پزشکی و سلامت

با سردردهای ماه رمضان چه کنیم؟

از دیدگاه طب سنتی کمبود خواب و استراحت، کاهش قندخون در طول روزه داری، کم شدن مصرف کافئین، کاهش مصرف سیگار، کم آبی، کم خونی و مشکلات دستگاه گوارش و معده علل شایعی برای سردردهای ماه رمضان محسوب می‌شوند.

تبلیغات

توصیه می‌شود افراد روزه دار ساعات خواب خود را طوری تنظیم کنند که دچار کم خوابی آزار دهنده نشوند. در این خصوص خواب قیلوله (یعنی از حدود یک ساعت به ظهر مانده، به مدت نیم ساعت خوابیدن) اثر نشاط بخشی دارد.

خواب با شکم پر، بلافاصله پس از سحر توصیه نمی شود. خواب با شکم پر باعث پیدایش طعم نامطبوع در دهان، احساس کسالت و سردرد و بی نشاطی می شود که البته خواب بلافاصله پس از افطار نیز صحیح نیست، اما خواب در ساعات اولیه شب توصیه می‌شود.

سردرد ناشی از کاهش قند خون

افرادی که در طول روزه داری به علت کاهش قند خون دچار سردرد می شوند، باید وعده سحری را حتما مصرف کنند اما در این وعده از مصرف غذاها و نوشیدنی‌های حاوی مواد قندی فرآوری شده و شکر به مقدار زیاد بپرهیزند.

مصرف قندهای سریع الجذب مثل شکر سفید، نبات، شکلات و شیرینی تهیه شده در قنادی ها باعث جذب سریع قند خون و ترشح زیاد انسولین و به دنبال آن پایین افتادن سریع قندخون می شود و در نتیجه اعتیاد به خوردن قند و شکر و شیرینی ایجاد می شود.

تبلیغات

سردرد به علت کم آبی بدن

عدم مصرف مایعات به مقدار کافی و بروز کم آبی به خصوص در روزهای گرم تابستان در ماه رمضان، برای افراد دچار سردرد و میگرن، باعث تشدید بیماری می‌شود که مصرف میوه‌هایی مثل خیار، هندوانه، خربزه، انگور، گلابی، سیب، به، آلبالو و زردآلو در فاصله بین افطار تا سحر توصیه می‌شود.

سردرد به علت کاهش مصرف کافئین

یکی از مهمترین علل سردردهای ماه رمضان کاهش مصرف کافئین است. برای جلوگیری از این امر باید افراد 2 تا 3 هفته قبل از شروع ماه رمضان مصرف چای، قهوه و مواد دارای کافئین در رژیم غذایی خود را کاهش دهند تا به تدریج به دریافت مقدار کم آن در طول ماه رمضان عادت کنند.

مصرف چای سبز بدون کافئین به جای چای سیاه در این زمینه می تواند کمک کننده باشد.

سردرد به علت کم خونی

یکی دیگر از علل سردردهای ماه رمضان و در ماه های دیگر سال کم خونی است. به بیماران مبتلا به کم خونی توصیه می شود شربت عسل با آب جوش (بدون لیمو ترش) بعد از سحری و قبل از خواب مصرف کنند.

همچنین برای این بیماران در وعده‌های افطار و سحر هر بار یک لیوان شربت شیره انگور رقیق شده با آب نیز موثر خواهد بود.

تبلیغات

توصیه‌های حائز اهمیت

به بهانه‌ی افت قند خون، از قندهای ساده در وعده‌ی سحری استفاده نکنید، قندهای ساده بر خلاف باور عموم باعث افت قند خون در طول روز و تشنگی می‌گردد.

مصرف قندهای طبیعی هم‌چون خرما مورد تاکید است و روزه داران در این وعده از مصرف غذاها و نوشیدنی‌های حاوی مواد قندی فرآوری شده و شکر به مقدار زیاد بپرهیزند.

ممکن است ترک برخی عادت‌های تغذیه ای همچون، کاهش مصرف کافئین در افرادی که عادت به مصرف زیاد چای، نسکافه و غیره دارند، باعث سردرد در این افراد شود، همچنین افراد سیگاری در غیاب مصرف سیگار دچار سردرد می‌شوند.

به چنین افرادی که به این مواد عادت کرده‌اند، توصیه می‌شود قبل از شروع ماه مبارک رمضان به تدریج مصرف چنین موادی را کاهش دهند تا بدن آنها از عادت در بیاید.

کاهش آب بدن نیز در طول ماه مبارک رمضان از دلایل سردرد است. ضروری است در فاصله‌ی بین افطار و سحر 8 الی 10 لیوان آب مصرف شود.

تبلیغات

برای جلوگیری از تشنگی روزه‌داران می‌توانند با مصرف میوه و سبزیجاتی از قبیل کاهو، کلم و هویج و غیره که حاوی مقادیر قابل توجهی آب هستند، در وعده‌های سحر و افطار، آب مورد نیاز بدن را در طول مدت روزه‌داری تأمین کنند.

از مصرف چای‌پررنگ در وعده‌های سحری و افطار پرهیز شود. چای پررنگ و نسکافه باعث تخلیه آب بدن در طول روز می‌شود.

از مصرف غذاهای سرخ‌کردنی، و غذاهایی که با ادویه زیاد طبخ می‌شوند، پرهیز شده و افراد بدون پرخوری در دو وعده افطار و سحری مواد غذایی لازم برای بدن خود را تامین کنند.

5/5 - (1 امتیاز)

تبلیغات

منبع
isna

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا