جیکاما چیست؟ خواص جیکاما + ارزش غذایی
جیکاما ریشه گیاهی بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است و برای هزاران سال به عنوان یک عنصر غذایی و یک ماده پزشکی سودمند استفاده شده است. نام “جیکاما” نیز نام سبزی است.
ریشه جیـکاما میتواند به طول ۲ متر بلند شود و میتواند تا ۲۰ کیلوگرم وزن داشته دوره رشد آن ۶-۹ ماه است در آب و هوای گرم رشد میکند و مکزیک و مناطق اطراف آن در ایالت متحده آمریکا برای رشد آن مناسب است.
کشت آن در مکزیک آغاز شد، اما به زودی به فیلیپین و از آنجا به چین و سایر نقاط آسیای جنوب شرقی رفت.
جیکاما از لحاظ شکل و رنگ شبیه سیب زمینی یا گلابی است. مانند بسیاری از سبزیجات ریشه ای، نشاسته زیاد دارد.
همچنین میتوان آن را در سوپ پخته و یا مثل سیب زمینی سرخ کرد ولی وقتی سرخ کرده آن استفاده میشود از فواید آن کاسته میشود.
جیکاما چیست؟
ارزش غذایی جیکاما
دارای ویتامینها، مواد معدنی، فیتوپروتئین و سایر ترکیبات ارگانیک از قبیل فیبر، ویتامین C، ویتامین E، فولات، ویتامین B6، اسید پانتوتنیک، پتاسیم، منیزیم، منگنز، مس، آهن، و مقدار کمی پروتئین است.
مواد مغذی گیاه جیکاما
جیـکاما دارای ویژگیهای مغذی چشمگیر است. بیشتر کالری آن را کربوهیدرات و مقدار کمی پروتئین و چربی تشکیل میدهد.
جیکـاما حاوی مواد معدنی و ویتامینهای مهم و نیز مقدار قابل توجهی فیبر است.
در واقع، یک فنجان (۱۳۰ گرم) آن حاوی مواد مغذی زیر است:
- کالری: ۴۹
- کربوهیدرات: ۱۲ گرم
- پروتئین: ۱ گرم
- چربی: ۰٫۱ گرم
- فیبر: ۶٫۴ گرم
- ویتامین ث: 44% RDI
- فولات: ۴% RDI
- آهن: ۴% RDI
- منیزیم: ۴% RDI
- پتاسیم: ۶% RDI
- منگنز: ۴% RDI
جیکاما همچنین حاوی مقدار کمی ویتامین E، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B6، اسید پانتوتنیک، کلسیم، فسفر، روی و مس است.
این گیاه ریشه ای دارای کالری کم و فیبر و آب بالا است و آن را به غذایی تبدیل میکند که به کاهش وزن کمک میکند.
تنها یک فنجان (۱۳۰ گرم) آن حاوی ۱۷% RDI فیبر برای مردان و ۲۳% RDI برای زنان است. (RDI = نیاز روزانه)
جیکاما منبعی عالی از ویتامین C است که یک ویتامین ضروری قابل حل در آب است که در بدن شما به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند و برای بسیاری از واکنشهای آنزیمی ضروری است.
خواص جیکاما
خواص جیکاما چیست؟
فواید جیکاما شامل کنترل وزن، بهبود هضم، تقویت سیستم ایمنی بدن، جلوگیری از انواع مختلف سرطان، افزایش سطح انرژی، کنترل دیابت و تقویت استخوان میباشد.
جیکما همچنین به افزایش گردش خون، کاهش فشار خون و افزایش کار مغز کمک میکند.
بهبود هضم
یکی از مفیدترین عناصر جیکاما مقدار زیاد فیبر موجود در آن است. فیبر یبوست را درمان کند.
علاوه بر این، جیکاما یک منبع غنی از فیبر محلول به نام الیگوروفروتوز و انولین است که یک کربوهیدرات شیرین و بی اثر است این به این معنی است که برای افراد مبتلا به دیابت ضرر ندارد و میتوانند بدون نگرانی استفاده کنند
سطح آنتیاکسیدان بالا
جیکاما دارای چندین آنتی اکسیدان است که ترکیبات گیاهی مفیدی برای جلوگیری از آسیب سلول هستند.
یک فنجان (۱۳۰ گرم) جیکاما حاوی نزدیک به نیمی از RDI آنتی اکسیدان ویتامین C، آنتی اکسیدان ویتامین E، سلنیوم و بتاکاروتن است.
آنتی اکسیدان ها از طریق مقابله با رادیکالهای آزاد (مولکولهای مضری که موجب تنش اکسایشی میشوند) به محافظت در مقابل آسیب سلولی کمک میکنند.
تنش اکسایشی با بیماریهای مزمن شامل سرطان، دیابت، بیماریهای قلبی، و انحطاط شناختی مرتبط است.
خوشبختانه، رژیمهای غذایی دارای غذاهای غنی از آنتی اکسیدان همچون جیکاما میتوانند در مقابله با تنش اکسایشی کمک کننده باشند و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش میدهند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
در جیکاما مقدار زیادی ویتامین C وجود دارد؛ ۱۰۰ گرم جیکاما تقریباً ۴۰ درصد از کل نیاز روزانه اسید اسکوربیک را تأمین میکند ویتامین C بخشی ضروری از سیستم ایمنی بدن است زیرا سلولهای سفید خون را تحریک میکند که اولین خط اصلی دفاع بدن در برابر بیماری هستند.
مبارزه با بیماریهای باکتریایی، ویروسی، قارچی از آن جمله است. همچنین، به دلیل داشتن آنتی اکسیدان ها و ویتامین ث در مبارزه با سرطان با خنثی سازی اثرات رادیکالهای آزاد از بیماریهای قلبی و سرطان جلوگیری میکند.
کنترل فشار خون
جیکاما سرشار از پتاسیم، است بخاطر همین برای کنترل فشار خون بسیار خوب است، زیرا این یک وازودیلاتور است و فشار عروق و شریانهای خون را کاهش میدهد و بنابراین برای سلامت قلب هم خوب است. پتاسیم همچنین برای حفظ تعادل مایع بدن لازم است.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
جیکاما حاوی ویتامینهای آنتی اکسیدان C و E، سلنیوم و بتاکاروتن است. آنتی اکسیدان ها رادیکالهای آزاد که میتوانند باعث آسیب سلول و سرطان شوند را خنثی میکنند.
همچنین، جیکاما منبع مناسبی از فیبر غذایی است. یک فنجان (۱۳۰ گرم) این گیاه حاوی بیش از ۶ گرم فیبر است.
فیبر غذایی به دلیل اثرات محافظتی بر سرطان روده بزرگ مؤثر شناخته شده است.
مطالعه ای نشان داده است که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در افرادی که بیش از ۲۷ گرم فیبر در روز مصرف میکنند در مقایسه با کسانی که کمتر از ۱۱ گرم مصرف میکنند، ۵۰% کم تر است.
علاوه بر این، جیکاما یک فیبر پروبیوتیک به نام اینولین است.
بهبود گردش خون
مس و آهن موجود در جیکاما برای حفظ سلامت سیستم گردش خون بسیار مفید است، زیرا این دو ماده معدنی، عناصر مهم گلبول قرمز هستند.
بدون این اجزا، افراد مبتلا به کم خونی میشوند و به اندامهای پایین تر اکسیژن رسانی نمیشود
فعالیت مغز
ویتامین B6 به افزایش کار مغز و تواناییهای شناختی مرتبط است و جیکاما این ویتامین را به مقدار زیادی دارد.
علاوه بر این، ویتامین B6 در جداسازی پروتئینها در اسیدهای آمینه قابل استفاده است. این فرآیندهای متابولیک و کارایی ارگانهای مختلف را به حداکثر میرساند.
تقویت استخوانها
مواد معدنی مانند منگنز، منیزیم، آهن و مس موجود در جیکاما به این معنی است که ریشه این سبزی تقویت کننده بزرگ برای تراکم استخوان میباشد.
این مواد معدنی برای تقویت استخوان ضروری هستند و بهترین راه برای جلوگیری از پوکی استخوان است که میلیونها نفر از آن در سراسر جهان رنج میبرند.
کاهش وزن
گیاه کم کالری برای کسانی که از مشکل چاقی رنج میبرند البته کم کالری است ولی دارای مواد مغذی و فیبر است در هر صد گرم تنها ۳۵ کالری دارد یک میان وعده عالی برای کاهش اشتها و کاهش وزن است
جیکاما ماده ای غذایی با مواد مغذی فراوان است. این گیاه دارای مواد مغذی بالا و کالری کم است. جیکاما دارای آب و فیبر زیادی است که کمک میکند تا شما احساس سیری کنید.
علاوه بر این، وجود فیبر در جیکاما میتواند به ثابت ماندن قند خون شما کمک کند. فیبر باعث کند شدن هضم میشود، که به جلوگیری از افزایش سریع قند خون پس از خوردن غذا کمک میکند.
مقاومت به انسولین یکی از مهمترین عوامل چاقی است. این مسئله زمانی اتفاق میافتد که سلولهای شما به انسولین حساسیت کم تری پیدا میکنند و ورود گلوکز به سلولهایی که میتوانند برای انرژی مصرف شوند را دشوار میسازد.
در عوض، گلوکز در جریان خون شما باقی میماند و سطح قند خون را افزایش میدهد.
هشدار: ریشه جیکاما خوراکی است، اما سایر قسمتهای این گیاه بسیار سمی است. مراقب باشید که دانه، برگ و سایر قسمتها بجز ریشه را استفاده نکنید