توسعه فردی

چطور خودمان را بشناسیم؟

خودشناسی، به معنای شناخت خود، یکی از مهم‌ترین و پیچیده‌ترین فرایندهای انسانی است. خودشناسی به ما کمک می‌کند تا نقاط قوت و ضعف خود را بشناسیم، ارزش‌های خود را درک کنیم، و اهداف خود را مشخص کنیم. خودشناسی همچنین به ما کمک می‌کند تا روابط سالم‌تری داشته باشیم، تصمیمات بهتری بگیریم، و با چالش‌های زندگی به‌طور موثرتری کنار بیاییم.

بسیاری از ما فقط خودمان را سطحی می شناسیم. شما می توانید با این تمرینات خلاقانه، خودشناسی خود را عمیق تر کنید.

بسیاری از ما می توانیم غذاها، کتاب ها و سرگرمی های مورد علاقه خود را نام ببریم. اما ممکن است تمایل کمتری به داشتن خودآگاهی عمیق‌تر داشته باشیم.

چرا شناخت خود مهم است؟

در ادامه به برخی از بزرگترین دلایل می پردازیم:

درک عمیق‌تر از خودمان به ما کمک می‌کند که مسئولیت‌پذیر باشیم – یا پاسخ‌پذیر – به این معنا که می‌توانیم به اتفاقات زندگی پاسخ دهیم، نه صرفا واکنش (واکنش نشان دادن یک واکنش غریزی و احساسی به یک موقعیت است. اغلب تکانشی است و می تواند تحت تأثیر تجربیات یا ترس های گذشته ما باشد. از سوی دیگر، پاسخ دادن یک اقدام متفکرانه و آگاهانه است. این شامل در نظر گرفتن موقعیت، سنجیدن گزینه ها و تصمیم گیری آگاهانه است).

درون نگری عمیق تر ما را از غرق شدن در موقعیت ها و احساسات دشوار باز می دارد و به ما امکان می دهد تصمیمات عاقلانه تر و متفکرانه تری بگیریم.

بدون اینکه حتی متوجه باشیم، بسیاری از ما به خشم، اندوه، شرم و سایر احساساتی که گاهی اوقات به شیوه‌های گیج‌کننده بروز می‌کنند، ادامه می‌دهیم.

ما ممکن است کسانی که دوستشان داریم را سرزنش کنیم و بین خودمان فاصله بیندازیم. ممکن است به عادات سمی (و افراد سمی) بچسبیم. ممکن است از انجام پروژه های بزرگ به خاطر ترس از شکست یا تحقیر اجتناب کنیم.

کشف و درک احساسات مدفون به ما کمک می کند تا به صندلی راننده برگردیم و زندگی خود را هدایت کنیم.

شناخت خودمان نیز به ما کمک می کند تا زندگی معنادارتر و رضایت بخشی داشته باشیم. زیرا وقتی آرزوهای واقعی و ارزش‌های اصلی خود را درک کنید و برای پردازش احساسات خود وقت بگذارید، می‌توانید اقداماتی انجام دهید که یک زندگی واقعی را می‌سازد.

چگونه خودمان را بشناسیم؟

1. از خودتان بپرسید

یکی از بهترین راه‌ها برای شناخت خود، این است که از خودتان سوالاتی بپرسید. این سوالات می‌توانند در مورد شخصیت، ارزش‌ها، اهداف، و هر چیزی که در مورد خودتان می‌خواهید بدانید، باشند.

سعی کنید از خود چیزهایی مانند:

  • من از زندگی چه می خواهم؟
  • 5 سال دیگر خودم را کجا ببینم؟ یا 10 سال دیگر؟
  • برای چی پشیمونم؟
  • چه چیزی باعث می شود به خودم افتخار کنم؟

پاسخ به این سؤالات می تواند نقطه شروعی برای شما باشد. اگر گیر کردید، می‌توانید به زمانی فکر کنید که احساس رضایت و خوشحالی می‌کردید و آنچه در آن نقش داشت را در نظر بگیرید.

2. خودآگاهی را تمرین کنید

خودآگاهی به معنای توجه به افکار، احساسات، و رفتارهای خود است. برای تمرین خودآگاهی، می‌توانید از تکنیک‌های مانند مراقبه استفاده کنید.

3. بازخورد از دیگران بگیرید

بازخورد دیگران می‌تواند به شما کمک کند تا دیدگاه متفاوتی از خودتان داشته باشید. از دوستان، خانواده، یا یک درمانگر می‌توانید بازخورد بگیرید.

4. خودتان را با دیگران مقایسه نکنید

مقایسه کردن خود با دیگران می‌تواند باعث شود که از خودتان راضی نباشید. به جای مقایسه کردن خود با دیگران، روی نقاط قوت و استعدادهای خود تمرکز کنید.

5. یک لیست از ارزش‌های خود تهیه کنید

ارزش‌ها، باورها و اصولی هستند که برای شما مهم هستند. ارزش‌های خود را شناسایی کنید و ببینید که آیا در زندگی خود از آن‌ها پیروی می‌کنید یا خیر.

ارزش‌ها می‌توانند به نشان دادن زندگی شما و همچنین رفتاری که از دیگران انتظار دارید کمک کنند.

ارزش ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • صداقت
  • رحم و شفقت – دلسوزی
  • وفاداری
  • خلاقیت
  • شجاعت
  • هوش

6. نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید

نقاط قوت، مهارت‌ها و توانایی‌های شما هستند که در انجام کارها به شما کمک می‌کنند. نقاط ضعف، مواردی هستند که می‌توانید در آن‌ها بهبود پیدا کنید.

7. علایق و اهداف خود را مشخص کنید

علایق، چیزهایی هستند که شما از انجام آن‌ها لذت می‌برید. اهداف، چیزهایی هستند که می‌خواهید در زندگی به آن‌ها برسید. علایق و اهداف خود را مشخص کنید و برای رسیدن به آن‌ها تلاش کنید.

8. خودتان را بنویسید

نوشتن یک راه عالی برای شناخت بهتر خود است. در مورد خودتان بنویسید، از افکار و احساسات خود بگویید، و اهداف خود را مشخص کنید.

خودشناسی، یک فرآیند مهم و ارزشمند است که می‌تواند تأثیر زیادی بر زندگی افراد داشته باشد. با خودشناسی، افراد می‌توانند نقاط قوت و ضعف خود را بشناسند، تصمیمات بهتری بگیرند، اهداف خود را مشخص کنند و برای رسیدن به آنها تلاش کنند.

به این مطلب امتیاز دهید
منبع
psychcentral

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا