تغذیه

گواوا (زیتون محلی)؛ ارزش غذایی گواوا؛ خواص دارویی گواوا

گوآوا (Guava) یا اَمرود، نوعی گیاه گرمسیری با درختچه‌ای همیشه‌سبز از خانواده میرتاسه‌ است که برگ‌های دراز و بیضی شکل دارد. این درختچه بومی آمریکای جنوبی و آمریکای مرکزی، پرو، برزیل و مکزیک است. گواوا درختچه‌ای همیشه سبز است و برگ‌های آن بدون کرک یا پوشیده از کرک است و گل‌های آن خوشبو است. پوست تنه گواوا سبز یا قهوه‌ای متمایل به قرمز است. دارای ریشه‌های سطحی است ریشه می‌تواند به گونه عمقی و پرپشت گسترش پیدا کند. گل‌های آن سفید و خوشبو هستند و در بهمن و اسفند به گل می‌نشیند. میوه آن چیزی همانند به زیتون یا انار کوچک است. چرا که در بالای میوه تاجی از کاسبرگ‌ها قرار دارد. میوه آن گوشتدار است. دانه‌های آن مانند دانه‌های انگور در گوشت قرار دارد. رنگ میوه قرمز یا زرد است. میوه آن شیرین است و آن را خام یا پخته به شکل مربا و ژله می‌خورند.

در مناطق جنوب ایران، به این میوه زیتون محلی نیز می‌گویند.

تبلیغات

ارزش غذایی میوه گواوا

ارزش غذایی: گواوا – 100 گرم

انرژی ۲۸۵ کیلوژول (۶۸ کیلوکالری)
کربوهیدرات‌ها ۱۴٫۳۲ گرم
قندها ۸٫۹۲ گرم
فیبر ۵٫۴ گرم
چربی ۰٫۹۵ گرم
پروتئین ۲٫۵۵ گرم
ویتامین E معادل ۳۱ میکروگرم (۳٪)
– بتاکاروتن ۳۷۴ میکروگرم (۳٪)
ویتامین ب۱ (تیامین) ۰٫۰۶۷ میلی‌گرم (۵٪)
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) ۰٫۰۴ میلی‌گرم (۳٪)
ویتامین ب۳ (نیاسین) ۱٫۰۸۴ میلی‌گرم (۷٪)
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) ۰٫۴۵۱ میلی‌گرم (۹٪)
ویتامین ب۶ ۰٫۱۱ میلی‌گرم (۸٪)
اسید فولیک (ویتامین ب۹) ۴۹ میکروگرم (۱۲٪)
ویتامین C ۲۲۸٫۳ میلی‌گرم (۳۸۱٪)
ویتامین K ۲٫۲ میکروگرم (۲٪)
کلسیم ۱۸ میلی‌گرم (۲٪)
آهن ۰٫۲۶ میلی‌گرم (۲٪)
منیزیم ۲۲ میلی‌گرم (۶٪)
منگنز ۰٫۱۵ میلی‌گرم (۸٪)
فسفر ۴۰ میلی‌گرم (۶٪)
پتاسیم ۴۱۷ میلی‌گرم (۹٪)
سدیم ۲ میلی‌گرم (۰٪)
روی ۰٫۲۳ میلی‌گرم (۲٪)
لیکوپن ۵۲۰۴ µg

کاربردهای میوه گواوا

میوهٔ گواوا زمانی که رسیده باشد، بسیار خوشمزه و خوش طعم‌ است. مزه میوه ترش و شیرین (ملس) و عطر مطبوعی دارد. از پوست میوهٔ گواوا جهت تهیهٔ سالاد و دسر بهره‌گیری می‌نمایند. مصرف میوه در مراکز تولید به گونه تازه خوری بوده، ولی در تهیهٔ ژله، مارمالاد، کنسرو، و پاره‌ای از مشروبات غیرالکلی هم کاربرد دارد. از گواوا همچنین می‌توان کرهٔ گیاهی و دوشاب تهیه کرد. از برگ گواوا در صنایع رنگ و تانن سازی به کار برده می‌شود. گواوا در زیادکردن میزان ویتامین C ژله و مارمالاد و فراورده‌های دیگر میوه‌ها هم بکار گرفته شده دارد. ارزش اقتصادی این میوه در تهیهٔ مواد نخستین ژله، مارمالاد، پورهٔ گواوا است.

گواواگواوا چه خواصی دارد؟

خواص و فواید دارویی میوه گواوا

از همه قسمت‌های این گیاه همانند میوه‌های جوان و نارس آن برای داروی ضد اسهال بهره‌گیری می‌شود. جوشانده پوست خشک درختچه برای درمان درد معده بکار برده می‌شود. همچنین برای رفع ناراحتی‌های پوست، همانند جرب و زخم‌ها کاربرد دارد. از برگ‌های گیاه به شکل آنتی‌بیوتیک در برابر استافیلوکوک‌ها بهره‌گیری می‌شود. بومیان در محل‌هایی که این گیاه می‌روید، از برگ‌های جویده شده آن که با دندان‌ها له شده و آغشته به بزاق شده باشد برای قطع خون‌ریزی زخم‌ها بهره‌گیری می‌کنند. از برگ این درخت درست همانند برگ چای بهره‌گیری می‌شود و آب فشرده میوه آن برای دیابت سودمند است. جوشانده برگ و پوست آن به شکل قاعده‌آور بهره‌گیری می‌شود و برای خانم‌ها پس از زایمان سودمند است. میوه رسیده و خشک شده آن برای درمان اسهال خونی مصرف می‌شود. میوه آن نرم‌کننده سینه بوده و برای عفونت‌های حاد گلو به نام گونه‌ای آرام‌کننده بهره‌گیری می‌شود.

دیگر خواص گواوا

  • میوه آن تقویت‌کننده و حاوی ویتامین B است.
  • گواوا منبع غنی ویتامین C و پکتین و دارای مقادیر مناسبی از کلسیم و فسفر بوده و همچنین بذر آن غنی از آهن است.
  • سیستم گوارشی را تقویت و ضدعفونی می‌کند.
  • استفاده موضعی از آن، زخم را درمان می‌کند.
  • باعث لخته شدن خون در هنگام خون‌ریزی می‌شود.
  • با از بین بردن رشد میکروبی و دفع خلط، اسهال خونی را برطرف می‌کند.
  • به بدن کمک می‌کند تا با رادیکال‌های آزاد مقابله کند و مانع از بروز بیماری‌های مربوط به سن مانند آلزایمر، آب مروارید و آرتریت روماتوئید می‌شود.
  • منبع عالی فیبر است، بنابراین به رفع یبوست کمک می‌کند.
  • با داشتن میزان بالای فیبر، برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند مفید است.
  • ظاهر پوست را بهبود می‌بخشد و از بروز ناراحتی‌های پوستی پیشگیری می‌کند.
  • آب میوه آن تسکین‌دهنده سرماخوردگی و سرفه است.
  • فیبر موجود در آن، فشار خون و کلسترول را کنترل می‌کند و در نتیجه برای قلب مفید است.
  • لیکوپن موجود در آن، خطر بروز سرطان را کاهش می‌دهد.
  • جویدن برگ آن، دندان‌درد را تسکین می‌دهد.
  • دم کرده آن، برطرف‌کننده سرفه و گلو درد است.
  • غرغره با دم کرده گواوا، از ورم لثه و زخم دهان می‌کاهد.
  • سرشار از آنتی‌اکسیدان است.
  • باعث بازسازی سلول‌های آسیب‌دیده توسط رادیکال‌های آزاد می‌شود. در نتیجه روند پیری را کند می‌کند.
  • منبع عالی آهن است و کم خونی را درمان می‌کند.
  • اضطراب و استرس را کاهش می‌دهد.
4.6/5 - (8 امتیاز)

تبلیغات

منبع
wikipediaگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت 1

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

    1. با سلام
      شرایط نگهداری میوه گواوا
      دمای مناسب: 5 الی 10 درجه سانتی گراد
      رطوبت نسبی: 90%
      عمر انبار: 14 الی 21 روز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا