طرز تهیه نان بربری و رومال نان بربری؛ خانگی در فر
![نان بربری](https://mosbate1.ir/wp-content/uploads/2020/05/طرز-تهیه-نون-بربری-خونگی-1280x720-1.jpg)
نان بربری نان سنتی مسطحی است که با آرد سبوسدار، آرد معمولی (سبوس گرفته) و یا مخلوطی از این دو، آب، نمک، مخمر صنعتی و یا خمیرترش طی فرآیندهای تخمیر تهیه شده و پس از شکلدهی به صورت خاص خود بر روی سطح داغ پخته میشود.
مواد لازم نان بربری:
نکته: درصورتیکه از ماکروویو برای پخت استفاده میشود نصف این مقدار برای پر کردن سینی کوچک ماکروویو کافی است.
خمیر نان:
- آرد نان: ۴ و ۱/۴ پیمانه/ بهطور تقریبی نیم کیلو
- خمیرمایه: ۲ و ۱/۲ قاشق چایخوری
- آب ولرم: تقریباً ۲ پیمانه (یا بهطور تقریبی اندکی کمتر از نصف مقدار آرد با پیمانه مشابه)/ بهطور تقریبی 400 میلیلیتر
- شکر: ۳/۴ قاشق چایخوری
- نمک: ۲ قاشق چایخوری
رومال:
- آب سرد: ۱/۴ پیمانه
- آب جوش: ۱/۴ پیمانه
- جوش شیرین: ۱/۴ قاشق چایخوری
- آرد: ۱ قاشق چایخوری
- کنجد سفید: ۲ قاشق چایخوری
- کنجد سیاه: ۲ قاشق چایخوری
همچنین بخوانید: خواص و فواید فوق العاده کنجد
طرز تهیه نان بربری:
نکتهها: مخمر در آب سرد خیلی طول میکشد تا عمل بیاید و در آب خیلی داغ میمیرد و از بین میرود. دمای ولرم آب مهمترین نکته است. خمیر نان بربری نباید سفت باشد یا به دست نچسبد. ویژگی خمیر بربری شل بودن آن است.
درست کردن رومال: در همین زمان محتویات رومال روی نان را آماده میکنیم. اول آرد و جوش شیرین را در آب سرد بهخوبی مخلوط کنید تا گلوله آرد باقی نماند سپس آب جوش را اضافه کنید سپس مواد رومال را روی حرارت متوسط اجاق به هم میزنیم تا زمانی که به دمای جوش برسد و مایه یکدست کرم رنگ نسبتاً غلیظ به دست بیاید. اجاق را خاموش میکنیم.
مرحله اول ور آمدن: آرد و نمک و شکر و خمیرمایه و آب را درون ظرفی مخلوط میکنیم. خمیر چسبنده و شلی به دست خواهد آمد. در صورت امکان در درون دستگاه همزن کاسهدار ورز دهید. سپس روی ظرف را با سلفون به خوبی بپوشانید و اجازه دهید تا خمیر در دمای محیط ۲۵ دقیقه استراحت کند.
پهن کردن خمیر: بر روی سطحی صاف (سینی یا سطح تمیز میز) آرد را بهطور یکنواخت پهن کرده و خمیر را بر روی آن قرار داده و به سه قسمت تقسیم میکنیم. بدون استفاده از وردنه خمیر را بر روی آرد باز میکنیم تا به اندازه مناسب برسد. بعد از باز کردن دوباره با دقت و حوصله خمیر را ناخن میزنیم تا به فرم نان بربری در بیاید. سپس آن را بر روی کاغذ روغنی منتقل میکنیم. خمیر شل و لطیف است بنابراین وقتی آن را برمیدارید کمی باز میشود مراقب باشید خمیر نریزد. پس از انتقال بر روی کاغذ روغنی مقدار باز شدگی خمیر را با دستان از دو طرف شکل دهید تا خمیر نان متوازن پهن شود. استفاده از کاغذ روغنی به دلیل آن است که هر چه زودتر و راحتتر نان بر روی سینی داغ منتقل شود و پخت نان در درون فر طولانی نشود.
مرحله دوم ور آمدن: در حدود بیست دقیقه استراحت دهید تا دوباره ور بیاید.
رومال و خشخاش: با برس از آن رومالی که درست کرده بودیم بر روی نانها میمالیم. الان میتوانید خشخاش اضافه کنید.
فرگذاری: نان بربری نیاز به حرارت زیاد دارد تا در مدت زمان کوتاهی پخته شود. در حرارت کم داخل نان نرمی خود را از دست میدهد. فر را از قبل با حداکثر دما، دمای ۲۷۰-۲۵۰ درجه سانتیگراد گرم کنید و بگذارید سینی فر داخل آن داغ شود. برای منتقل کردن خمیر، یک روش به این صورت است که سینی فر را با دستکش بیرون آورده سپس خمیر بر روی کاغذ روغنی پهن شده را به سرعت بر روی سینی فر داغ منتقل میکنیم. یا اینکه سینی فر را توی فر داغ کنید و سپس در فر را باز کرده و به سرعت این کاغذ روغنی را روی سینی فر داغ قرار دهید. حدود ۱۰–۱۵ دقیقه نان را درون فر بپزید.