سبک زندگی

بی خوابی و کم خوابی چه عوارضی به همراه دارد؟

بیخوابی یا کم خوابی می تواند برای بسیاری از افراد موضوعی ناراحت کننده باشد و بر زندگی روزمره و سلامت آنها اثرات منفی بگذارد. در این مطلب به 9 اثر منفی بیخوابی یا کم خوابی خواهیم پرداخت.

اثرات منفی کم خوابی و بیخوابی

1. بی خوابی در تصادفات و حوادث نقش مهمی دارد

محرومیت از خواب یکی از عواملی است که در بزرگترین حوادث تاریخ نقش داشته است. حادثه اتمی سال 1979 در سه مایلی ایسلند، انفجار و نشت چاه نفت Exxon Valdez و حادثه راکتور چرنوبیل در سال 1986 از این قبیل حوادث اند که بر اثر بیخوابی و خواب آلودگی رخ داده اند.

بی خوابی همچنین در حوادث و تصادفات جاده ای نقش مهمی دارد. خواب آلودگی می تواند همانند رانندگی در حالت مستی، زمان واکنش راننده را به همان اندازه کاهش دهد.

مطالعات نشان می دهد که خواب کم کیفیت منجر به حوادث و آسیب های شغلی می شود. در یک مطالعه انجام شده بین کارگران، مشخص گردید افرادی که از کم خوابی رنج میبرند به طور قابل توجهی دچار حوادث کاری میشوند و همچنین روزهایی که مبتلا به بیماری هستند نیز بیشتر است.

2. بیخوابی هوشیاری شما را کاهش میدهد

خواب نقش مهمی در تفکر و یادگیری ایفا می کند. فقدان خواب، فرآیندهای شناختی را از بسیاری جهات متضرر می کند. اول: توجه، هشیاری، تمرکز، استدلال و حل مسئله را کاهش می دهد. این موضوع باعث می شود که یادگیری به طور موثر دشوارتر شود.

دوم، در طول شب، چرخه‌های متعدد خواب نقش مهمی در ” تقویت ” خاطرات در ذهن بازی می‌کنند. اگر خواب کافی نداشته باشید، نمی‌توانید آنچه را که در طول روز یاد گرفته اید را به ذهن بسپارید.

3. بیخوابی می تواند به سلامت شما لطمه بزند

اختلالات خواب میتواند خطرات زیر را برای سلامتی به همراه داشته باشد:

طبق برخی برآوردها، 90٪ از افراد مبتلا به بی خوابی دچار مشکلات جسمی و روحی هستند.

حتما بخوانید:  عوامل بی‌خوابی | درمان بی‌خوابی شبانه

4. کاهش امیال جنسی

متخصصان خواب می گویند که مردان و زنان محروم از خواب، کمترین میزان میل جنسی را تجربه میکنند و علاقه کمتری به رابطه جنسی دارند. کاهش انرژی، خواب‌آلودگی و افزایش تنش از عوامل وابسته بیخوابی هستند که میل جنسی را کاهش میدهند.

در مردان مبتلا به آپنه خواب، مشکلات تنفسی ممکن است عامل دیگری باشد که در کاهش میل جنسی نقش مهمی دارد. مطالعه‌ای که در ژورنال غدد و متابولیسم بالینی منتشر شده‌ است نشان می‌دهد که بسیاری از مردان مبتلا به آپنه خواب، سطوح پایین تری تستوسترون دارند.

5. بیخوابی، افسردگی را به همراه دارد

در طول زمان، اختلالات خواب می تواند علائم افسردگی را به همراه داشته باشد. در نظرسنجی Sleep in America که در سال 2005 صورت گرفت، افرادی که با افسردگی یا اضطراب تشخیص داده شده بودند، خواب شبانه کمتر از شش ساعت داشتند.

شایع ترین عارضه بی خوابی، افسردگی است. مطالعه ای در سال 2007 بین 10000 فرد نشان داد، افراد مبتلا به بی خوابی پنج برابر بیشتر از افراد مبتلا به افسردگی بودند. در واقع، بی خوابی از اولین علائم افسردگی است.

بی خوابی و افسردگی یکدیگر را تحمل می کنند و باهم دوستان صمیمی هستند. عدم خواب کافی، اغلب علائم افسردگی را تشدید می کند و افسردگی می تواند باعث خواب آلودگی شود. اگر مثبت بنگریم، درمان مشکلات خواب می تواند به درمان افسردگی و علائم آن کمک کند و بالعکس.

6. بیخوابی، سلامت پوست را کاهش میدهد

اکثر افراد بعد از چند شب بی‌خوابی، پوست زردرنگ و چشم‌های پف‌کرده را تجربه کرده‌اند. کمبود خواب می‌تواند منجر به از دست دادن شفافیت پوست، بروز چروک پوست و سیاهی زیر چشم‌ها شود.
وقتی که شما خواب کافی نداشته باشید، بدنتان مقدار بیشتری از هورمون استرس را آزاد می‌کند. ترشح این هورمون در مقادیر زیاد، می‌تواند کلاژن پوست (، پروتئینی که پوست را نرم نگه می‌دارد) را بشکند.

کمبود خواب همچنین، تولید و ترشح هورمون رشد را کاهش میدهد. این هورمون به افزایش توده عضلانی، ضخیم شدن پوست و تقویت استخوان‌ها کمک می‌کند.
فیل جرمان، متخصص خواب می‌گوید: ” در طی خواب عمیق هورمون رشد آزاد می‌شود، که به نظر می‌رسد بخشی از ترمیم بافت طبیعی در این زمان صورت میگیرد. ”

7. کم خوابی باعث فراموشی میشود

اگر میخواهید که دچار فراموشی نشوید، میبایست خواب کافی داشته باشید.

در سال 2009، محققان آمریکایی و فرانسوی یافتند که رویدادهای مغزی که “امواج شارپ” نامیده می‌شوند مسئول تقویت حافظه هستند. این امواج اطلاعاتی که شما کسب کرده اید را از هیپوکامپ به نئوکورتکس مغز (مکانی در مغز که در آن اطلاعات به صورت بلندمدت ذخیره میشوند) منتقل می‌کنند. امواج شارپ عمدتا در عمیق‌ترین سطوح خواب رخ می‌دهند.

8. کم خوابی باعث افزایش وزن می شود

اینطور به نظر می رسد که فقدان خواب با افزایش گرسنگی و اشتها و احتمالا چاقی مرتبط است. طبق یک مطالعه در سال 2004، افرادی که کمتر از شش ساعت در روز میخوابند تقریبا 30 درصد احتمال ابتلا به چاقی در این افراد بیشتر از افرادی است که هفت تا نه ساعت خواب روزانه دارند.

تحقیقات اخیر بر ارتباط بین خواب و پپتید هایی که اشتها را تنظیم می کنند، متمرکز شده است. “هورمون گرلین گرسنگی را تحریک می کند و هورمون لپتین سیگنال های مغزی را خنثی می کند و اشتها را کاهش می دهد. کم خوابی با کاهش میزان لپتین و افزایش گرلین همراه است.

عدم خواب کافی نه تنها باعث تحریک اشتها می شود بلکه به گرایش افراد به مصرف غذاهای چرب و کربوهیدرات بالا کمک میکند.

9. بی خوابی می تواند خطر مرگ را افزایش دهد

با مطالعه ای بین 10،000 کارمند دولت انگلستان برای بررسی الگوهای خواب در بیش از دو دهه محققان یافتند، افرادی که خواب کافی ندارند تقریبا دوبرابر بیشتر در معرض خطر مرگ هستند. به طور خاصی، کمبود خواب خطر ابتلا به بیماری های قلبی را دو برابر می کند.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا