غذاهای دریایی
طرز تهیه دمی لخلاخ بوشهری خوشمزه و مجلسی
![دمی لخلاخ بوشهری](https://mosbate1.ir/wp-content/uploads/2020/05/11544564_501.jpg)
طرز تهیه دمی لخلاخ بوشهری به دو روش
ماهی میدم یا دمی لخلاخ یا دمپخت ماهی بوشهری یکی از غذاهای محلی استان هرمزگان و استان بوشهر است. احتمالاً جاهای مختلف جنوب اسمهای متفاوتی داره اما موادشون کاملاً عین همدیگه است.
توضیح: لخلاخ از کلمه عربی لخلخه به معنای بوی خوش است. این غذا از سواحل عربی خلیج همیشگی فارس گرفتهشده و بیشتر در سواحل ایران جا افتاده است. مردم محلی معمولاً این دمی را با ماهیهایی مثل هامور، سنگسر، سبیتی و سرخو تهیه میکنند.
دستور شماره یک
مناسب برای: ۴ نفر
مواد لازم برای تهیه دمی لخلاخ بوشهری:
- برنج: ۴ پیمانه
- فیله ماهی خرد شده: ۳۰۰ گرم
- شوید خرد شده: ۳۰۰ گرم (یا شوید خشک مقداری)
- پیاز داغ سرخشده: ۴/۱ پیمانه
- سیر کوبیده و تفت داده شده: ۵ الی ۶ حبه
- گرد لیمو عمانی: ۱ قاشق چایخوری
- زردچوبه و زعفران دم کرده: به میزان لازم
- نمک و فلفل: به میزان لازم
طرز تهیه دمی لخلاخ بوشهری:
- فیله ماهی را خرد کنید همراه با نمک و فلفل و مقداری زردچوبه و مقداری آب و زعفران و کمی آب لیمو بگذارید مزه دار شود. (حدود نیم ساعت کافی است)
- پیاز داغ را که درست کردید سیر له شده را اضافه کنید و تفت دهید بعد ماهی مزه دار شده را به آن اضافه کنید و کمی تفت بدهید. زیاد هم نزنید تا ماهیتون له نشود.
- برنج را با ۵ پیمانه و ۶۰ سیسی آب همراه با کمی نمک و روغن بگذارید بپزد و آبش کشیده شود.
- وقتی آب برنج کشیده شد هر نوع ته دیگی که دوست دارید کف قابلمه چرب شده بریزید. (میتوان برنج پخته را یک قاشق ماست سفت و مقداری زعفران آب کرده و کمی دارچین مخلوط کرده و کف قابلمه پهن کرد)
- بعد به ترتیب یک لایه برنج یک لایه ماهی و مقداری شوید پاشیده و مواد را به آهستگی مخلوط میکنیم. این مرحله را چند بار تکرار کرده و لایه آخر هم برنج سفید است که یک گوشهاش مقداری زعفران آب کرده ریخته و میگذاریم برنج با حرارت ملایم دم بکشد.
- بعد از پخته شدن در دیس کشیده و در صورت تمایل روی آن گرد لیمو عمانی هم بپاشید.
دستور شماره دو
مناسب برای: ۶ تا ۸ نفر
مواد لازم برای تهیه دمی لخلاخ بوشهری:
- برنج: ۵۰۰ گرم
- تره: ۵۰۰ گرم
- شوید: ۱ کیلوگرم
- ماهی: ۱ کیلوگرم
- پیاز متوسط: ۳ عدد
- روغن سرخکردنی: ۱۰۰ گرم
- روغن مایع: ۱۰۰ گرم
- گرد لیمو عمانی: ۱ قاشق سوپخوری
- زردچوبه: ۱ قاشق مرباخوری
- نمک: به مقدار کافی
طرز تهیه دمی لخلاخ بوشهری:
- ماهی که برای این غذا انتخاب میکنیم، باید از نوع ماهیهای گوشتی مثل ماهی شیر، هامور، سنگسر، میش ماهی و … باشد.
- سبزی را پاک کرده، میشوییم و در آبکش میریزیم. وقتی آب آن کاملاً گرفته شد، به صورت ریز خرد میکنیم.
- پیاز را خلال کرده و با ۱۰۰ گرم روغن سرخکردنی سرخ مینماییم تا طلایی شود.
- سبزی را به پیاز داغ اضافه میکنیم و گرد لیمو عمانی، زردچوبه و کمی نمک به آن میزنیم و روی حرارت ملایم میگذاریم تا آب سبزی تبخیر گردد و کمی سرخ شود.
- ماهی را قطعهقطعه کرده، میشوییم و با نصف استکان آب و کمی نمک در ظرفی میریزیم. آن را در حرارت ملایم میگذاریم تا کمی بپزد.
- پوست ماهی را میگیریم و به قطعات کوچک تقسیم میکنیم و داخل سبزی میریزیم.
- آنها را هم میزنیم تا با سایر مواد آغشته شده و کمی سرخ شود.
- برنج را خیس کرده و آبکش میکنیم.
- ۵۰ گرم روغن را با نصف لیوان آب در کف قابلمه میریزیم و میگذاریم داغ شود.
- نصفی از برنج را در قابلمه میریزیم. مخلوط سبزی و ماهی را روی برنج میریزیم و با بقیه برنج روی آن را میپوشانیم.
- ظرف برنج را روی حرارت ملایم قرار میدهیم و در ظرف را میبندیم.
- بقیه روغن را که ۵۰ گرم میشود با نصف لیوان آب جوشانده، روی برنج میدهیم و میگذاریم با حرارت ملایم به مدت ۴۵ تا ۶۰ دقیقه دم بکشد.
- موقع کشیدن غذا، تمام مواد را در قابلمه مخلوط مینماییم و سپس در دیس میکشیم.
نوش جان 😉