اسهال؛ علل اسهال و روش های درمان فوری اسهال در خانه
اِسهال وضعیتی است که در آن فرد بیمار به طور مکرر دفع مدفوع روان یا مایع دارد. این حالت میتواند چند روز به طول بینجامد و موجب کم آبی بدن میشود که در پی از دست دادن مایعات رخ میدهد. نشانههای کم آبی معمولاً با از بین رفتن کشش طبیعی پوست و تغییر در شخصیت آغاز میشود. این وضعیت میتواند پیشروی کند و در حالات حادتر منجر به کاهش ادرار، رنگپریدگی، ضربان سریع قلب، و کاهش در پاسخگویی شود. ولی مدفوع روان اما بدون آب در کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند میتواند طبیعی باشد.
علل اسهال
اصلیترین علت اسهال، عفونت روده است. عفونت روده ممکن است در پی این شرایط به وجود بیاید: ویروس، باکتری، انگل یا وضعیتی که به عنوان اسهال و استفراغ شناخته میشود. این آلودگیها معمولاً از طریق غذا یا آبی حاصل میشوند که آلوده به مدفوع شدهاند یا مستقیماً از فردی منتقل میشوند که به این بیماری آلوده شده است.
این بیماری را میتوان به سه دسته تقسیمبندی کرد: اسهال آبکی کوتاه مدت، اسهال خونی کوتاه مدت، و اگر به مدت بیش از دو هفته ادامه یابد، به عنوان اسهال پایدار شناخته میشود.
اسهال آبکی کوتاه مدت میتواند در پی آلودگی به وبا باشد. اسهال خونی کوتاه مدت وضعیتی است که به عنوان دیسانتری هم شناخته میشود.
شماری از عوامل غیرعفونی نیز ممکن است منجر به اسهال بشوند. این عوامل شامل این موارد هستند: پرکاری تیروئید، عدم تحمل لاکتوز،بیماریهای التهابی روده، مصرف برخی داروها، سندروم روده تحریکپذیر و یک سری عوامل دیگر. در بیشتر موارد، برای شناخت عامل اصلی به کشت مدفوع نیازی نیست.
در این دوران از مصرف داروی ضداسهال اجتناب کنید مگراینکه به تجویز پزشک باشد.
مراحل درمان عمومی زیر میتوانند به درمان اسهال های ناشناخته کمک کنند.
درمان فوری اسهال
1. مصرف آب کافی
درمان اسهال با مصرف آب
نوشیدن مقادیر زیاد آب، سوپ یا آبمیوه ( نه چای و قهوه ) از کمبود آب بدن جلوگیری و به درمان اسهال کمک میکند. مصرف شیر، معمولا اسهال را طولانی تر می کند، اما در تامین مواد غذایی و بهبود اسهال خفیف ممکن است موثر باشد.
2. ماست
باکتری های فعال در بعضی از ماست ها می توانند علائم برخی از انواع اسهال را کاهش داده و مدت زمان آنها را کاهش دهند.
3. موز، برنج، سیب، نان تست
درمان اسهال با رژیم غذایی مناسب
رژیم غذایی موز، برنج، سیب یا سیب زمینی و نان تُست، مجموعه ای از مواد غذایی ضد اسهال است که اغلب برای کودکان پیشنهاد می شود و بزرگسالان نیز می توانند آن را بخورند.
دیگر گزینه های مناسب عبارتند از:
- کره بادام زمینی
- مرغ بدون پوست یا بوقلمون
رژیم های غذاهایی که باعث تشدید اسهال میشوند:
- چربی یا غذاهای سرخ شده
- میوه ها و سبزیجات خام
- غذاهای ادویه دار
- نوشیدنی های دارای کافئین مانند قهوه و نوشابه
- لوبیا
- کلم
موارد زیر نیاز به مراجعه به پزشک و درمان فوری دارد:
- استفراغ یا اسهال در نوزادانی که کمتر از 3 ماه سن دارند (به محض اینکه علائم پدیدار شد).
- کودکانی که بیش از 3 ماه سن دارند و عمر اسهال از 12 ساعت بگذرد.
- اسهال بیش از 3 روز.
- مدفوع دارای خون، سیاه و سفید و یا چرب به نظر برسد.
- درد شکم.
- نشانه های کم آبی شامل: سرگیجه، ضعف یا گرفتگی عضلانی.
- تب، همراه با اسهال.
- شروع اسهال پس از مصرف دارویی خاص.