با سرماخوردگی اشتباه گرفته می شوند. خارش بینی، عطسه، آبریزش چشم و بینی، گرفتگی صدا، گلودرد و علائمی از این دست، شبیه نشانه های سرماخوردگی اند اما ممکن است به دلیل ابتلا به آلرژی سراغ شما آمده باشند. احتقان بینی، شایع ترین نشانه آلرژی است و اگر بیشتر از پنج تا هفت روز درگیرش بوده اید و با مصرف داروها هم بهبودی را مشاهده نکرده اید، حتما سراغ یک متخصص آلرژی بروید.

اگر احتقان و بینی به دلیل سرماخوردگی ایجاد شده باشد، تا قبل از هفتمین روز بیماری، بهبود پیدا می کند. علائم آلرژی که شما را درگیر می کند، بسته به شهر و موقعیت جغرافیایی تان ممکن است در زمان متفاوتی سراغ تان بیایند. اگر به آلرژی دچار باشید، مهم ترین کاری که برای سلامت تان باید انجام دهید، تشخیص درست و به موقع نشانه های بیماری است. شاید آلرژی بهاری، شما را در اسفندماه درگیر کند یا شاید هم به خاطر شرایط جغرافیایی خاص تان، آخر بهار سراغ تان بیاید، هوای بارانی، درست مثل گردوغبار می تواند بدن تان را تحت تاثیر قرار دهد. اگر به آلرژی دچار باشید، بعید نیست که بعد از بارش هر باران بهاری، دچار تشدید علائم شوید.

حساسیت بهاری

به کدام گیاه حساسیت دارید؟

حساسیت های بهاری، گرچه میلیون ها نفر را درسراسر جهان درگیر می کند اما در همه افراد به یک دلیل و به یک شکل بروز پیدا نمی کند. بعضی از افراد به گرده درخت چنار حساسیت دارند و بعضی دیگر به چمن، سدر، کاج، نخل، افرا، راش، سپیدار، بلوط، زیتون، صنوبر یا دیگر درختان واکنش نشان می دهند. تنوع گرده های حساسیت‌زا آن قدر زیاد  است که امکان پرهیز کردن آن، آنها را از بین شهری مثل تهران، گرچه به چنار می رود. اگر در یا چمن حساسیت داشته باشید، احتمالا به محض بیرون آمدن از خانه در فصل بهار، تشدید نشانه های حساسیت زا را تجربه خواهید کرد.

ژن هایتان را از یاد نبرید

آلرژی یکی از بیماری هایی است که زمینه های ژنتیکی در ابتلا به آن تاثیر زیادی دارند. اگر یکی از والدین تان به آلرژی دچار بوده، بعید نیست که شما یا حتی فرزندان تان به نوعی آلرژی را تجربه کنید. فراموش نکنید که نشانه های آلرژی، ممکن است در بدن تان بچرخند و قرار نیست که شما همان نشانه هایی را در زمان درگیر شدن با آلرژی تجربه کنید که والدین تان از آنها رنج می برده اند. در حالی که در گذشته آلرژی خود را با خارش پوست نشان می داده، ممکن است بهار امسال آلرژی را با نشانه هایی شبیه سرماخوردگی تجربه کنید. پس هر سال منتظر مشاهده علائم یکسان نباشید.

درمان های طبیعی آلرژی

شست و شوی مرتب بینی با محلول های شست وشو، یکی از راههای کاهش مشکلات ناشی از آلرژی است. بعضی مصرف سرکه سفید را در کاهش آلرژی موثر می دانند و بعضی دیگر از پژوهشگران، معتقدند که با مصرف بیشتر مواد غذایی حاوی پروبیوتیک می توان به کاهش علائم آلرژیک کمک کرد. باکتری های پروبیوتیک که به روده وارد می شوند، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند. گروهی از متخصصان طب سنتی، مصرف عسل طبیعی، چای سبز، دارچین، زردچوبه، بابونه و بادرنجوبه را در کاهش نشانه های آلرژی موثر می دانند.

آب بنوشید

نوشیدن مقدار کافی آب، باعث بهبود عملکرد دستگاه‌های مختلف بدن می‌شود. تامین رطوبت و آب کافی سلول‌ها، به حفظ سلامت آنها کمک خواهد کرد. آب کافی موجود در بدن باعث رطوبت سینوس‌ها و تسهیل جریان لنف در بدن خواهد شد. اضافه کردن مقدار کمی نمک دریایی به آبی که می‌نوشید – در صورتی که مشکلی برای افزودن این مقدار نمک ندارید – می‌تواند میزان جذب آب توسط سلول‌ها را افزایش داده و از طرفی تخلیه آب از آنها را نیز تسهیل کند. این تبادل خوب و سریع، مانع از تجمع عوامل حساسیت‌زا در سلول‌ها می‌شود.

سیر و پیاز

کوآرستین موجود در سیر و پیاز که عامل اصلی بودار بودن این خوراکی‌هاست، ترکیب ضدالتهابی دارد. بنابراین سعی کنید در اکثر غذاها از سیر و پیاز استفاده کنید. برای مثال خوردن روزانه سوپ پیاز و آب مرغ، برای تقویت سیستم ایمنی بدن عالی است.

دانه‌های روغنی، ماهی و آجیل‌های خام

این خوراکی‌ها حاوی اسید چرب امگا۳ و ضدالتهاب هستند. بنابراین نشانه‌های حساسیت فصلی را کنترل خواهند کرد. علاوه بر این، این خوراکی‌ها سرشار از سلنیوم هستند. این عنصر، یکی از بهترین ترکیب ذرات برای کنترل علائم التهابی است.

چای

دلیل ایجاد حساسیت و بروز نشانه‌های آن فعالیت عوامل حساسیت‌زا است اما در زمان برخورد این عوامل با ترکیب‌های ضد حساسیت، فعالیت‌شان متوقف می‌شود. چای سیاه، چای سبز و  دمنوش‌های آرام‌بخش و ضد التهاب حاوی این ترکیب‌ها هستند. ضمن این که با نوشیدن چای، آب مورد نیاز بدن نیز تامین می‌شود. کاتچین موجود در چای سبز، یکی از ترکیب‌های طبیعی و قوی ضد التهاب است. کاتچین، روند تبدیل هیستیدین به هیستامین را متوقف می‌کند. افزودن یک حلقه لیموترش تازه به آن، تاثیر مثبت یادشده را چند برابر می‌کند.

میوه بخورید

میوه‌های حاوی ویتامین C بهترین خوراکی‌های طبیعی ضد التهابی هستند. ویتامین C منجر به کنترل التهاب ریه‌ها و سینوس‌ها می‌شود. بنابراین در طول روز حتما مصرف دو وعده میوه به عنوان میان‌وعده صبح و عصرانه را فراموش نکنید.

اکلیل کوهی

گیاه رزماری یا اکلیل کوهی، حاوی اسید رزمارینیک است. این ترکیب پلی‌فنلی باعث کاهش و کنترل نشانه‌های حساسیت می‌شود. این ترکیب، فعالیت عوامل حساسیت‌زا را متوقف کرده و به این ترتیب نشانه‌ها از بین می‌روند. از این گیاه دارویی می‌توانید برای تهیه دمنوش، طعم‌دار کردن مرغ، ماهی و گوشت و از نوع خشک و کوبیده آن در ماست و سالاد استفاده کنید.

عینک بزنید

پیش از خروج از خانه و تماس چشم‌ها با عوامل حساسیت‌زا، عینک آفتابی بزنید. عینک را تا زمان بازگشت به خانه، حتی اگر هوا کاملا آفتابی نیست، از چشم برندارید. هر چقدر عینک بزرگ‌تر باشد، تاثیر محافظتی آن بیشتر است.

قطره‌چکان کنید

محلول نمکی یک درصد درست کنید. پیش از خروج از خانه و بلافاصله بعد از ورود به فضای بسته از فضای بیرون، چند قطره از آن را با قطره چکان داخل بینی بریزید و بعد بینی را تمیز کنید.

دوش بگیرید

هر چقدر هم که مراقبت کنید، باز هم عوامل حساسیت‌زا مانند گرده گل‌ها، گرد و غبار، هاگ‌ها و… روی سر و صورت و بدن شما می‌نشینند. بنابراین به محض بازگشت به خانه، لباس‌ها را داخل لباسشویی بیندازید یا با دستمالی نمدار، پیش از قرار دادن داخل کمد لباس، آنها را تمیز کنید. سپس دوش بگیرید. در غیر این صورت تمام ذرات حساسیت‌زا را به داخل خانه، اتاق خواب، رختخواب و … منتقل خواهید کرد.

در خانه بمانید

بهار فصل بسیار زیبا و دلفریبی است. همه دوست داریم از این هوا و زیبایی ناب، لذت ببریم، اما خب! شما که دچار حساسیت فصلی هستید و با هر نفس، بیشتر اذیت می‌شوید، سعی کنید زیبایی بهار را از پشت پنجره تماشا کنید. به این ترتیب آزار هم نخواهید دید. با این همه با گذر از نیمه ماه اردیبهشت می‌توانید راحت‌تر از خانه خارج شوید.

حساسیت بهاری

غذاهای مناسب برای فروردین ماه

درمانگران و قدمای طب سنتی در متون طب سنتی ایران از غذاهایی مانند آش، بورانی اسفناج، بورانی شبدر و یونجه، کاهو سکنجبین، سمنو، آش شبدر و قره قروت به عنوان بهترین و سبک‌ترین غذاهای ایرانی که انرژی و ویتامین زیاد دارند، برای فصل بهار نام می‌برند. به اعتقاد درمانگران طب سنتی، مصرف این غذاها موجب پاکسازی خون و تقویت اعصاب و قوای بدن می‌شود. از طرفی مصرف حبوبات فصل بهار مانند ماش، نخود فرنگی و جو نیز توسط حکمای طب سنتی ایران توصیه شده است. نوشیدن آب ماست، آب دوغ و ماء الشعیر سنتی که افزودنی‌های شیمیایی نداشته باشد نیز برای پاکسازی خون و تقویت کبد در فصل بهار بسیار مناسب است.

هوای هوا را داشته باشید

برای درمان آلرژی بهاری، راهی وجود ندارد اما با شناسایی به موقع علائم و استفاده از داروهای مناسب، می توانید علائم این بیماری را کنترل کنید. کنترل علائم آلرژی، نه تنها از آزردگی بیشتر شما جلوگیری می کند، بلکه احتمال تشدید بیماری یا ابتلا به مشکلات زمینه‌ای دیگر را هم کاهش می دهد.

شاید کمک گرفتن از این راه های ساده، به شما برای آسان تر سپری کردن بهار امسال کمک کند:

  • برای بیرون رفتن از خانه، به وضعیت هوا توجه کنید و در روزهای آلوده و پر گردوغبار، از خانه بیرون نروید.
  • در زمان وزش باد، از عینک آفتابی های بزرگی استفاده کنید که از چشم هایتان مراقبت می کنند.
  • به جای باز گذاشتن پنجره ها، از کولرهای گازی و دستگاه تصفیه کننده هوا کمک بگیرید.
  • برای خارج کردن پرده ها و آلودگی ها از بدن تان، در شب و بعد از برگشتن به خانه دوش بگیرید.
  • جارو کشیدن و نگهداری حیوانات خانگی، نشانه های آلرژی را تشدید خواهند کرد. شاید بهتر باشد که لااقل در بهار، از فرد دیگری برای تمیز کردن خانه کمک بگیرید.
5/5 - (1 امتیاز)

منبع
fardanewsaftabnewsisna

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا