تغذیه

خواص و ارزش غذایی کنگر کوهی یا وحشی و طریقه مصرف آن

کنگر به انگلیسی Cardoon نام علمی آن Cynara cardunsulus L اولین بار در اتیوپی کشت شد و بعد در نقاط مختلف دنیا گسترش پیدا کرده است. محل اصلی رویش این گیاه مدیترانه، جزایر قناری و آمریکای جنوبی است.
کنگر اغلب در ایران در مناطق مرطوب گرمایی رشد می‌کند.

کنگر معمولی گیاهی است خودرو با برگ‌های خاردار و ساقه‌های ضخیم شبیه به کرفس که از آن در پخت سوپ، خورش و حتی به‌صورت خام در سالاد استفاده می‌کنند.
در یونان و مصر باستان، این گیاه به دلیل نقش کمکی در هضم مواد غذایی موردتوجه قرار گرفت و در قرن ۱۶ میلادی در اروپا یکی از سبزیجات معروفی بود که توسط اشراف مصرف می‌شد. در طب سنتی اروپا، برگ‌های کنگر به عنوان ماده افزایش دهنده ادرار دیورتیک) و محرک کلیه‌ها، محرک ترشح صفرا از کبد و انقباض کیسه صفرا مورد استفاده قرار می‌گرفت. این گیاه غنی از پتاسیم بوده، ولی از لحاظ انرژی محدود است.
کنگر طبیعتی گرم و خشک دارد و به همین علت آن را با ماست نیز می‌خورند و در ضمن برای آن دسته از افرادی که گرم‌مزاج هستند، خوردن آن توصیه می‌شود. علاوه بر این، کنگر منبع غنی پتاسیم است.

کنگرتمام خواص و فواید گیاه کنگر وحشی یا کوهی

ارزش غذایی – در ۱۰۰ گرم کنگر خام

  • انرژی ۱۸ کیلو کالری
  • پتاسیم ۳۶۰ میلی‌گرم
  • آهن ۱ میلی‌گرم
  • فولات ۲۱ میکروگرم
  • کلسیم ۴۱ میلی‌گرم
  • ویتامین ب ۵ (پتنوتنیک اسید) ۰/۳ میلی‌گرم
  • ویتامین ب ۱ ۰/۱ میلی‌گرم
  • سدیم ۲۷ میلی‌گرم
  • بتاکاروتن ۳۹ میکروگرم
  • فیبر ۴ گرم

خواص کنگر

  • کنگر دارای ویتامین‌های A، B، D، E بوده و املاح معدنی مانند پتاسیم و کلسیم دارد.
  • کنگر بادشکن و پیشاب‌آور است، از اسهال جلوگیری کرده، برای درمان مرض قند و همچنین در هضم غذا، سلامت دستگاه گوارش و سیستم قلبی عروقی مؤثر است.
  • عصاره برگ و ریشه کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگ‌ها مفید بوده و در درمان یرقان، سوءهاضمه، احساس ناراحتی در معده، نفخ، بی‌اشتهایی، تهوع، اسهال خفیف یا یبوست، نارسایی کبد، دفع مزمن آلبومین و کم‌خونی بعد از جراحی مؤثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت می‌کند.
  • محققان معتقدند وجود ماده‌ای به نام سینارین در عصاره برگ کنگر، باعث کاهش کلسترول و تری‌گلیسیرید خون می‌شود. در ضمن همین ماده به همراه ماده دیگری به نام اسید کافئیک موجود در کنگر، کبد را در برابر عفونت حفظ می‌کنند.
  • کنگر بیشتر مورد استفاده کسانی است که داروهای بیماری‌های مزمن مثل دیابت، فشار، روماتیسم و نظایر آن را مصرف می‌کنند زیرا این گیاه می‌تواند به پاک‌سازی کبد آن‌ها از سموم دارو کمک کند.
  • کنگر طبیعتی گرم و خشک دارد و به همین علت آن را با ماست نیز می‌خورند و در ضمن برای آن دسته از افرادی که گرم‌مزاج هستند، خوردن آن توصیه می‌شود.
  • علاوه بر این، کنگر منبع غنی پتاسیم است.
مقاله پیشنهادی:  با خواص فوق العاده میوه به آشنا شوید

کنگرکنگر وحشی چه خواصی دارد؟

  • استفاده از کنگر برای رفع کم‌خونی بعد از جراحی مؤثر است.
  • کنگر ضدعفونی‌کننده و تب‌بر است.
  • برای زخم ریه و جراحات روده مفید است.
  • ضماد ریشه کنگر برای سوختگی آتش و پیچیدگی عصب مفید می‌باشد.
  • صمغ بوته‌ی کنگر ایجاد قی می‌کند و همراه با آن بلغم و صفرای اضافی بدن را دفع می‌کند.
  • کنگر دارای هورمون‌های گیاهی بوده و ترشحات غدد را تقویت می‌نماید. شهرت آن در تقویت غرایز جنسی است.
  • کنگر مرض برص را که در نتیجه بر هم خوردن تعادل ترشحی داخلی صورت می‌گیرد، درمان می‌کند. برای معالجه پیسی در گذشته ۳/۱ آب کنگر را با روغن و موم مخلوط می‌کردند و روی لکه‌های براق می‌گذاشتند.
  • این گیاه برای درمان روماتیسم، آسم، میگرن، سرگیجه، بیماری‌های پوستی مفید است.
  • ضماد کنگر برای درمان جراحات، خارش و بوی عرق بدن نافع است.

طریقه مصرف کنگر

  • پس از پاک کردن کنگر و شستن آن، کنگرها را مانند کرفس خرد می‌کنند و پس‌ازاینکه آن را کمی در روغن سرخ کردند می‌توان آن را در تهیه خورش کنگر بکار برد.
  • می‌توان کنگر را به صورت خام در سالاد ریخته و مصرف کرد.
  • ازآنجایی‌که طبع کنگر گرم است، بهتر است آن را با ماست مصرف کرد.
  • می‌توان کنگر خرد و سرخ شده را در فریزر نگهداری کرده و هنگام پخت قورمه‌سبزی آن را با سبزی قورمه مخلوط کرد. خورش قورمه‌سبزی با ترکیب کنگر بسیار خوشمزه‌تر از قورمه‌سبزی معمولی است.
  • همچنین می‌توانید ریشه این گیاه را پخته و از آن جوشانده‌ای تهیه کرده و میل کنید.
  • همچنین از گیاه خشک نیز می‌توانید دمنوشی تهیه کرده و میل کنید. بدین منظور به همراه آب جوش ۱۰ الی ۱۵ دقیقه دم کنید، سپس صاف کنید و میل کنید.
مقاله پیشنهادی:  ماش چه خواصی دارد؟ + ارزش غذایی ماش

همچنین بخوانید: طرز تهیه خورش کنگر با گوشت گوسفندی

کنگرمصرف کندر در بارداری و بیماران کلیوی و کبدی

موارد منع مصرف کنگر

  • زنان باردار، کودکان و افراد مبتلابه بیماری‌های کبدی یا کلیوی بهتر است از مصرف کنگر پرهیز کنند.
  • همچنین کسانی که نسبت به کنگر یا ماده سینارین حساسیت دارند، باید از مصرف این گیاه خودداری کنند.
  • کسانی که دچار بیماری‌های کلیوی و کبدی هستند باید در مصرف کنگر احتیاط کنند.
  • با توجه به اینکه کنگر باعث انقباض کیسه صفرا می‌شود، افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند، از خوردن آن صرف‌نظر کنند. چرا که افزایش انقباض کیسه صفرا منجر به انسداد مجاری و حتی پارگی کیسه صفرا می‌شود.
  • کنگر طبیعتی گرم و خشک دارد به همین علت توصیه می‌شود که کنگر همراه با ماست مصرف شود.
  • کسانی که به زکام یا سرماخوردگی مبتلا شده‌اند، باید از مصرف آن خودداری کنند.
  • کنگر نفخآور است و مصلح آن ادویه گرم، روغن یا سرکه می‌باشد.

کتاب الکترونیکی رمان شازده کوچولو اطلاعات بیشتر
کتاب الکترونیکی پنج زبان عشق، گری چاپمن اطلاعات بیشتر
کتاب الکترونیکی ذهن آگاهی برای مدیریت استرس اطلاعات بیشتر
کتاب الکترونیکی چگونه ازدواج را به موفقیت تبدیل کنیم؟ اطلاعات بیشتر
کتاب اکترونیکی مارپیچ رو به بالا (وارونه سازی جریان افسردگی) اطلاعات بیشتر
دانلود کتاب غلبه بر ناتوانی جنسی (اختلال در نعوظ) اطلاعات بیشتر

پکیج دانلودی درمان دائمی زود انزالی

برنامه جامع کنترل انزال شامل کتاب الکترونیکی (182 صفحه) + فایل صوتی کتاب (132 دقیقه) + کتاب الکترونیکی 14 تمرین مکمل + برنامه تمرینی 4 هفته ای + آموزش تصویری تمرینات ورزشی + موسیقی درمانی سابلیمینال

اطلاعات بیشتر
منبع
tasvirezendegifarazahmadivistaگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت 1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا