پوست و مو

علت ریزش مو چیست و چه باید كرد؟

ریزش مو در خانم‌ها بسیار ناراحت‌کننده است و باعث مضطرب شدن فرد می‌شود. در این مقاله به‌طور کامل به علت‌های اصلی ریزش مو و روش‌های درمان ریزش مو اشاره می‌کنیم.

تبلیغات

دلایل ریزش مو و روش‌های درمان آن‌ها

بهترین کار برای کسی که ریزش مو را تجربه کرده این است که دلیل اصلی را شناسایی و درمان کند. بسیاری از موارد دلایل ریزش مو قابل‌تشخیص و درمان است؛ بنابراین اجازه دهید ابتدا بعضی از فاکتورهای رایج که باعث ریزش مو می‌شود را بیان کنیم.

علل اصلی ریزش موی سر

مشکلات تیروئید

اگر غده تیروئید که در قسمت جلوی گردن است، بیش‌ازحد یا مقدار کافی هورمون تیروئید تولید کند، ممکن است چرخه رشد مو تغییر کند.

بارداری

بارداریریزش مو به دلیل بارداری

بارداری نمونه‌ای از استرس جسمی است که باعث ریزش مو می‌شود. معمولاً بعد از تولد فرزند رخ می‌دهد اما موقتی است.

Telogen effluvium

بیماری پوسته سر است که پس از بارداری، جراحی‌های مهم، کاهش وزن شدید یا استرس زیاد به وجود می‌آید. در اثر این پدیده شما هرروز دسته‌دسته موهای خود را به‌ویژه هنگام شامپو کردن، حالت دادن یا شانه زدن آن‌ها از دست خواهید داد. این مسئله می‌تواند عوارض جانبی برخی از داروها همچون داروهای ضدافسردگی، ضد اضطراب و کاهش‌دهنده التهاب نیز باشد. در طول این بیماری، موها پیش از اینکه از پوسته سر بیرون بیایند بسیار سریع‌تر از حالت نرمال، از فاز رویش به فاز استراحت می‌رسند.

تبلیغات

کمبود آهن

فقر آهن -در صورت داشتن یا نداشتن آنمی- می‌تواند منجر به ریزش مو شود. ولی بهتر است قبل از اینکه خودسرانه از قرص‌های آهن مکمل استفاده کنید با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید تا از در صورت تشخیص نیاز توسط پزشک از مکمل‌ها استفاده کنید؛ زیرا آهن بیش‌ازاندازه در بدن نیز منجر به بروز بعضی مشکلات می‌شود.

عدم تعادل هورمونی

بعد از سن 30 سالگی، زنان می‌توانند عدم تعادل هورمونی را تجربه کنند که می‌تواند باعث ریزش مو شود. حتی اگر استروژن هورمونی اصلی است که زنان تولید می‌کنند، تستوسترون و سایر آندروژن ها مانند DHEA نیز در بدن زن رخ می‌دهد.

با رسیدن به سن خاصی زنان ممکن است شروع به تبدیل این آندروژن ها به DHT کنند.

ریزش مومهمترین علل ریزش مو

آلوپسیا آره اتا یا طاسی منطقه ای Alopecia areata

آلوپسی آره اتا یا طاسی منطقه ای باعث می‌شود مو در تکه‌های بزرگ ریزش پیدا کند. مقصر این مشکل سیستم ایمنی بدن است که به‌اشتباه به فولیکول‌های سالم مو حمله می‌کند. در اکثر موارد این آسیب همیشگی نیست. موهای ریخته معمولاً طی 6 ماه مجدداً رشد می‌کنند. بعضی افراد تمام موهای سر و بدن خود را از دست می‌دهند که این مشکل به‌ندرت بروز می‌کند.

کرم حلقوی ringworm

زمانی که قارچ کرم حلقوی پوست سر را تحت تأثیر قرار می‌دهد، منجر به ریزش مو با یک الگوی خاص می‌شود – تکه‌های گرد همراه با خارش. این بخش‌ها ممکن است پوسته‌پوسته و قرمز هم به نظر برسند. پزشک این مشکل را با یک داروی ضد قارچ درمان می‌کند. این بیماری با تماس مستقیم با فرد آلوده منتقل می‌شود، بنابراین اگر به این بیماری مبتلا شده‌اید علائم آن را در بین اعضای خانواده خود نیز بررسی کنید.

تبلیغات

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

زنان مبتلابه سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) عدم تعادل هورمونی دارند که سطح آندروژن های بالاتری را نسبت به حالت عادی ایجاد می‌کند. این اغلب باعث رشد مو در صورت و بدن می‌شود، درحالی‌که موهای روی سر نازک‌تر می‌شوند. PCOS همچنین می‌تواند منجر به مشکلات تخمک‌گذاری، آکنه و افزایش وزن شود.

استرس

ناامیدیریزش مو به دلیل استرس زیاد

استرس شدید باعث ریزش ناگهانی مو می‌شود که می‌تواند برای چند ماه دوام داشته باشد. به حداقل رساندن استرس از طریق ورزش، مدیتیشن یوگا و ماساژ باعث کاهش احتمال ابتلا به ریزش مو می‌شود.

مصرف دارو

هورمون‌هایی که تخمک‌گذاری را سرکوب می‌کنند، می‌توانند باعث نازک شدن موها شوند. اگر سابقه خانوادگی ریزش مو داشته باشید، احتمال بروز این مشکل بیشتر خواهد بود و ممکن است زمانی رخ دهد که مصرف قرص‌ها را متوقف می‌کنید. دیگر داروهایی که باعث ریزش مو می‌شوند، عبارت‌اند از داروهای رقیق‌کننده خون و داروهایی که برای درمان فشارخون بالا، بیماری قلبی، آرتروز و افسردگی مصرف می‌شوند.

ریزش مو با مصرف بیش‌ازحد ویتامین آ

با توجه به آکادمی پوست و مو امریکا، مصرف بیش‌ازحد مکمل‌ها یا داروهای حاوی ویتامین آ می‌تواند محرک ریزش مو باشد.

ژنتیک

ریزش مو که ژنتیکی است به‌عنوان آلوپسی آندروژنتیک شناخته می‌شود و شایع‌ترین علت ریزش مو است. این ژن می‌تواند از طرف مادر یا پدر یا خانواده شما به ارث برسد، اگرچه اگر والدین شما ریزش مو داشته باشند احتمال بیشتری دارید که آن را داشته باشید.

تبلیغات

کمبود پروتئین از دلایل ریزش مو

با توجه به آکادمی پوست و مو آمریکا، اگر در رژیم غذایی‌تان پروتئین کافی دریافت نکنید، ممکن است بدنتان با متوقف کردن رشد مو، کمبود پروتئین را جبران نماید. گفته می‌شود که این امر پس از دو تا سه هفته پس از کاهش دریافت پروتئین اتفاق می‌افتد.

رژیم غذایی سخت

اشتهاریزش مو به دلیل داشتن رژیم غذایی سنگین

ممکن است با یک رژیم غذایی سخت وزن زیادی را از دست بدهید، اما طی چند ماه موی زیادی نیز ریزش پیدا کند. نگران ریزش مو در دوران رژیم غذایی سخت نباشید، زیرا بعدازاینکه رژیم غذایی سالم خود را دوباره انتخاب می‌کنید، موهایتان به حالت قبل برمی‌گردند. اگر به مقدار زیاد ویتامین A مصرف می‌کنید و پروتئین کافی دریافت نمی‌کنید، آماده ریزش مقدار زیادی از موهایتان باشید.

داروها

خیلی از داروها منجر به ریزش مو می‌شود؛ بنابراین اگر این مسئله برای شما نگران‌کننده است بهتر است با پزشک خود در مورد مصرف داروهای جایگزین مشورت کنید.

کم‌خونی

از 10 زن یک نفر در سن 20 تا 49 سالگی از کم‌خونی به دلیل فقر آهن رنج می‌برد که باعث ریزش مو می‌شود. پزشک از شما آزمایش خون می‌گیرد در این مواقع غذاهای حاوی آهن باید خورد.

بالا رفتن سن

معمولاً افراد در سن 50 تا 60 سالگی دچار کاهش حجم مو و ریزش مو می‌شود که البته طبیعی است.

تبلیغات

سشوار و اتو مو

سشوار کشیدنریزش مو به دلیل استفاده زیاد از سشوار

استفاده مکرر و زیاد از سشوار و اتوی مو که گرما را به‌طور مستقیم به پوست سر و مو انتقال می‌دهد از دیگر عوامل ریزش مو است که با گذشت زمان آن را تشدید می‌کند.

سیگار

کشیدن سیگار باعث ریزش مو می‌شود که این عامل در مردان بیشتر تأثیرگذار است.

بیماری پوست سر

پوست سری که سالم نیست می‌تواند باعث التهاب و مانع از رویش موها شود. مشکلات پوستی که باعث ریزش مو می‌شوند شامل چربی نابهنجار پوست، شوره سر، سوریاس و بیماری‌های قارچی هستند.

درمان‌های ریزش مو

درمان دارویی ریزش مو

درصورتی‌که مشکل ریزش موی شما به دلیل بیماری خاصی ایجادشده باشد، درمان آن بیماری لازم برای درمان ریزش مو لازم است. داروهایی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان ریزش مو تأییدشده‌اند، شامل:

ماینوکسیدیل (مینوکسیدیل یا Minoxidil): مینوکسیدیل دارویی مایع و یا کف مانند است که دوبار در روز باید در سر مالیده شود تا به رشد موها و جلوگیری از ریزش موها کمک نماید. این دارو در مقادیر 2 و 5 درصد موجود می‌باشد. عوارض جانبی این دارو عموماً شامل سوزش سر و یا رشد موهای ناخواسته در صورت می‌باشد.

تبلیغات

بیشتر بخوانید: درمان ریزش مو با ماینوکسیدیل

فیناستراید (Finasteride): این دارو برای طاسی الگوی مردانه، به شکل قرص و به‌صورت روزانه تجویز می‌گردد. اکثر مردانی که این دارو را مصرف می‌کنند شاهد کاهش ریزش مو و حتی رشد موهای جدید بوده‌اند. عوارض جانبی نادر آن شامل کاهش میل جنسی مردانه و عملکرد جنسی می‌شود. FDA هشدار می‌دهد که این دارو ممکن است خطر سرطان پروستات را در بعضی از مردان افزایش دهد. زنانی که در سن باروری هستند نیز باید از مصرف این دارو خودداری نمایند.

ریزش موریزش مو را چگونه درمان کنیم؟

درمان‌های شیمیایی

تحت درمان‌های سخت مو مانند صاف کردن، پرمینگ و رنگ‌آمیزی قطعاً با موهای شما مهربان نیست. علاوه بر این از استفاده از سشوارهای ضربه‌ای، میله‌های حلزونی مخصوصاً روی موهای مرطوب خودداری کنید زیرا درواقع آب را در ساقه موهای شما جوش می‌دهد و آن‌ها را شکننده می‌کند.

اگر واقعاً نیاز به استفاده از یک ضربه خشک دارید، آن را در کمترین تنظیم گرما نگه‌دارید. اگر از محصولات دیگری استفاده می‌کنید که موهای شمارا گرم می‌کنند، با تهویه مطبوع غنی‌سازی شروع کرده و با اسپری محافظ به پایان برسید.

درمان ریزش مو با جراحی

در معمول‌ترین شکل ریزش موی دائمی، فقط بالای سر تحت تأثیر قرارگرفته و با جراحی می‌شود، بیشتر موهای ازدست‌داده را جبران کند. انواع جراحی‌ها شامل:

تبلیغات

پیوند مو – در این شیوه جراحی شاخه‌های کوچکی از پوست پشت و یا کنار سر که حاوی تعداد کمی مو هستند، جداشده و در نواحی طاس سر کاشته می‌شود. ممکن است چندین بار این جراحی لازم شود.

کاهش پوست سر (Scalp reduction) – در این شیوه بخش‌هایی از پوست طاس سر جداشده و بعدازاینکه نواحی طاس برداشته شود پوست سر با نواحی حاوی مو پوشیده می‌شود.

درمان خانگی ریزش مو

با رعایت موارد زیر می‌شود از بعضی از انواع ریزش مو پیشگیری کرد:

بیشتر بخوانید: بهترین روش های طبیعی درمان ریزش مو

  • رژیم غذایی سالم و مناسب
  • اجتناب از مدل‌های موی سفت و مدل‌هایی که کشش مو در آن‌ها وجود دارد
  • اجتناب از کشیدن، مالش و پیچاندن موها شدید موها
  • توجه داشته باشید که اگر یک رژیم غذایی کامل و سالم دارید، استفاده از مکمل‌های تقویتی برای پیشگیری و درمان ریزش مو موردنیاز نیست.
4/5 - (1 امتیاز)

منبع
beytooteگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت 1

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا