اگزما چیست؟ راههای تشخیص و درمان خانگی اگزما

اگزما یا درماتیت به التهاب یا آماس پوست گفته میشود که میتواند منجر به خارش، قرمزی، تورم، پوستهریزی و دیگر نشانهها در پوست شود.
اگزما از یک کلمه یونانی به معنای جوش بالاآمده گرفته شده است.
همچنین بخوانید: انواع بثورات پوستی | علل، علائم، تشخیص و درمان
انواع اگزما
- التهاب تماسی پوست (درماتیت تماسی)
- درماتیت آتوپی (بدون علت)
- درماتیت سبورئیک (تورم و قرمزی پوست سر و صورت همراه با شورهٔ زیاد)
- درماتیت نومولار
- درماتیت اکسفولیاتیوژنرالیزه (اریترودرمی) (تورم و قرمزی شدید پوستِ سرتاسر بدن همراه با پوستهریزی)
- درماتیت ناشی از استاز (ماندن خون در رگها)
- درماتیت موضعی ناشی از خاراندن
- درماتیت دور دهانی (درماتیت پریاورال)
- پومفولیکس (Pompholyx)
درماتیت
از دو کلمه درماتیت و اگزما به جای همدیگر استفاده میشود ولی معمولاً در مواردی که عامل خارجی مسبب التهاب وجود داشته باشد از کلمه درماتیت و در مواردی که عامل خارجی وجود نداشته و به اصطلاح بیماری اندوژن باشد از کلمه اگزما استفاده میشود.
شدت و طول بیماری اگزما
براساس شدت و دوره بیماری ضایعات التهابی اگزمایی را به سه گروه اصلی میتوان تقسیم نمود:
- التهاب اگزمایی حاد: این نوع التهاب با ضایعات قرمز روشن و متورم همراه با دانههای آبدار و با خارش شدید مشخص میشود. خاراندن باعث ایجاد خارش، ترشح سرم از دانهها، تشکیل دلمه و افزایش احتمال عفونت ثانویه میشود. شروع و استقرار بیماری از چند ساعت تا ۲ الی ۳ روز زمان برده و در صورت عارضه دار نشدن چند روز تا چند هفته تداوم یافته و سپس برطرف میشود. انواع بیماریهای اگزمایی که با این مشخصات ظاهر میشود عبارت است از: درماتیت تماسی، اگزمای سکه ای، پمفولیکس، عفونتهای قارچی.
- التهاب اگزمایی تحت حاد: این حالت با ضایعات پوسته دار قرمز، خراش و نمای فلسی شکل پوست و با خارش خفیف تا متوسط و بدون دانههای آبدار مشخص میشود. بیماریهای درماتیت آتوپیک، درماتیت کهنه بچه، اگزمای دور دهان، اگزمای نوک پستان مادران شیرده و … با این نوع التهاب ظاهر میشود.
- التهاب اگزمایی مزمن: این حالت با افزایش ضخامت پوست، تشدید خطوط پوستی، خراش و ترکهای پوستی و خارش متوسط تا شدید مشخص میشود. بیماریهایی که میتوانند با این حالت ظاهر شوند عبارتاند از: پای خشک و ترکدار، اگزمای نوک انگشتان تایپیستها.
چگونه اگزما را تشخیص دهیم؟
به دنبال قسمتهای قرمز-قهوهای روی بدنتان بگردید: اگزما و پسوریازیس هردو باعث ایجاد قسمتهای قرمز روی پوست میشوند؛ بااینحال، اگزما قسمتهای قرمزی دارد که همچنین به قهوهای یا خاکستری متمایل است. پوست همچنین ممکن است در تاولهای کوچکی که از مایع پرشده، پوشانده شده باشد.
- قسمتهای قرمز پوست ممکن است به شکل دانهدانه شود.
- پوست آسیبدیده ممکن است ضخیم باشند.
- رنگ آن ممکن است بسته به نوع اگزما، اینکه چه مدت روی بدنتان بودهداست یا چقدر جدی است، تیرهتر یا روشن باشد.
همچنین بخوانید: پسوریازیس | علل، علائم و درمان انواع پسوریازیس
خشکی پوستتان را بررسی کنید: اگزما اغلب باعث خشکی پوست میشود. پوست شما ممکن است وقتیکه آن را میخارانید، پوستهپوسته شود. در موارد شدید، پوست ممکن است به علت خشکی ترک بخورد.
- پوست ترکخورده ممکن است عفونت کند و چرکی شود.
جایی که اگزما اتفاق میفتد را شناسایی کنید: اگزما اغلب روی دست، مچ، پا، قوزک، قفسه سینه، پلک و گونه تشکیل میشود. همچنین ممکن است روی قسمتهایی از بدن اتفاق بیفتد که بیشتر خم میشود، مثل قسمت داخلی آرنج یا زانو.
- در کودکان، اگزما ممکن است روی صورت یا پوست سر اتفاق بیفتد. همچنین ممکن است روی پای کودکان جایی که پوشک بسته میشود اتفاق بیفتد.
چگونه اگزما را درمان کنیم؟
- اولین قدم درمان این است که پوست دیگر در تماس با ماده حساسیتزا یا محرک قرار نگیرد. آنتی هیستامینها و کورتیکواستروئیدها در درمان التهاب و رفع علائم بسیار مفیدند.
- استفاده از لباسهای نخی یکی از راههای درمان اگزما میباشد.
- برای کم کردن التهاب آن باید از خاراندن و مالاندن آن خودداری نمود.
- دوری از گرما و تعرق زیاد نیز در جلوگیری از ازدیاد آن مؤثر میباشد.
چگونه اگزما را ریشه کن کنیم؟
درمان خانگی اگزما
- استفاده از کمپرس سرد برای تسکین خارش.
- نوشیدن مقدار زیادی آب (این روش بسیار مفید است).
- حمام با آب ولرم که درون وان یک چهارم فنجان جوش شیرین ریخته شده باشد.
- روغن خالص و تصفیه شده شترمرغ دارای خواص ضدالتهابی است و اگزما را درمان میکند.
- روغن زیتون را به پوست خود بمالید و پس از چند دقیقه آن را با یک شامپوی ضدآلرژی بشویید تا تأثیر بگذارد.
- سعی بر کاهش استرس های روزمره زندگی (همچنین بخوانید: دمنوش هایی برای کاهش استرس + طرز تهیه) داشته باشید و به استراحت کافی بپردازید.
- همیشه پوست خود را مرطوب نگه دارید. (همچنین بخوانید: شناخت انواع پوست و نحوه مراقبت از آن) سعی کنید هوای منزل را با دستگاههای مرطوب کننده، مرطوب نگه دارید.
- روزانه 15 تا 20 دقیقه بدون هیچگونه کرم و یا محافظی در معرض نور خورشید قرار بگیرید و مطمئن باشید که این مدت کوتاه هیچ آسیبی به پوست شما نمیرساند. به این روش UV درمانی گویند.
- تخممرغ، محصولات لبنی، شکلات، رنگهای مصنوعی، طعمدهندهها و غذاهای فرآوری شده را از زندگی خود حذف کنید.
- نوشیدن چای سبز و چای سفید را به حد معمول در برنامه خود داشته باشید.
درمان اگزما با گیاهان دارویی
مطالعات اخیر نشان میدهند که طبسوزنی و طب گیاهی چینی میتواند اگزما را درمان کند. نوشیدن مخلوطی از گیاهان دارویی چینی و استحمام با آنها و استفاده از کرمهای گیاهی، اگزما را در اکثر بیماران درمان میکند.
چای سبز و سیاه و سفید، موجب بهبود اگزما میشود. علاوه بر نوشیدن، اسپری آنها بر روی پوست نیز مؤثر خواهد بود، اگرچه توصیه میشود در استفاده از آنها متعادل باشید، زیرا حاوی کافئین هستند. آب لیمو، رزماری و روغن زیتون نیز مؤثرند. روغن درخت چای نیز یکی از دیگر درمانهای مفید اگزما است.
دوره دانلودی آموزش مکالمه عربی لهجه اماراتی (خلیجی: کشورهای حاشیه خلیج فارس شامل امارات، عمان، قطر، بحرین و کویت) برای مهاجرت، مسافرت، مترجمی و آموزش
مشاهده آموزش