علت رودل کردن چیست، چگونه آن را درمان کنیم؟

رودل کردن یعنی چه؟
ازنظر پزشکی رودل همان اسپاسم روده بزرگ میباشد و با نفخ همراه است. متخصصان رودل را با عناوین دردهای کولیکی یا قولنج گوارشی میشناسند. این واژه معمولاً در کودکان بیشتر استفاده میشود که گاه ناشی از پرخوری میباشد و بهطورمعمول بعد از چند ساعت رفع میگردد. مصرف آب داغ و نبات و مایعات سبک مانند چای کمرنگ توسط کودک، باعث کاهش تحریک معده میشود. البته کودکانی که روده تحریکپذیر دارند، تحمل خوردن انواع غذاها در یک وعده را ندارند زیرا پرخوری موجب کشش خون به سمت معده میشود و فرد علاوه بر احساس خستگی و کمحوصلگی، دچار مشکلات گوارشی نیز خواهد شد.
در ایام عید و وجود انواع تنقلات در مهمانیها، اغلب پدر و مادرها نمیتوانند استانداردهای همیشگی درباره تغذیه فرزندان را رعایت کند. این تغییرات غذایی در سنین کمتر منجر به بروز پرخوری و رودل میشود. در این میان کنترل تغذیه و حفظ سلامت کودک بر عهده والدین است تا مبادا کودک رودل کرده و در ایام عید، مریض شود. پدر و مادرها باید به کودکان بیاموزند که تنوع در غذاها بهمنظور احترام گذاشتن به ذائقههای متفاوت مهمانان است و دلیلی وجود ندارد که همه آنها را امتشصحان کنند. البته والدین خود نیز باید این نکته را رعایت کنند. رودل کردن و علائم آن
این اصطلاح بیشتر در کودکانی که دچار یبوست و دلدرد میشود، استفاده میشود. رودل کردن یعنی مشکل در هضم غذا در سیستم گوارشی است که علائمی مانند، سنگینی سر معده، درد معده، نفخ و دلدرد دارد و معمولاً براثر پرخوری و مصرف غذاهای متنوع باهم و یا عدم جویدن صحیح غذاها به وجود میآید.
اگر بعد از چند ساعت درد شکم بهبود نیافت و با علائم دیگر گوارشی مانند تهوع، استفراغ، یبوست و اسهال همراه شود، باید سریعتر کودک را نزد متخصص ببرید تا پزشک وجود بیماریهایی مانند آپاندیسیت، التهاب روده و معده و مسمومیت غذایی را بررسی کند سلامت فرد را تهدید نمیکند. رودل در کودکان را نباید با مسکن و چای نبات درمان کرد، در صورت مشاهده هرگونه علائم باید به مرکز درمانی مراجعه کنید.
علائم و نشانه های رایج رودل:
- دردهای شکمی
- سوزش معده یا بازگشت اسیده معده
- نفخ کردن (احساس پری داشتن)
- تولید گاز بیش از حد( آروغ زدن ، باد شکم)
- حالت تهوع خالی یا همراه با استفراغ
- مزه ی اسیدی در دهان
- غرغر کردن یا سر و صدای زیاد معده
- ناراحتی معده
شایعترین دلایل مراجعه کودکان به بیمارستان در ایام تعطیل نوروز:
- دلدرد
- دلپیچه شدید
- استفراغ و تهوع
- اسهال
- تب
- تشنج
- علائم تنفسی مثل سرفه، عطسه و تنگی نفس
نسخههای طب سنتی برای درمان رودل:
1. سرکه سیب برای سوءهاضمه
درمان رودل با سرکه سیب
1 قاشق غذاخوری سرکه سیب خالص و تصفیه نشده را به یک فنجان آب اضافه کنید. 1 قاشق چایخوری عسل خالص را با آن مخلوط کرده و محلول بهدستآمده را 2 تا 3 بار در روز بنوشید تا سریعاً درمان شوید. برای این منظور همیشه از سرکه سیب رقیقشده استفاده کنید، زیرا سرکهٔ غلیظ میتواند باعث سوزش مری شود و همچنین خیلی زیاد استفاده نکنید، زیرا مینای دندان را از بین میبرد.
2. تخم رازیانه در درمان رودل:
تخم رازیانه بوداده را خشک کرده، بسایید و الک کنید.نصف قاشق چایخوری از این پودر را همراه با آب دو بار در روز استفاده کنید.یا اینکه، میتوانید چای رازیانهای را که از خیساندن دو قاشق چایخوری تخم رازیانه لهشده در یک لیوان آب جوش درستشده است را بنوشید.یکراه راحتتر این است که یک قاشقِ پُر تخم رازیانه را بجوید.
3. درمان رودل با زنجبیل:
2 قاشق چایخوری آب زنجبیل تازه، 1 قاشق چایخوری آبلیمو و مقداری نمک خوراکی و نمک سیاه را باهم مخلوطکنید. این ترکیب را همراه با آب و یا بدون آب بسته به سلیقهٔ خودتان میل کنید. گزینهٔ دیگر، اضافه کردن 2 قاشق چایخوری آب زنجبیل و 1 قاشق چایخوری عسل به یک لیوان آب گرم و نوشیدن آن است.
همچنین میتوانید چای زنجبیل بنوشید. تا از نفخ، گرفتگی، باد و درد معده راحت شوید. برای درست کردن چای زنجبیل، 1 قاشق چایخوری زنجبیل رنده شده را در یک فنجان آب بجوشانید و اجازه دهید برای 5 دقیقه خیس بخورد. استفاده از زنجبیل بهعنوان ادویه برای غذاها نیز میتواند کمککننده باشد.
4. جوششیرین برای رودل و سوءهاضمه:
نصف قاشق چایخوری جوششیرین را داخل نصف لیوان آب هم بزنید.فوراً آن را سر بکشید تا اسید معده را خنثی کنید و از نفخ معده راحت شوید.
5. تخم آویشن برای سوءهاضمه و رودل:
مقداری تخم آویشن و زنجبیل خشکشده را آسیاب کنید. 1 قاشق چایخوری از این پودر و کمی فلفل سیاه را به یک فنجان آب گرم بی افزایید و دو بار در روز بنوشید.جویدن نصف قاشق چایخوری تخم آویشن چند بار در روز نیز مشکل رودل را برطرف میکند.
6. چای گیاهی مناسب رودل:
چای کیسهای بابونه یا سبز دلخواهتان را برای پنج دقیقه داخل یک فنجان آب داغ بگذارید و روی ظرف را بپوشانید. چای را درحالیکه هنوز گرم است بنوشید.
7. درمان رودل با زیره:
1 قاشق چایخوری پورد زیرهٔ بوداده را با یک لیوان آب مخلوطکنید و چند نوبت در روز بنوشید.برای سنگینی معده، یک قاشق چایخوری زیره و فلفل سیاه را به یک لیوان شیر که کرهاش گرفتهشده اضافه کنید و 2 تا 3 بار برای چند روز بنوشید.
8. درمان سوءهاضمه و رودل با گشنیز:
1 قاشق چایخوری پورد تخم گشنیز بوداده را به یک لیوان شیر که کرهاش گرفتهشده اضافه کنید و یک یا دو بار در روز بنوشید.برای کاهش اسید معده، آب برگهای تازهٔ گشنیز را بگیرید و یک قاشق چایخوری از آن را به یک لیوان شیر اضافه کنید و دو تا سه بار در روز بنوشید.
9. برگ ریحان برای رودل:
ریحان برای رودل
یک قاشق چایخوری ریحان را به یک لیوان آب داغ اضافه کنید و اجازه دهید 10 دقیقه بماند. میتوانید تا 3 فنجان از این چایی را روزانه بنوشید.5 تا 6 برگ ریحان، یکچهارم قاشق چایخوری نمک دریا و کمی پودر فلفل را با 2 تا 3 قاشق ماست کمچرب مخلوطکنید و 2 تا 3 بار در روز نوش جانکنید.
10. دارچین برای درمان رودل و سوءهاضمه:
نصف قاشق چایخوری پودر دارچین را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید برای چند دقیقه دم بکشد. این چایی را درحالیکه هنوز گرم است بنوشید.
پیشگیری از رودل کردن کودکان
برای جلوگیری از رودل کردن باید مراقب تغذیه کودکان باشید و مصرف کاکائو، قهوه، چای پررنگ، نوشابه، غذاهای کنسروی، غذاهای تند، ترش و چرب بخصوص فست فودها را به حداقل برسانید.نفخ یکی از عوارض رودل است، افرادی که زمینه نفخ دارند نباید از کربوهیدراتهایی که شکسته نمیشوند مانند نخود، لوبیا، باقلا و ماش و… زیاد مصرف کنند. این افراد در صورت نفخ میتوانند یک قاشق عرق نعناع بخورند. همچنین استفاده از زیره سیاه داخل کباب یا برنج نیز میتواند از بروز نفخ جلوگیری کند.
اگر از رودل کردن کودکان به دلیل پرخوری اطمینان دارید باید از مصرف غذاهای سنگین توسط کودک خودداری کنید. مشکل رودل معمولاً با داشتن تحرک کافی و مصرف مایعات سبک طی چند ساعت و حداکثر تا دو روز برطرف میشود.البته رفع رودل کودکان به نوع و مقدار غذای خورده شده و سن کودک و عادات اجابت مزاج او بستگی دارد؛ اما درهرصورت نباید بیش از دور روزبه طول انجامد؛ مگر آنکه همراه با التهاب معده و روده باشد یا کودک سابقه زخم معده داشته باشد.
در صورت بروز یبوست، باید مایعات بیشتری مصرف کرد، همچنین استفاده از ملینهایی مانند روغن بادام و زیتون، شربت انجیر و خاکشیر نیز مفید میباشد.داروهای گیاهی مانند عرق نعناع، گشنیز، زیره و بادرنجبویه برای درمان نفخ شکم بسیار مؤثر هستند.
این داروهای گیاهی که در رفع اسپاسم یا گرفتگی ماهیچهها کاربرد دارند، بهصورت قطره در تمام داروخانههای معتبر در اختیار مردم قرار میگیرد که تهیه آنها بدون نسخه نیز امکانپذیر است. برای کودکان از سنین نوزادی میتوان این داروهای گیاهی را البته با میزان توصیهشده، استفاده کرد.همچنین برای درمان یبوست در کودکان زیر ده سال میتواند از روغنهای گیاهی مثل بادام و زیتون مصرف نمود. بارهنگ یا اسفرزه که امروزه قرص، کپسول و پودر آنها هم وجود دارد و شربت انجیر، شیرخشت و ترنجبین، چون زیاد قوی نیستند بهعنوان مسهل برای کودکان استفاده میشود.
علائم گوارشی را جدی بگیرید
آیا برای درمان رودل باید به پزشک مراجعه کرد؟ اصلاً این عارضه گوارشی قابلپیشگیری است؟ یادتان باشد اگر درد شکمی بعد از چند ساعت بهبود پیدا نکند یا با علائم دیگر گوارشی مانند تهوع، استفراغ، یبوست و اسهال همراه باشد باید به متخصص مراجعه کنیم تا مطمئن شویم بیماری جدیتری مثل آپاندیسیت، التهاب روده و معده و مسمومیت غذایی سلامت فرد را تهدید نمیکند.
نکته بسیار مهم دیگر اینکه اگر بیمار کودک باشد، در این موارد اصلاً نباید به او نباتداغ یا مسکن داد و اولویت مراجعه به مراکز درمانی است. از طرفی برای پیشگیری از رودل کردن علاوه بر اینکه باید مراقب پرخوری باشیم مصرف کاکائو، قهوه، چای پررنگ، نوشابه، غذاهای کنسروی، غذاهای تند، ترش و چرب بخصوص فستفودها را نیز باید کاهش داده و بهمرور از برنامه غذایی حذف کنیم. به این موارد دقت کنید!
در کنار تمام این عوامل مصرف زیاد شکلات و شیرینی در بچهها و کهنسالان باعث بیاشتهایی شدید به غذا و سبب حذف وعدههای اصلی غذا میشود. همچنین مصرف غذا در ساعات غیرمعمول مثلاً بعد از یازده شب سبب اختلال هضم و گرفتاریهای گوارشی میشود.
گاها مصرف بیشازحد میوهها قند فراوانی را وارد بدن میکند و به دنبال آن انسولین بالا میرود. سپس در ساعات بعدی گرسنگی شدیدی پدید میآید که خود باعث غذا خوردن در ساعات غیرمعمول و اشکالات هضم میشود. مصرف بیشازحد چای در دیدوبازدیدها هم برای دستگاه گوارش مضر است.
مصرف سالاد و سبزی در رستورانهای بینراهی، تمیز نبودن سرویسهای بهداشتی و گاه در دسترس نبودن شوینده مناسب نیز خود زمینهساز انواع بیماری است.
در این ایام ماست و دوغهای بینامونشان با عنوان فریبندههای محلی به مسافران عرضه میشود که آنها را راهی مراکز درمانی میکند، البته کره و پنیرهای محلی نیز بیتقصیر نیستند.
در طول سفر اگر غذاهای پختهشده مثل برنج و خورشت را در یخدان حمل میکنید، بهتر است قبل از مصرف حتماً آنها را حرارت دهید. همینطور اگر کنسرو مصرف میشود، بهسلامت ظاهری و تاریخمصرف توجه شود و حتماً قبل از مصرف حرارت داده شود.
نکته مهم
تمام موارد گفتهشده در مورد کودکان طبیعی و سالم است. بعضی از کودکان با آلرژیهای غذایی خاص دستبهگریبان هستند که مراقبت برای عدم دریافت این غذاها در ایام تعطیل مشکلتر است.
در کودکانی که ریفلاکس، التهاب معده و یا سایر بیماریهای گوارشی دارند، باید توجه بهسلامت و نوع غذا چند برابر باشد تا بیماری آنها عود نکند.
شاید در زمان تعطیلات بتوان از مکملها برای بچهها صرفنظر کرد، اما فراموش کردن داروهای واجب در مورد کودکان با بیماریهای خاص و یا بیماریهای مزمن و مهم (مانند آسم و صرع) بهشدت مشکلآفرین است.
دوره دانلودی آموزش مکالمه عربی لهجه اماراتی (خلیجی: کشورهای حاشیه خلیج فارس شامل امارات، عمان، قطر، بحرین و کویت) برای مهاجرت، مسافرت، مترجمی و آموزش
مشاهده آموزش
بهترین و سریعترین درمان رودل چای نبات است