پزشکی و سلامت

شایع ترین علائم کم خونی

کم خونی چیست؟

کم‌خونی یا آنمی (Anemia) اختلال خونی شایعی است که در آن گلبول‌های قرمز یا هموگلوبین کافی در خون وجود ندارد.

تبلیغات

هموگلوبینی که در گلبول‌های قرمز خون وجود دارد باعث می‌شود تا اکسیژن به گلبول قرمز متصل شده و توسط مویرگ‌ها به بافت‌های مختلف بدن برسد. ازآنجایی که تمام سلول‌های بدن انسان برای زنده ماندن به اکسیژن وابسته‌اند، کمبود آن باعث هیپوکسی شده و گسترهٔ وسیعی از مشکلات را به‌همراه دارد.

کم‌خونی انواع گوناگونی دارد که هر یک علت خاص خود را دارند. این بیماری بر اساس‌های گوناگونی طبقه‌بندی می‌شود، مثل ریخت‌شناسی گلبول‌های قرمز، مکانیسم‌های اتیولوژیک و غیره. سه دستهٔ اصلی عبارتند از: ازدست رفتن حجم زیادی از خون (خون‌ریزی‌های حاد یا مزمن)، ازبین‌رفتن سلول‌های خونی (همولیز) و کمبود تولید سلول‌های خونی.

کم‌خونی فقر آهن یک نفر از هر پنج نفر خانم را گرفتار می‌کند و در میان خانم‌های باردار، این رقم به یک نفر از هر دو نفر می‌رسد و نیمی از افراد باردار، دچار کم‌خونی فقر آهن هستند.

علائم ظاهری کم خونی

به پوست خود دقت کنید. آیا پوستتان رنگ پریده است؟

در حالت کم‌خونی، حتی اگر رنگ پوستتان معمولی باشد، ولی لب‌های شما، کمرنگ‌تر از حد طبیعی است و پوست شما بی‌حال و خسته (شل) می‌باشد.

تبلیغات

آیا همیشه احساس خستگی و بی‌حالی می‌کنید؟

این‌ها از علائم شایع کم‌خونی است.

 آیا سردردهای پی در پی دارید؟ و یا اشتهایی برای غذا خوردن ندارید؟

این‌ها از علائم اولیه کم‌خونی هستند.

 آیا مبتلا به یبوست شده‌اید؟

این هم یکی از علائم اولیه کم خونی است و بدون هیچ تغییری در عادات غذایی به وجود می‌آید (یعنی مثلاً بدون کاهش مصرف میوه و سبزی، دچار یبوست می‌شوید).

نکته: تنها راه تشخیص کم‌خونی، دادن آزمایش خون است.

 آیا تمرکز فکری برای شما سخت شده است؟

این مسئله روی کار شما یا انجام تکالیف درسی شما تاثیرگذار است.

تبلیغات

 آیا دوست دارید مواد عجیب و غریب را که خوراکی نیستند، بخورید، مثل خاک یا کاغذ.

چنین حالتی، «پیکا» نام دارد.

به حالات روحی و روانی خود دقت کنید. کم‌خونی می‌تواند باعث احساس افسردگی شود.

آیا احساس تنگی نفس دارید؟

گلبول‌های قرمز خون، بخش حیاتی فرآیند تنفس را تشکیل می‌دهند و این علامت در کم‌خونی متوسط تا شدید بروز می‌کند.

آیا احساس می‌کنید انگشتان دست و پای شما همیشه سرد هستند؟

این حالت به دلیل کاهش جریان خون در انگشتان دست و پا، در اثر کم‌خونی اتفاق می‌افتد.

 آیا احساس ضعف یا سرگیجه دارید؟

در کم‌خونی شدید، هنگام برخاستن از رختخواب احساس ضعف زیادی دارید و یا هنگام بلند شدن از جایتان، احساس سرگیجه می‌کنید.

تبلیغات

هشدارهایی پیرامون کم خونی

اگر به طور ناگهانی، زخم‌هایی روی زبان یا دهانتان پیدا شد، یا اگر خانم هستید و یک مرتبه دچار قطع قاعدگی شدید، نشان می‌دهد دچار کم‌خونی هستید.

اگر بیشتر اوقات غذاهای فرآیند شده و آماده بخورید، یا بعضی وعده‌های غذایی (مثل صبحانه) را از برنامه غذایی‌تان حذف کنید، یا ریزه خواری داشته باشید، یا از همه گروه‌های غذایی استفاده نکنید، ممکن است آهن و سایر مواد مغذی را به مقدار کافی دریافت نکنید. در این صورت، اگر علائم ذکر شده در بالا را داشتید، احتمالاً دچار کم‌خونی هستید.

کم‌خونی می‌تواند در اثر مشکلات پزشکی اصولی و دریافت یا جذب ناکافی آهن در بدن به وجود آید. تنها راه تشخیص کم‌خونی، دادن آزمایش خون است. اگر فکر می‌کنید دچار کم‌خونی هستید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

اگر نسبت به کم‌خونی خود شک دارید، هرگز مقادیر بالای مکمل‌های آهن را مصرف نکنید، زیرا دریافت مقادیر زیاد آهن، مسمومیت زاست و عوارض بدی دارد.

برای تشخیص قطعی کم‌خونی باید به پزشک مراجعه کنید و خودتان بر اساس علائم بالا نمی‌توانید بگویید حتماً دچار کم‌خونی هستید، زیرا علائم کم‌خونی می‌تواند مشابه علائم سایر بیماری‌ها باشد و کمبود آهن به تنهایی، علت بروز کم‌خونی نیست.

تبلیغات

اگر علائم بالا در شما ادامه داشت، یا دچار یک مشکل خاص پزشکی هستید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. اطلاعاتی که در این مقاله برای شما ارائه شده، نمی‌تواند جایگزین توصیه‌ها یا درمان تخصصی پزشکی شود.

ترفندهای درمان کم خونی

یکی از بیماری‌های رایج امروزی کم خونی است که ارتباط مستقیمی با تغذیه دارد، اما علاوه بر تغذیه می‌توان از طریق درمان گیاهی این بیماری را مهار کرد.

* افسنتین، گیاهی است شفابخش که هم به طور وحشی می‌روید و هم آن را کشت می‌کنند و براحتی می‌توانید آن را از عطاری‌ها تهیه کنید. ۵ تا ۶ گرم از برگ این گیاه را در یک لیتر آب جوش بریزید و چند دقیقه آن را بجوشانید و بعد بگذارید خنک شود.

آن را صاف کرده و با کمی عسل شیرین کرده و قبل از ناهار و شام یک فنجان از آن را میل کنید. این جوشانده برای درمان کم خونی و لاغری بسیار مؤثر است. انگور به علت داشتن آهن، منگنز و منیزیم برای درمان کم خونی بسیار مؤثر است؛ البته انگور شیرین با پوست نازک.

* نوشیدن روزانه ۳ تا ۵ فنجان شربت بارهنگ کم خونی را از بین می‌برد.

تبلیغات

* ۲۰ گرم از آب تره را با عسل مخلوط کرده و روزانه ۲ تا ۳ فنجان از آن را میل کنید که درمان کامل و خوبی برای کم خونی است.

* ۲۰ گرم جو پوست کنده را در یک لیتر آب سرد بریزید و بجوشانید و آب اول آن را دور ریخته و دوباره یک لیتر آب روی آن بریزید و یک ربع بجوشانید و صاف کنید و پس از هر وعده غذا یک فنجان از آن را بنوشید. کسانی که دچار کم خونی هستند یک روز در میان بعد از وعده غذایی پنج، شش عدد فندق خام بخورند.

* برگ‌های کلم سبز و قرمز خام را به صورت سالاد قبل از هر وعده غذایی میل کنید. برگ‌های کلم دارای کلسیم و گوگرد فراوان بوده و بسیار برای کم خونی مفید است.

* جوشانده برگ یا پوست گردو بهترین دارو برای کم خونی است.

* ۲۰ تا ۳۰ گرم از برگ‌های خشک گزنه را در نیم لیتر آب سرد بریزید و ۳ تا ۵ دقیقه بجوشانید و سپس ۱۰ دقیقه کنار بگذارید تا دم بکشد، بعد آن را صاف کنید و روزی ۳، ۴ بار و هر بار یک فنجان از آن را بنوشید که برای کم خونی بسیار مؤثر است.

تبلیغات

* حدود ۵ گرم از ریشه خشک ریواس را به صورت پودر درآورید و داخل یک لیوان آب ولرم حل کرده و با عسل شیرین کنید و خوب هم بزنید و هر روز قبل از غذا یک فنجان از آن را بنوشید.

داشتن تغذیه خوب و مناسب همراه با گیاهان دارویی می‌تواند بسیاری از بیماری‌ها را معالجه و ریشه کن کند، پس از معجزه این مواد غافل نشوید.

5/5 - (2 امتیاز)
منبع
yjc

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا