بهداشت بانوان

علت درد قاعدگی؛ درمان درد قاعدگی با داروهای گیاهی و روش های خانگی

بیش از نیمی از خانم هایی که پریود می شوند، در طول ماه یک یا دو روز درد پریودی را تحمل می کنند. برای کاهش درد پریودی 10 نکته وجود دارد که ممکن است به شما کمک کند. اگر گرفتگی پریود شما شدید است و این روش ها به کاهش درد کمک نمی کند با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است مشکلی جدی داشته باشید.

تبلیغات

حقایقی در خصوص درد قائدگی

  • درد پریود احساسات دردناکی است که بر روی بسیاری از زنان قبل و بعد از قاعدگی تاثیر می گذارد.
  • درد پریود از درد شدید تا ضعیف متغیر است. زمانی که یک تخمک از تخمدانها آزاد می شود و به لوله فالوپی حرکت می کند، پس از تخمک گذاری، درد پریود آغاز می شود.
  • درد در قسمت پایین شکم و کمر رخ می دهد. این درد معمولا 1 تا 2 روز قبل از قاعدگی شروع می شود و 2 تا 4 روز طول می کشد.
  • دردی که فقط با روند پریود همراه است، به عنوان درد اولیه قاعدگی شناخته می شود.
  • اگر درد پریود ناشی از یک بیماری قابل شناسایی مانند آندومتریوز، فیبروئید رحم یا بیماری التهابی لگن باشد، درد ثانویه قاعدگی نامیده می شود.

در اینجا برخی از نکات کلیدی در مورد درد قاعدگی ذکر شده است:

  1. درد پریود در قسمت پایین شکم، قبل و در طول قاعدگی احساس می شود.
  2. درد می تواند از ضعیف تا شدید باشد.
  3. استرس احساسی می تواند احتمال درد پریود را افزایش دهد.

علائم دیگر عبارتند از:

درد پریود را می توان با داروهای بدون نسخه، درمان های کنترل بارداری و برخی از داروهای خانگی درمان کرد. درد ثانویه پریود زمانی رخ می دهد که گرفتگی های عضلانی از یک بیماری دیگر مانند آندومتریوز ناشی شود.

علت و عوامل خطر درد قائدگی چیست؟

– تقریبا هر 28 روز یک بار، اگر هیچ اسپرمی برای لقاح وجود نداشته باشد، رحم منقبض می شود و پوشش خود را بیرون می ریزد.

تبلیغات

– مواد هورمونی مانند پروستاگلاندین ها باعث شروع این روند می شوند.

– پروستاگلاندین ها مواد شیمیایی هستند که در رحم در طول قاعدگی شکل می گیرند. آنها باعث انقباض عضلات و گرفتگی عضلات می شوند که شبیه درد زایمان است. آنها همچنین می توانند منجر به تهوع و اسهال شوند.

– انقباضات مانع جریان خون به رحم یا آندومتری می شوند. از آن جایی که در طول قاعدگی سطوح بالایی از لکوترینها وجود دارد این مسئله دیده می شود.

افرادی که به احتمال بیشتر درد قاعدگی را تجربه می کنند عبارتند از:

  • افراد جوانتر از 20 سال
  • افرادی که بلوغشان در 11 سال یا زودتر شروع شده است.
  • ازدیاد خون در قاعدگی یا خونریزی شدید در طول پریودی.
  • افرادی که زایمان نکرده اند.
  • بیماری هایی که می تواند درد پریود را بدتر کند.
  • چندین بیماری به درد پریود مربوط می باشند.

درد قاعدگیروش های کاهش درد قاعدگی

بیماری هایی مرتبط با درد قاعدگی:

1- آندومتریوز
  • بافتی که در رحم رشد می کند به خارج از رحم گسترش می یابد.

همچنین بخوانید: آندومتریوز چیست؟ | نشانه های آندومتریوز | درمان آندومتریوز

تبلیغات
 2- فیبروئید رحم
  • فیبروم رشد تومورهای غیرسرطانی در دیواره رحم.
3- آدنومایوز
  • بافتی که رحم را تشکیل می دهد، به دیواره عضلانی رحم رشد می کند.
4- بیماری التهابی لگن (PID)
  • عفونت انتقالی مقاربتی که توسط میکروب های گیاهی ایجاد می شود.
5- تنگی دهانه رحم
  • ورودی دهانه رحم کوچک است و جریان قاعدگی را محدود می کند.

به گفته محققان دانشگاه نورث وسترن شیکاگو، زنان مبتلا به سندرم فاز تاخیری احتمال بیشتری دارد که سیکل قاعدگی نامنظم و علائم قبل از قاعدگی و همچنین سندرم قاعدگی را گزارش کنند.

علائم درد قاعدگی چیست؟

درد پریود معمولا به درد ناخوشایند، سوزش، گرفتگی درد در قسمت پایین شکم، درست بالای استخوان لگن اشاره دارد. سایر علائم ممکن عبارتند از:

اگر علائم به طور فزاینده ای بدتر می شود، یا اگر درد در سن بالای 25 سالگی شروع شد به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص درد قاعدگی چگونه است؟

  1. IUD می تواند به کاهش علائم درد پریود کمک کند.
  2. اکثر زنان بدون کمک پزشک میتوانند درد پریود را تشخیص دهند.
  3. اگر درد شدید باشد، پزشک لگن و شکم را معاینه کامل می کند.

پزشک از بیمار درباره سابقه بیماری و انجام یک معاینه فیزیکی می پرسد. این معاینه شامل ارزیابی اندازه و شکل مهبل (واژن)، دهانه رحم، رحم و تخمدان می شود و ممکن است معاینه لگنی داخلی نیز انجام شود. اگر پزشک مشکوک به یک بیماری اساسی باشد، آزمایش هایی برای جمع آوری اطلاعات بیشتر در مورد ناحیه شکم، رحم، دهانه رحم، واژن و لوله های فالوپ سفارش می دهد. این آزمایشات شامل موارد زیر است:

  • سونوگرافی
  • اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
  • هیستروسکوپی
  • لاپاراسکوپی

تکنیک‌های تصویربرداری می تواند به شناسایی موارد آندومتریوز، چسبندگی، فیبروئید، کیست تخمدان و حاملگی غیرطبیعی کمک کند.

تبلیغات

درمان درد قاعدگی چگونه است؟

1- مسکن ها

– داروهای بدون نسخه برای درمان اکثر موارد سندرم قاعدگی در دسترس است. ضد پروستاگلاندین ها، گرفتگی رحم را کاهش می دهد، جریان خون را تسکین می دهد و ناراحتی را از بین می برد. این داروها همچنین ممکن است شامل مسکن هایی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن باشد. این داروها، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) می باشند.

– NSAID ها نیز به تنهایی برای کاهش درد گرفتگی پریود استفاده می شوند.

2- قرص های ضدبارداری

– پزشک ممکن است قرص‌های ضد بارداری هورمونی را برای جلوگیری از تخمک گذاری و کاهش شدت درد پریود تجویز کند. این کار با نازک شدن پوشش رحم، که در آن پروستاگلاندین ها تشکیل می شوند، همراه است. این کار باعث تنگی و خونریزی می شود.

همچنین بخوانید: راه های جلوگیری از بارداری بعد از رابطه + معرفی قرص های ضد بارداری

– در برخی موارد، قرص‌های کنترل بارداری را می توان به طور مداوم استفاده کرد. در این مورد هیچ خونریزی وجود نخواهد داشت. انواع دیگر قرص‌های کنترل بارداری، از جمله برخی از انواع IUD هورمونی، حلقه های واژینال، پچ ها و تزریق ها می توانند به کاهش گرفتگی کمک کنند.

تبلیغات

توجه: اگر دردها ناشی از یک بیماری باشند، مانند آندومتریوز یا فیبروئیدها، ممکن است جراحی برای برداشتن بافت غیرطبیعی مورد نیاز باشد.

درد قاعدگیچگونه درد پریود را کم کنیم

درمان های خانگی درد قاعدگی

برخی از گزینه های غیر دارویی که ممکن است باعث کاهش درد شوند عبارتند از:

1- حمام آب داغ

  • یک حمام داغ می تواند یک درمان غیر دارویی برای کاهش درد پریود باشد.
  • در آب داغ در حمام بنشینید.
  • یک بطری آب گرم، در قسمت پایین شکم قرار دهید.
  • برای جلوگیری از سوختگی، با پد حرارتی نخوابید.

2- درمان درد قاعدگی با داروهای گیاهی

  • مواد تشکیل دهنده در چای بابونه به آرام شدن رحم و کاهش درد پریود کمک می کنند.
  • برخی از گزینه های رژیم غذایی، از جمله گیاهان و مکمل های ویتامینی، ممکن است کمک کنند. بعضی از نمونه ها اسطوخودوس، رازیانه و پیکنوژنول هستند. این داروهای گیاهی کمی خطرناک هستند.
  • مصرف پودر زنجبیل در 3 تا 4 روز اول قاعدگی به کاهش درد کمک می کند.
  • اگر تصمیم به استفاده از هر روش گیاهی یا مکملی دارید، احتیاط کنید. اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) نظارتی بر کیفیت و خلوص گیاهان و مکمل ها ندارد.
  • استراحت و خواب راحت و ورزش منظم ممکن است کمک کند.

3- بهبود رژیم غذایی

– کاهش چربی خون و افزایش سبزیجات در رژیم غذایی به کاهش درد پریودی کمک می کند. یک رژیم غذایی کم چرب باعث کاهش التهاب در بدن می شود. رژیم غذایی کم چربی و حاوی سبزیجات نه تنها باعث بهبود سلامتی شما می شود بلکه باعث کاهش درد پریودی نیز می شود.

– چگونه می توان رژیم غذایی سالمی داشت؟ در ابتدا غذاهای چرب مانند چربی های حیوانی را کاهش دهید و چربی های اشباع نشده مانند روغن زیتون مصرف کنید. لبنیات کم چرب مصرف کنید. به طور کلی سعی کنید 25 تا 35 درصد کالری روزانه را از چربی های سالم مانند ماهی، آجیل و روغن های گیاهی تامین کنید.

4- برای کاهش درد قاعدگی از چای استفاده کنید

برخی چای ها باعث کاهش درد پریود می شوند. مطالعات نشان می‌دهد چای های گیاهی باعث کاهش درد پریود می شوند. بیشتر گیاهان نقش استروژن را بازی می کنند بنابراین پیش از مصرف با پزشک مشورت کنید (به خصوص اگر سابقه سرطان هورمونی دارید یا داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید). چای با روغن نعناع مناسب می باشد. می توانید این چای را یک هفته پیش از شروع درد پریودی مصرف کنید. البته بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

تبلیغات

5- روغن ماهی و ویتامین ب 1

روش طبیعی دیگر برای کاهش درد پریود مصرف مکمل های روغن ماهی، ویتامین ب 1  یا هر دو است.

6- طب سوزنی

طب سوزنی به کاهش درد پریودی کمک می کند. طب سوزنی باعث آرام شدن سیستم عصبی می شود همچنین خون بیشتری به اندام های داخلی منتقل می شود. همچنین طب سوزنی تاثیر ضد التهابی نیز دارد.

7- ماساژ با روغن های مسکن

ماساژ با روغن های مسکن باعث کاهش درد پریودی می شود.

8- کیسه آب گرم

مطالعات نشان می دهد استفاده از کیسه آب گرم به همراه ایبوپروفن باعث کاهش درد پریودی می شود.

9- افزایش اندورفین

علاوه بر اثر ضد درد، اندورفین باعث تقویت حالت روحی می شود. ارگاسم باعث آزاد شدن اندروفین می شود. ورزش نیز باعث افزایش اندروفین و کاهش درد می شود. مطالعه ای نشان می دهد ورزش ایروبیک و کشش باعث کاهش درد پریودی می شود.

تبلیغات

همچنین بخوانید: اندورفین‌ چیست؟ چگونه اندورفین مغزمان را افزایش دهیم؟

10- افزایش منیزیم

افزایش مقدار منیزیم در رژیم غذایی باعث کاهش درد پریودی می شود. منیزیم در غذاهای زیادی وجود دارد. منیزیم باعث تنظیم عملکرد اعصاب و عضلات می شود. مطالعات نشان می دهد منیزیم باعث کاهش درد پریودی می شود. مقدار مناسب منیزیم برای خانم های در سن باروری 320 میلی گرم در روز می باشد. یک اونس بادام یا نصف فنجان اسفناج جوشید 80 میلیگرم منیزیم دارد. مقدار منیزیم مصرفی به شدت درد شما و عوامل مختلفی بستگی دارد. بنابراین پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

9 مسکن طبیعی درد قاعدگی

1- گیلاس

ترکیب های موجود در گیلاس با نام « آنتوسیانین » در واقع آنتی اکسیدان های قوی هستند که به دو طریق شدت درد را کاهش می دهند. این ترکیب ها با متوقف کردن پیشرفت التهاب و با از بین بردن آنزیم های درد مانند مسکن های آسپرین و ناپروکسن عمل می کنند و در تسکین درد نقش دارند. نتایج یک مطالعه نشان می دهد افرادی که هنگام مصرف صبحانه یک کاسه گیلاس بخورند، التهاب در بدن آنان 25 در صد کاهش می یابد.

2- درمان درد قاعدگی با زنجبیل

زنجبیل ریشه ای و تند، تسکین دهنده سنتی درد دل، رفع دریازدگی و حالت تهوع است. این گیاه که ویژگی آسپرین و ضد التهابی دارد می تواند در تسکین دردهای ماهیچه ای، آرتریت و میگرن موثر باشد.

3- فلفل قرمز

این ادویه حاوی ترکیبی به نام «کاپسایسین » است که با تحریک کردن پایانه های اعصاب و کاهش ماده شیمایی انتقال دهنده سیگنال های درد، نوعی مسکن موثر به حساب می آید.

4- گوشت ماهی

مصرف ماهی هایی که حاوی مقدار پایینی جیوه هستند و در عین حال حجم بالایی اسید چرب امگا- 3 دارند در تسکین در موثر است. امگا -3 در بهبود جریان خون و کاهش التهاب رگ های خونی و عصبی تاثیر دارد اما برای افزایش تاثیر آن لازم است از مکمل ها نیز استفاده شود.

5- زرد چوبه

از این ادویه سال هاست که برای کاهش درد و بهبود فرآیند گوارش غذا استفاده می شود اما طبق بررسی کارشناسان، زردچوبه خاصیت ضد التهابی دارد، بدن را از تخریب بافتی و التهاب مفصل محافظت کرده و از عملکرد سلول های عصبی حمایت می کند.

6- ماست

حدود 20 درصد مردم آمریکا به سندرم روده تحریک پذیر مبتلا هستند و در نتیجه دل درد نیز در آنان شایع است. به گفته پزشکان در ماست چندین باکتری وجود دارد که درکاهش درد و التهاب موثر هستند.

7- نعناع

این گیاه از جمله مواد خوراکی است که از گرفتگی ماهیچه ای پیشگیری می کند و به همین دلیل عرق نعناع در تسکین دل درد ناشی از سندرم روده تحریک پذیر استفاده می شود.

8- سویای سبز

در مطالعه ای که در دانشگاه اکلاهما انجام شده به گروهی از شرکت کنندگان 40 گرم پروتئین سویا و به گروه دیگر پروتئین حاوی شیر داده شد که در پایان مطالعه مشخص شد مصرف پروتئین سویا نسبت به پروتئین حاوی شیر خاصیت مسکنی بیشتری دارد.

9- آب میوه «قره قاط»

زخم های گوارشی ناشی از میکروبی موسوم به هلیکوباکتر پیلوری هستند که به بافت های حفاظت کننده جداره لوله گوارشی شامل معده یا روده کوچک حمله می کنند. آزمایش‌ها نشان می دهد که می توان با نوشیدن آب قره قاط از بروز آن پیشگیری کرد. همچنین لازم است این نوشیدنی به صورت 100 درصد طبیعی و بدون افزدون شکر مصرف شود زیرا در صورت شیرین شدن حالت التهاب آور پیدا می کند.

درد قاعدگیچگونه درد قاعدگی را از بین ببریم

چند نکته و راه حل دیگر برای کاهش درد قاعدگی

۱- از IUD های هورمونی استفاده کنید

اگر قصد ندارید تا پنج سال آینده باردار شوید، احتمالا این روش بیشتر به دردتان می خورد. آی یو دی هورمونی وسیله ای T شکل است که داخل رحم کار گذاشته می شود تا با آزاد کردن هورمون پروژسترون، از بارداری پیشگیری کند. یکی از مزایای این وسیله، کاهش خونریزی و درد عادت ماهانه است. البته قبل از اقدام، باید حتما با پزشک متخصص زنان مشورت کنید.

۲- روزهای خونریزی سیگار ممنوع

نتایج پژوهش های متعدد نشان می دهد خانم های سیگاری بیشتر از دردهای دوره عادت ماهانه خود شکایت می کنند. این خانم ها دو برابر بقیه خانم ها، در معرض سندرم پیش از قاعدگی (علائمی مانند درد سینه، آکنه، درد شکم، سردرد، ورم، چاقی، تغییر اشتها، افسردگی و تغییر خلق و خو) قرار دارند.

3- نرمش های آرام تنی موثرند

نرمش های آرام تنی برای همه و در هر شرایطی مفیدند. با انجام این ورزش افراد یاد می گیرند که درست تنفس کنند و قدرت کنترل عضلات و غلبه بر گرفتگی آنها را بالا ببرند. برای همین هم به شما کمک می کند، به دردهای قاعدگی غلبه کنید.

4- قهوه را فراموش کنید

باید بدانید که قهوه و کلا نوشیدنی های کافئین دار مانند نوشابه سیاه و غیره باعث افزایش حساسیت و درد می شود. برای همین بهتر است قبل از شروع عادت ماهانه و در حین آن، از مصرف این قبیل نوشیدنی ها خودداری کنید.

5- ورزش کنید

بدون شک هیچ خانمی دلش نمی خواهد در دوره ی پریودش ورزش کند. اما باید بدانید که انجام حرکات ورزشی منظم باعث کاهش دردهای قاعدگی می شود. البته منظورمان این نیست که روز اول پریودتان دوی ماراتون داشته باشید و ورزش های سنگین انجام دهید. بلکه انجام حرکات ورزشی سبک، نرمش و پیاده روی ساده باعث می شود که اکسیژن بیشتری به اعضای بدن برسد و جریان خون بیشتر شود.

6- در مصرف خوراکی های شیرین زیاده روی نکنید

در طول دوره ی ماهانه از مصرف مواد غذایی شیرین بپرهیزید. انواع کیک، کلوچه، شیرینی جات، شکلات و غیره در طول دوره ی ماهانه خیری برایتان نخواهند داشت، به خاطر اینکه این مواد غذایی باعث افزایش میزان هورمون انسولین می شوند.

باید بدانید که انسولین زیاد نیز باعث افزایش التهاب بدن خواهد شد، یعنی اینکه دردتان زیادتر می شود و مجبورید به سراغ ایبوپروفن های همیشگی بروید.

می توانید بعد از تمام شدن عادت ماهانه، با خیال راحت شیرینی جات مورد علاقه ی خود را میل کنید، البته با رعایت حد تعادل.

7- حسابی استراحت کنید و اگر لازم بود، مرخصی بگیرید

اگر چه اکثر خانم ها به راحتی می توانند بر اوضاع مسلط شوند، اما با این حال برخی از خانم ها هم هستند که درد خانه نشین شان می کند.

بهتر است به خودتان فشار نیاورید. اگر دردتان زیاد است، استراحت کنید و مرخصی بگیرید. بدون شک سر کار رفتن، در حالیکه کمرتان از درد خم شده کار عاقلانه ای نیست.

5/5 - (1 امتیاز)

منبع
shafajoosalamatnewsoomaگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت 1

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا