تغذیه

خواص بلوبری برای لاغری، پوست و سلامت + ارزش غذایی بلوبری

زغال‌اخته آبی (به انگلیسی: Blueberry؛ تلفظ: بلوبری) یا سیاه‌گیله نام عمومی برای چند گیاه با میوهٔ سَته‌ای از سرده واکسینیوم است. این سرده شامل سیاه‌گیله، توت خرس، قره‌گیله نیز می‌شود. گونه‌ای که میوه‌هایش نیز در بازار تحت نام زغال‌اخته آبی به فروش می‌رسد بومی نواحی آمریکای شمالی است که تا سال ۱۹۳۰ به اروپا معرفی نشده‌بود. آن‌ها معمولاً به صورت ایستاده هستند اما گاهی به صورت درختچه‌های خمیده با طول متغیر از ۱۰ سانتیمتر تا ۴ متر برای بلندی نیز یافت می‌شود. گل‌های آن استکانی و شکل زنگ هستند و به رنگ‌های سفید، صورتی رنگ‌پریده یا قرمز یا حتی گاهی سبز یافت می‌شود.

بلوبریتصویر میوه بلوبری

تالشی‌های غرب گیلان به این میوه سیاکوتو می‌گویند.

ارزش غذایی: بلوبری – 100 گرم

انرژی۲۴۰ کیلوژول (۵۷ کیلوکالری)
کربوهیدرات‌ها۱۴٫۴۹ g
قندها۹٫۹۶ g
فیبر۲٫۴ g
چربی۰٫۳۳ g
پروتئین۰٫۷۴ g
ویتامین A۵۴ IU
– بتاکاروتن۳۲ میکروگرم (۰٪)
– لوتئین و زآکسانتین۸۰ μg
ویتامین ب۱ (تیامین)۰٫۰۳۷ میلی‌گرم (۳٪)
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین)۰٫۰۴۱ میلی‌گرم (۳٪)
ویتامین ب۳ (نیاسین)۰٫۴۱۸ میلی‌گرم (۳٪)
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب ۵)۰٫۱۲۴ میلی‌گرم (۲٪)
ویتامین ب۶۰٫۰۵۲ میلی‌گرم (۴٪)
اسید فولیک (ویتامین ب ۹)۶ میکروگرم (۲٪)
ویتامین C۹٫۷ میلی‌گرم (۱۶٪)
ویتامین E۰٫۵۷ میلی‌گرم (۴٪)
ویتامین K۱۹٫۳ میکروگرم (۱۸٪)
کلسیم۶ میلی‌گرم (۱٪)
آهن۰٫۲۸ میلی‌گرم (۲٪)
منیزیم۶ میلی‌گرم (۲٪)
منگنز۰٫۳۳۶ میلی‌گرم (۱۷٪)
فسفر۱۲ میلی‌گرم (۲٪)
پتاسیم۷۷ میلی‌گرم (۲٪)
سدیم۱ میلی‌گرم (۰٪)
روی۰٫۱۶ میلی‌گرم (۲٪)

زغال‌اخته آبی منبع غنی آنتوسیانین‌ها، فلاونوئیدها، رسوراترول، آنتوسیانین و الاژیک اسید است.

بلوبریهمه چیز درباره میوه بلوبری

دانستنی‌ها

  • شکوفه‌های زغال‌اخته آبی شبیه ستارهٔ پنج پر است. این گیاه، به همین دلیل برای سرخپوستان میوه ای مقدس بود.
  • نخستین بار در سال ۱۹۱۶، وایت و کوویل، برداشت و فروش تجاری تمشک آبی را از بوته زارهای تمشک در منطقهٔ نیوجرسی انجام دادند.
  • در سال ۲۰۱۶ میلادی صدمین سالگرد تجاری سازی محصول زغال‌اخته آبی در کشور آمریکا جشن گرفته شد.
  • امروزه ایالات متحدهٔ آمریکا، بزرگترین تولیدکنندهٔ زغال‌اخته آبی در جهان است و بیش از ۹۰ درصد تمشک آبی سراسر جهان، در این کشور کشت و پرورش داده می‌شود.

گاها بلوبری با بیبری اشتباه گرفته می‌شود.

خواص بلوبری

  • بلوبری برای پیشگیری از آب‌مروارید و گلوکوم و برای درمان زخم، عفونت‌های دستگاه ادراری (UTI)، مولتیپل اسکلروزیس (MS)، سندرم خستگی مزمن (CFS)، کولیک، تب، واریس و بواسیر استفاده می‌شود.
  • برخی زنان از بلوبری برای کاهش درد زایمان و به‌عنوان یک افزاینده تون پس از سقط‌جنین استفاده می‌کنند.
  • میوه‌های خشک و برگ‌های آن برای اسهال استفاده می‌شود.
  • چای ساخته‌شده از برگ‌های خشک آن برای گلودرد و تورم (التهاب) از دهان یا مخاط گلو بکار می‌رود.
  • در مراکز درمانی از آب بلوبِری به‌عنوان ماده کنتراست در ام آر آی مصرف می‌شود. از ماده کنتراست برای دیدن و تفسیر تصاویر استفاده می‌شود.
  • استنشاق بوی بلوبری خشک‌شده سوزانده می‌تواند برای درمان جنون مفید باشد.
  • دیابت: مصرف عصاره برگ بلوبِری ۳ بار در روزبه مدت ۴ هفته می‌تواند قند خون را در مبتلایان به دیابت نوع ۲ کاهش دهد. همچنین مصرف ترکیبی از بلوبری و خار گوزن دریایی می‌تواند سطح هموگلوبین را در کودکان مبتلابه دیابت نوع ۱ کاهش دهد.
  • درمان عفونت مجاری ادراری‌
  • بهبود بیماری ام اس
  • بهبود سندروم خستگی مزمن
  • درمان تب
  • درمان گلودرد
  • بهبود واریس
  • بهبود بواسیر
  • بهبود گردش خون
  • بهبود اسهال
  • درمان یبوست
  • کاهش درد زایمان

خواص دمنوش بلوبری

دمنوش بلوبریخواص نوشیدنی بلوبری

1- کاهش وزن

از مهمترین خواص این دمنوش کمک به کاهش وزن است. دمنوش این میوه حاوی کالری و قند کم و فیبر بالا است که باعث کم کردن اشتها، سیری و در نتیجه کاهش وزن می شود. دمنوش بلوبری قند خون را تنظیم می کند و میل و هوس خوردن شیرینی را کم می کند.
این میوه شیرین، مغذی و محبوب است. میزان کالری آن کم است بطور باور نکردنی برای سلامت شما خوب است. یک فنجان بلوبری تازه، حاوی 84 کالری، 0 گرم کلسترول، 1.1 گرم پروتئین، 0.49 گرم چربی، 21 گرم کربوهیدرات و 3.6 گرم فیبر غذایی ( 14درصد از نیاز روزانه ) است.

2- بهبود عملکرد مغز

بلوبری حاوی مقدار زیادی فنل و اسید گالیک است و به عنوان محافظ عوامل عصبی شناخته شده است. این میوه به دلیل داشتن اسید گالیک فراوان مغز را از انحطاط، استرس و عصبی شدن محافظت می کند. این میوه عملکرد شناختی را افزایش می دهد و مصرف دمنوش بلوبری و خود این میوه برای افراد مبتلا به بیماری آلزایمر مفید است. به جز این میوه تمشک، فندق، انبه، توت فرنگی، چای سبز و آلو نیز حاوی اسید گالیک هستند.

3- مبارزه با پیری

آنتی اکسیدان های موجود در دمنوش این میوه از ایجاد آسیب توسط سموم و رادیکال های آزاد پیشگیری می کند و خطر ابتلا به بیماری های مختلف را کاهش می دهد. بسیاری از تحقیقات، خواص ضد پیری بلوبری را ثابت کرده اند. آنتی اکسیدان های موجود در این میوه التهاب و بیماری را در بدن نابود می کند.

4- کاهش خطر ابتلا به سرطان

بر خلاف استراتژی پرتو درمانی و شیمی درمانی مواد غذایی غنی از اسید گالیک مانند بلوبری می تواند بدون آسیب رساندن به سلول های سالم بدن به کاهش علائم سرطان کمک کند. دانشمندان اثرات ضد سرطانی اسید گالیک را بررسی کرده اند و مزیت ها و تاثیرات اسید گالیک را بر روی سلول های سرطان پستان منتشر نموده اند.

5- سلامت پوست

استفاده از عصاره بلوبری در محصولات مراقبت از پوست و همچنین دمنوش بلوبری به صورت خوراکی در سراسر جهان در حال افزایش است. این میوه به دلیل داشتن طیف گسترده ای از ویتامین ها و مواد معدنی هورمون ها را تنظیم می کند. دمنوش بلوبری یک درمان خانگی عالی برای از بین بردن جوش و آکنه می باشد. همچنین این میوه به دلیل داشتن رسوراترول، آسیب ناشی از اشعه خورشید را کاهش می دهد و از تیره شده پوست جلوگیری می کند.

طرز تهیه دمنوش بلوبری

مواد لازم:
۸ فنجان آب
۱ فنجان بلوبری
1 عدد چای کیسه ای

طرز تهیه:
گام اول: 
برای تهیه دمنوش ابتدا باید آب را در قوری (قهوه جوش) بریزید و روی اجاق بگذارید، به محض جوشیدن قوری را از روی حرارت بردارید. توجه داشته باشید قبل از اینکه آب کاملا بجوشد آن را از روی حرارت بردارید تا عطر و طعم بلوبری کم نشود.

گام دوم: چای کیسه ای را بسته به اینکه دوست دارید تا چه حد غلیظ باشد در قوری بگذارید (به مدت 8 تا 10 دقیقه کافی است زیرا بیش از این زمان خیلی تیره می شود). سپس در یک ظرف کوچک میوه را با چنگال له کنید و آب آن را نگه دارید.

گام سوم: میوه  را در یک ظرف با چنگال له کنید و آب آن را در ظرف دیگری بریزید.

گام چهارم: حالا بلوبریها را داخل توپ چای درب دار بریزید و به صورت مورب داخل قوری بگذارید به مدت ۸ الی ۱۰ دقیقه بماند و سپس تفاله بلوبری را بعد از مدت ذکر شده بیرون بریزید.

گام پنجم: حال آب میوه که قبلا گرفته اید را داخل قوری بریزید.

دمنوش شما آماده است، در صورت تمایل می توانید دمنوش را با شکر (به مقدار کم) شیرین کنید.

بلوبریعوارض جانبی دمنوش بلوبری

ملاحظات و هشدارها

حاملگی و شیردهی: مصرف غذایی آن بی‌خطر است اما در مورد مصرف دارویی آن اطلاعاتی وجود ندارد.

دیابت: بلوبِری می‌تواند قند خون را کاهش دهد. سطح قند خون را با دقت تحت نظر داشته باشید.

جراحی: بلوبِری می‌تواند بر سطح گلوکز اثر بگذارد کنترل قند خون را حین و پس از جراحی مختل می‌کند.

تداخلات بلوبری

همراه با داروهای زیر با احیاط مصرف شود.

داروهای دیابت: برگ بلوبِری قند خون را کاهش می‌دهد. داروهای دیابت هم این کار را می‌کنند. مصرف همزمان می‌تواند باعث افت شدید قند خون شود؛ مانند گلیمپرید، گلیبورید، انسولین، پیگولیتازون، روزیگلیتازون، کلروپروپامید، گلیپیزید و تولبوتامید.

دوز مصرفی بلوبری

دوز مناسب آن به شرایط مختلفی ازجمله سن و وضعیت سلامتی بیمار بستگی دارد. در حال حاضر اطلاعات علمی کافی برای تعیین دوز مصرفی مناسب وجود ندارد. در نظر داشته باشید که فرآورده‌های طبیعی الزاماً بی‌خطر نبوده و دوز مصرفی آن را رعایت کنید. از دستورالعمل‌های روی بسته پیروی کرده و با پزشک خود مشورت کنید.

عوارض جانبی بلوبری

  • زغال‌اخته آبی ممکن است سطح قند خون در افراد مبتلابه دیابت را کاهش دهد. سردرد، سرگیجه، بی خوابی، نامنظم شدن ضربان قلب، استفراغ، اسهال و از دست دادن اشتها از علائم مصرف بیش از اندازهٔ این میوه است. مبتلایان به دیابت بهتر است پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنند.
  • مصرف این میوه ممکن است باعث تغییر در سطح گلوکز خون شود و در فرایند کنترل قند خون در حین و پس از عمل جراحی اختلال ایجاد کند. حداقل ۲ هفته پیش از عمل جراحی از مصرف تمشک آبی خودداری شود.
5/5 - (2 امتیاز)
منبع
hidoctormagicbodywikipediaگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت 1

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا