گوجه سبز (آلوچه)؛ خواص درمانی گوجه سبز؛ مضرات گوجه سبز
گوجهسبز یا آلوچه نام درختی است از تیرهٔ گل سرخیان که میوهٔ آن کوچک و آبدار، دارای پوست نازک به رنگ سبز یا سرخ و یک هستهٔ سخت است. البته آلوچه نام اصلی گوجه سبز است و اسم گوجه سبز را فقط اهالی برخی از شهرها مثل تهران روی آن نهادهاند. بر پایهٔ نوشتههای قدیمی، نژاد این گیاه قدمت ۲۰۰۰ ساله دارد و چینیها اولین کسانی بودند که به کشت آن اقدام کردند. گفته میشود که این گیاه از طریق سوریه یا ایران به یونان آورده شده است.
درختان آلوچه در نواحی معتدل بهترین رشد را دارند و در آب و هوای ملایم به رنگهای ارغوانی، قرمز، نارنجی، زرد و سبز روشن در میآیند. آب و هوای سرد باعث ایجاد رنگ قهوهای و ظاهر نامطلوب میوهٔ آلوچه میشود و در طعم آن نیز تأثیرگذار است. این میوه به سرعت میرسد و مدت نگهداری آن در یخچال ۴ روز است. آلوچه به صورت تازه و پخته در خورشها مصرف میشود. این میوه غنی از ویتامین C، اسید مالیک، اسید سیتریک است. مصرف زیاده از حد آلوچه باعث نفخ معده میشود. این میوه طعمی ترش دارد و سفت و ترد است و در میان ایرانیان اغلب با نمک به عنوان تنقلات مصرف میشود. درخت این میوه در بیشتر نواحی ایران بخصوص شمال غربی ایران تکثیر و برداشت میشود آلوچه اصلاح شده از نوع بادامی در شهر سردرود از رونق زیادی برخوردار است.
ارزش غذایی: گوجه سبز – 100 گرم
کربوهیدراتها | ۵۲/۸ گرم |
---|---|
فیبر | ۵/۰ درصد |
چربی | ۸۴/۲ گرم |
پروتئین | ۶/۱ گرم |
ویتامین ب۱ (تیامین) | ۱/۲ درصد |
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) | ۹/۱ درصد |
ویتامین ب۳ (نیاسین) | ۸/۲ درصد |
ویتامین A | ۵/۰ درصد |
ویتامین C | ۱۳ درصد |
کلسیم | ۵/۱ درصد |
آهن | ۵ درصد |
منیزیم | ۱۸ میلیگرم (۵٪) |
فسفر | ۲/۲ درصد |
پتاسیم | ۶/۳ درصد |
خواص درمانی گوجه سبز
CULPEPES، گیاهشناس معروف قرن ۱۷ عقیده داشت که مصرف گوجه سبز برای بهبود طعم دهان مفید است و پختن برگهای درخت گوجه سبز در سرکه میتواند در درمان کرمهای حلقوی مؤثر باشد. از خواص دیگر این میوه، خاصیت مسهلی آن است که به خوبی شناخته شده است. همچنین اثرات منحصر به فرد آن شامل کاهش فشار خون و چربی خون، حذف رسوبات از خون و تنظیم عملکرد معده و روده است.
گوجه سبز باعث تعادل اسید و باز در جریان خون میشود، از این رو میتواند در درمان حالت اسیدی خون مفید باشد. این میوه اثرات قابل توجهی در جلوگیری از بیماریهایی مانند چربی خون بالا، پیری سلول و سرطان دارد. اسید بنزوئیک، ترکیبی است که خاصیت ضد میکروبی دارد. این ماده به طور طبیعی در گوجه سبز وجود دارد. همچنین، بعضی از تحقیقات بیانگر خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی این میوه هستند.
مطالعات نشان میدهد که این میوه میتواند در درمان تومورها مؤثر باشد. همچنین به دلیل وجود اسید اسکوربیک برای افراد مبتلا به نقرس توصیه میشود.
گوجه سبز حاوی ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای رشد جنین و سلامت زنان حامله میباشد.
مقادیر بالای ویتامین A موجود در گوجه سبز از بروز نقصهای مادرزادی در جنین جلوگیری میکند.
ویتامین C موجود در گوجه سبز باعث تقویت سیستم ایمنی بدن زنان در دوران بارداری میشود.
ویتامین K موجود در گوجه سبز از لخته شدن خون در زن حامله که میتواند باعث خونریزی و سقط جنین شود، جلوگیری میکند.
مصرف به اندازه این میوه باعث رفع تشنگی، افزایش سلامت ریه، مراقبت از قلب و جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی عروقی، پیشگیری از استفراغ، جلوگیری از خونریزی، خنک کننده خون، دارای خواص ضد التهابی و اثرات ضد درد است.
مصرف استاندارد این میوه در صورت نداشتن حساسیت به آن در دوران بارداری بلامانع بوده و باعث افزایش اشتهای مادر و دریافت ویتامینهای مورد نیاز رشد جنین میشود.
دیگر خواص گوجه سبز
گوجه سبز چه خواصی دارد؟
لاغری با گوجه سبز
مقادیر بالای ویتامین C موجود در گوجه سبز باعث بهبود متابولیسم بدن و افزایش چربی سوزی شده و برای کاهش وزن و لاغری شکم مفید میباشد.
تأثیر گوجه سبز بر دیابت
فیبر موجود در گوجه سبز باعث کاهش کلسترول بالای خون در افراد مبتلا به دیابت میشود.
گوجه سبز و کمک به درمان کبد چرب
بنزوئیک اسید موجود در گوجه سبز خاصیت ضد میکروبی قوی دارد که به پاک سازی و سم زدایی کبد و درمان بیماریهای کبد مانند کبد چرب کمک میکند.
مصرف گوجه سبز برای پیشگیری از سرماخوردگی
مقادیر بالای ویتامین C موجود در گوجه سبز باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و به پیشگیری و درمان سرماخوردگی کمک میکند.
گفته میشود که گوجه سبز برای بهبود بیماریهای ریه مانند آسم هم مفید میباشد.
گوجه سبز به هضم غذا کمک میکند
فیبر موجود در گوجه سبز به بهبود هضم غذا کمک کرده و برای بهبود نفخ معده و سلامت دستگاه گوارش مفید میباشد.
درمان یبوست با گوجه سبز
مقادیر فیبر موجود در گوجه سبز به بهبود حرکات روده کمک کرده و برای پیشگیری و درمان یبوست مفید میباشد.
فواید گوجه سبز در سلامت دهان و دندان
گوجه سبز برای سلامت دهان و دندان مفید میباشد؛ مصرف گوجه سبز دندانها را قوی تر میکند و علاوه بر این برای کاهش درد و خونریزی لثه مفید میباشد.
درمان کم خونی با گوجه سبز
مقادیر بالای آهن و ویتامین C موجود در گوجه سبز برای درمان کم خونی ناشی از فقر آهن و آنمی مفید میباشد.
گوجه سبز ضد استرس و افسردگی
مقادیر بالای ویتامینهای گروه B موجود در گوجه سبز برای درمان استرس، افسردگی و سلامتی پوست و اعصاب مفید است.
گوجه سبز و سنگ کلیه
گوجه سبز یکی از میوههای مدر بوده که با افزایش میزان ادرار به سلامت کلیهها کمک کرده و باعث درمان سنگ کلیه میشود.
گوجه سبز چربی خون را کاهش میدهد
فیبر موجود در گوجه سبز باعث کاهش کلسترول بالا و چربی خون میشود و به پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی کمک میکند.
سایر خواص گوجه سبز
گوجه سبز دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی، و ضد باکتریایی است. مصرف این میوه میتواند باعث بهبود رماتیسم و گرفتگی عروق شود. برخی بر این باورند که گوجه سبز باعث بهبود طعم دهان میشود. این میوه برای بهبود شب کوری نیز مفید است.
خواص گوجه سبز چیست؟
هشدارهای مهم
گوجه سبز اگر نشسته و آلوده باشد، احتمال ابتلا به بیماریهای عفونی گوارشی از جمله حصبه و مسمومیتهای غذایی را مطرح میسازد.
گوجه سبز طبع سردی دارد و بهتر است گوجه سبز را با گلپر مصرف کنید.
هسته گوجه سبز کال، دارای ترکیبهای سمی خطرناکی است و هرگز نباید آنها را خورد.
با وجود تمامی مزایای سلامتی گوجه سبز، کارشناسان توصیه میکنند زنان باردار به ویژه در صورت داشتن بیماریهای زمینهای و یا آلرژی غذایی برای خوردن این میوه با پزشک خود مشاوره انجام دهند.
همچنین کودکان از حدود سنین 3 سالگی به بعد میتوانند گوجه سبز به میزان کم بخورند، اما حتماً باید والدین از نداشتن حساسیت به این میوه در آنها اطمینان داشته باشند.
برای خوردن گوجه سبز در مصرف نمک افراط نکنید. نمک زیاد برای سلامتی مضر است. به خصوص افراد با فشار خون بالا و بیماران کلیوی از خوردن نمک زیاد اجتناب کنند.
مراقب باشید
عموماً کودکان با دیدن این گونه میوهها بر روی چرخ دستیها که ظاهری تمیز و خیس دارند، به گمان اینکه این خوراکیها توسط فروشنده تمیز شدهاند آنها را خریده و بلافاصله با پاشیدن مقداری نمک آن را را میل میکنند. در حالی که این خوراکیها اصولاً شسته و ضد عفونی نشدهاند و آبی که بر روی آنها پاشیده میشود صرفاً برای تازه و خوش منظره نگه داشتن آنهاست.
مضرات گوجه سبز
زیاده روی در مصرف آن میتواند باعث رانش مزاج و به دنبال آن از دست دادن آب بدن مادر و بروز مشکلات سلامتی برای جنین شود.
توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف گوجه سبز میتواند باعث ایجاد نفخ و اسهال در زنان باردار شود، حتماً پیش از مصرف گوجه سبز با پزشک خود نیز مشورت کنید.
بالا بودن میزان اسید در گوجه سبز باعث ایجاد معده درد، سوزش معده یا حتی ریفلاکس در افراد مبتلا به ناراحتیهای معده میشود.
ترش و اسیدی بودن گوجه سبز باعث ساییده شدن موقتی مینای دندان و احساس درد خاصی در دندانها میشود.
غذاهایی که میتوان در آن از گوجه سبز استفاده نمود
عده ای به گوجه سبز علاقه وافری دارند و نه تنها تمایل دارند که آن را به صورت خام و همانند سایر میوهها مصرف کنند و در سبد میوه خود قرار دهند بلکه با گوجه سبز غذاهای متعددی نیز پخت میکنند. از جمله غذاهایی که میتوان در آن از گوجه سبز استفاده کرد انواع آشها و خورشهایی مثل خورش گوجه است. همچنین از این میوه میتوان به عنوان طعم دهنده و ترش مزه کردن غذاها و جایگزین نمک استفاده کرد. قرار دادن چند عدد گوجه سبز در خورشتهایی مثل بادمجان و مرغ طعم دلنشین تری به این غذاها میدهد.
حتی میتوان گوجه سبزهایی که مدتی مانده و نرم و یا شل شده را به عنوان آلو در خورشت آلو استفاده کرد.