غذاهای دریایی

طرز تهیه دمی لخلاخ بوشهری خوشمزه و مجلسی

طرز تهیه دمی لخلاخ بوشهری به دو روش

ماهی میدم یا دمی لخلاخ یا دمپخت ماهی بوشهری یکی از غذاهای محلی استان هرمزگان و استان بوشهر است. احتمالاً جاهای مختلف جنوب اسم‌های متفاوتی داره اما موادشون کاملاً عین همدیگه است.

توضیح: لخلاخ از کلمه عربی لخلخه به معنای بوی خوش است. این غذا از سواحل عربی خلیج همیشگی فارس گرفته‌شده و بیشتر در سواحل ایران جا افتاده است. مردم محلی معمولاً این دمی را با ماهی‌هایی مثل هامور، سنگسر، سبیتی و سرخو تهیه می‌کنند.

دستور شماره یک

مناسب برای: ۴ نفر

مواد لازم برای تهیه دمی لخلاخ بوشهری:

  • برنج: ۴ پیمانه
  • فیله ماهی خرد شده: ۳۰۰ گرم
  • شوید خرد شده: ۳۰۰ گرم (یا شوید خشک مقداری)
  • پیاز داغ سرخ‌شده: ۴/۱ پیمانه
  • سیر کوبیده و تفت داده شده: ۵ الی ۶ حبه
  • گرد لیمو عمانی: ۱ قاشق چای‌خوری
  • زردچوبه و زعفران دم کرده: به میزان لازم
  • نمک و فلفل: به میزان لازم

طرز تهیه دمی لخلاخ بوشهری:

  1. فیله ماهی را خرد کنید همراه با نمک و فلفل و مقداری زردچوبه و مقداری آب و زعفران و کمی آب لیمو بگذارید مزه دار شود. (حدود نیم ساعت کافی است)
  2. پیاز داغ را که درست کردید سیر له شده را اضافه کنید و تفت دهید بعد ماهی مزه دار شده را به آن اضافه کنید و کمی تفت بدهید. زیاد هم نزنید تا ماهیتون له نشود.
  3. برنج را با ۵ پیمانه و ۶۰ سی‌سی آب همراه با کمی نمک و روغن بگذارید بپزد و آبش کشیده شود.
  4. وقتی آب برنج کشیده شد هر نوع ته دیگی که دوست دارید کف قابلمه چرب شده بریزید. (می‌توان برنج پخته را یک قاشق ماست سفت و مقداری زعفران آب کرده و کمی دارچین مخلوط کرده و کف قابلمه پهن کرد)
  5. بعد به ترتیب یک لایه برنج یک لایه ماهی و مقداری شوید پاشیده و مواد را به آهستگی مخلوط می‌کنیم. این مرحله را چند بار تکرار کرده و لایه آخر هم برنج سفید است که یک گوشه‌اش مقداری زعفران آب کرده ریخته و می‌گذاریم برنج با حرارت ملایم دم بکشد.
  6. بعد از پخته شدن در دیس کشیده و در صورت تمایل روی آن گرد لیمو عمانی هم بپاشید.

دستور شماره دو

مناسب برای: ۶ تا ۸ نفر

مواد لازم برای تهیه دمی لخلاخ بوشهری:

  • برنج: ۵۰۰ گرم
  • تره: ۵۰۰ گرم
  • شوید: ۱ کیلوگرم
  • ماهی: ۱ کیلوگرم
  • پیاز متوسط: ۳ عدد
  • روغن سرخ‌کردنی: ۱۰۰ گرم
  • روغن مایع: ۱۰۰ گرم
  • گرد لیمو عمانی: ۱ قاشق سوپخوری
  • زردچوبه: ۱ قاشق مرباخوری
  • نمک: به مقدار کافی

طرز تهیه دمی لخلاخ بوشهری:

  1. ماهی که برای این غذا انتخاب می‌کنیم، باید از نوع ماهی‌های گوشتی مثل ماهی شیر، هامور، سنگسر، میش ماهی و … باشد.
  2. سبزی را پاک کرده، می‌شوییم و در آبکش می‌ریزیم. وقتی آب آن کاملاً گرفته شد، به صورت ریز خرد می‌کنیم.
  3. پیاز را خلال کرده و با ۱۰۰ گرم روغن سرخ‌کردنی سرخ می‌نماییم تا طلایی شود.
  4. سبزی را به پیاز داغ اضافه می‌کنیم و گرد لیمو عمانی، زردچوبه و کمی نمک به آن می‌زنیم و روی حرارت ملایم می‌گذاریم تا آب سبزی تبخیر گردد و کمی سرخ شود.
  5. ماهی را قطعه‌قطعه کرده، می‌شوییم و با نصف استکان آب و کمی نمک در ظرفی می‌ریزیم. آن را در حرارت ملایم می‌گذاریم تا کمی بپزد.
  6. پوست ماهی را می‌گیریم و به قطعات کوچک تقسیم می‌کنیم و داخل سبزی می‌ریزیم.
  7. آن‌ها را هم می‌زنیم تا با سایر مواد آغشته شده و کمی سرخ شود.
  8. برنج را خیس کرده و آبکش می‌کنیم.
  9. ۵۰ گرم روغن را با نصف لیوان آب در کف قابلمه می‌ریزیم و می‌گذاریم داغ شود.
  10. نصفی از برنج را در قابلمه می‌ریزیم. مخلوط سبزی و ماهی را روی برنج می‌ریزیم و با بقیه برنج روی آن را می‌پوشانیم.
  11. ظرف برنج را روی حرارت ملایم قرار می‌دهیم و در ظرف را می‌بندیم.
  12. بقیه روغن را که ۵۰ گرم می‌شود با نصف لیوان آب جوشانده، روی برنج می‌دهیم و می‌گذاریم با حرارت ملایم به مدت ۴۵ تا ۶۰ دقیقه دم بکشد.
  13. موقع کشیدن غذا، تمام مواد را در قابلمه مخلوط می‌نماییم و سپس در دیس می‌کشیم.

نوش جان 😉

3/5 - (1 امتیاز)
منبع
wikibooksگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت 1

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا